tisdag, mars 18, 2008

Släpp barnen loss, det är vår(dnadsbidrag)!

Det nya vårdnadsbidraget är ett välkommet steg i rätt riktning, men det finns ett stort behov av att fortsätta att förändra, utveckla och ”avsocialisera” familjepolitiken. Ni kan läsa om reformen i Aftonbladet (I och II), och SvD. Jag hoppas att nästa steg blir att möjliggöra för fler föräldrar att vara hemma med sina barn under småbarnsåren genom att antingen höja vårdnadsbidraget eller införa ett skatteavdrag.

Det är faktiskt väldigt få föräldrar som vill sätta sina barn på en offentlig institution istället för att själv ta hand om sina små underverk... Jag vill inte utsätta mig och min familj för ett socialistiskt familjepolitiskt experiment sprunget ur den myrdalska drömmen om att slå sönder det småborgerliga påfundet familjen.

Och pengar finns i barnomsorgssystemet – en barnomsorgsplats kostar skattebetalarna runt 125 000 kronor per år vilket är något mer än ett vårdnadsbidrag på några tusenlappar… Tänk själv vad som skulle hända om en tvåbarnsfamilj skulle få ett skatteavdrag på 250 000 kronor per år - det skulle bli en historisk borgerlig valfrihetsreform som bryter den socialistiska hegemonin inom familjepolitiken!


Mathias Knutsson

3 kommentarer:

Anonym sa...

håller med! Jag är så jävla trött på sossarnas insitutionspolitik. Låt familjerna själva välja och bestämma på vilket sätt man vill ta hand om sitt eget eller egna barn. vi är fullt kapabla till det! Kanske att vårdnadsbidrag inte är det bästa alternativet. Hur vore det med någon form av skatteavdrag?!

Anonym sa...

Jadu, det hade varit något det. Men å andra sidan måste vi hålla vårdnadsbidraget på en sådan nivå så att folk inte hamnar utanför arbetsmarknaden permament. Men en höjning av vårdnadsbidraget är absolut nödvändigt. Idag har det en orealistisk utformning, för vem kan leva på 3000 kronor per månad? Det är, för de flesta, omöjligt.

Vårdnadsbidraget är verkligen en bra idé, men ersättningen bör i alla fall vara 6000-7000 kronor per månad. Det känns lite som ett halvfärdigt förslag som släpps igenom.

Jag kan emellertid tycka att de resurserna som det skulle ha kostat. med en sådan radikal höjning, vore till en början i alla fall, bättre att använda till något annat. Exempelvis sänkta arbetsgivaravgifter för småföretag som nu regeringen lägger fram på förslag, men även mer till de allra fattigaste pensionärerna. De får vi inte glömma bort.

Anonym sa...

Tack för att du vågar stå upp för familjen och barnens bästa! Inte så många tänker kanske på att de får ett stort barnomsorgsbidrag om de sätter sina barn på dagis.Fram för föräldrarnas självförtroende i stället!