onsdag, maj 21, 2008

Den som ertappas med TATP på utsidan av påsen har knappast fyllt den med rent mjöl…

Det som aldrig kan hända tenderar att inträffa allt oftare… Idag ertappades en medarbetare på kärnkraftverket i Oskarhamn med spår av sprängmedlet TATP på en påse som han tog med till sin arbetsplats. Läs mer i DN, SvD, Aftonbladet, KvP och Barometern. Det högexplosiva ämnet TATP benämns även ”ungdomsdynamit (!)” och har använts vid flera terrordåd, exempelvis sprängningar i Londons tunnelbana 2005 och mängder av attacker i Mellanöstern. Det välkända terrornätverket al-Qaida använder ofta TATP och när australiensiska myndigheter 2005 avvärjde en attack mot ett kärnkraftverk så var det just TATP som den militanta terrorcellen hade i sitt vapenförråd.

Så trots att det ”bara” är spår av TATP som påträffats på den anställdes tillhörigheter så bör polisen utreda frågan vidare. TATP framställs visserligen av lättillgängliga ämnen, men föreningen är så högexplosiv, svårhanterlig och farlig att medlet benämns ”The Mother of Satan”. Den bistra sanningen är att allt pekar på att den misstänkte har samröre med terrorister eller själv planerar en terrorattack - det finns helt enkelt inga rimliga och godtagbara förklaringar till varför en tillfälligt anställd svetsare på kärnkraftverket i Oskarshamn ska bära på spår av terroristernas favoritsprängmedel.

Avslutningsvis vill jag påtala det orimliga i att det ska ta mellan fyra och fem timmar för polisens bombenhet att komma till Oskarshamn. Ett kärnkraftverk är en högriskanläggning och dess säkerhet måste vara så pass högt prioriterad att polisen kan säkra verket mycket snabbt.

Mathias Knutsson

9 kommentarer:

Anonym sa...

Vad har de gripna för nationalitet/etniskbakgrund?

Anonym sa...

Om ett helt land ska behöva få magknip vid tanken på eventuella konsekvenser denna städskrubbsbomb kan medföra kan man starkt ifrågasätta om vi ska ha kärnkraft i Sverige. Det spelar ingen roll om bombteknikerna är fem minuter bort eller en vecka, skulle en eventuell bomb gå av på "rätt" ställe är katastrofen ändå ett faktum. Vi kan inte acceptera den potentiella katastrof som ett kärnkraftverk innebär när ett fåtal illvillga individer skulle kunna utlösa den. Den oro de evenuella terroristerna väcker är skäl nog till att gå över till en mindre labil kraftkälla.

Anonym sa...

Viktor Kärvinge,

Vad ska vi ge upp till terroristerna efter kärnkraften Viktor? Det finns mängder med livsfarliga kemiska anläggningar i Sverige. Oljedepåer med enorma mängder olja, centrallager för mat som kan förgiftas. Central hatering av dricksvatten som enkelt kan förgiftas osv.

Viktor - du har fel, och det är därför din åsikt inte har vunnit. Vi har kärnkraft idag.

Är du bitter nu Viktor? Känns det lite irriterande när dina åsikter inte blir verklighet?

Anonym sa...

Om jag blir bitter? Nej du Johnny, det är väl inte så det ska gå till. Det vore för tragiskt. Jag har framfört min åsikt, och du din. Så demokratiskt och bra.

Michael Karnerfors sa...

En "labil kraftkälla"? På vilket sätt är svensk krnkraft "labil"?

"skulle en eventuell bomb gå av på "rätt" ställe är katastrofen ändå ett faktum"

Eh, va? Hur då? hur skulel detta gå till menade du? Förklara.

Anonym sa...

anonym skrev:

"Vad har de gripna för nationalitet/etniskbakgrund?"

Och vad i all världen har detta för betydelse vilken nationalitet dessa har.

Detekteringsutrustningen som används på Oskarshamnsverket är så okänslig att ett falsksvar är högst rimligt när det gäller just TATP.

Anonym sa...

Etniciteten var svensk proklamerades flera gånger i den statliga televisionen. Problemet för SVT var att mannen i fråga kom från Kroatien...

Michael Karnerfors sa...

Anonym: "Problemet för SVT var..."

Problemet för dig är att du tror att bara för att man pekar finger när vissa människor begår brott samtidigt som man mörkar att andra gör det så skulle det bevisa något. Den skrämseltaktiken har aldrig funkat i modern tid och kommer aldrig att fungera.

Det är patetiskt av dig köra sådan 1930-tals propaganda. Tror du verkligen att vi går på det?


((Mathias, din mailbox är full))

Michael Karnerfors sa...

För övrigt Mathias så väntar vi fortfarande på svar:

På vilket sätt är kärnkraft en "labil kraftkälla"? Och hur menar du att man kan ställa till med en katastrof genom att smälla av en bomb "på rätt ställe"?