onsdag, augusti 06, 2008

Sätt press på militärjuntan i Burma

Drygt tre månader efter orkanen Nargis våldsamma framfart i Burma så tvingas de nödställda inte bara att kämpa mot naturens krafter utan även mot den styrande militärjuntan. Trots att hundratusentals burmeser lever i misär efter katastrofen har hjälpinsatser förhindrats och nu kräver militärregimen att orkanoffren ska återbetala bistånd och hjälp till staten. Läs mer i SvD.

De hjälpsökande har inget val än att acceptera bistånd på kredit, vilket i förlängningen enbart kommer att förvärra och förlänga katastrofen eftersom avgörande hjälpinsatser fördröjs eller uteblir. Lån till företag och organisationer kan förvisso vara en del av ett framgångsrikt biståndsprogram, men människor som svälter, saknar dricksvatten och löper stor risk att drabbas av sjukdomar som kolera och difteri ska inte tvingas att ta lån för att kunna överleva.

I dagsläget saknar tre av fyra burmesiska hushåll rent dricksvatten och varannan familj sakar tillräckligt med mat. Enligt internationella hjälporganisationer kommer jordbruket i Burma att ge sin första riktiga skörd efter cyklonen först i november 2009, och om det finns en stor risk att hundratusentals familjer kommer att svälta som en direkt följd av militärregimens agerande.

Det är hög att reagera och sätta press på regimen i Burma. Om världssamfundet inte agerar så kommer efterdyningarna av orkanen Nargi de facto att bli än värre än när cyklonen svepte fram och hemsökte Burma.

Inga kommentarer: