torsdag, mars 27, 2008

Fem partier som leder Skåne och Sverige mot ökad öppenhet, mångfald och solidaritet

Det är händelse som nästan ser ut som en tanke att alliansregeringen presenterar sin överenskommelse med miljöpartiet om arbetskraftsinvandring (DN, SvD, Aftonbladet , Expressen )samma dag som (samma) fempartikonstellation i Region Skåne fattar ett historiskt beslut om att ge vård till gömda flyktingar (Kristianstadsbladet och Region Skåne).

Det gläder mig att miljöpartiet på riksplanet står upp tillsammans med alliansen för en liberal och modern invandrings- och arbetsmarknadspolitik. Det känns betryggande att vi har en bred majoritet i riksdagen för vår politik när socialdemokraterna allt oftare fiskar i mycket grumligt vatten. Det har blivit allt mer uppenbart att socialdemokraterna förordar en mer restriktiv invandringspolitik och det senaste utspelen om tvångsförflyttning och kommunarrest för nyanlända flyktingar bekräftar utvecklingen (förfallet) inom socialdemokratin.

I Region Skåne har vi idag gjort Sverige lite mer öppet och solidariskt genom att fatta beslut om att alla som behöver vård i Skåne ska erbjudas vård utan hänsyn till etnisk bakgrund, legal status eller betalningsförmåga. Jag tror inte att många känner till att Sverige har ett av Europas mest restriktiva regelverk beträffande tillgången till vård för asylsökande och papperslösa flyktingar vilket innebär att en av de mest utsatta och sårbara grupperna i samhället diskrimineras i vården. Genom dagens beslut slår vi fast att dessa grupper ska erbjudas medicinsk vård och behandling utan hänsyn till att patienten inte är ”inne i det svenska systemet”.

Det känns lite extra bra att vara centerpartist i Region Skåne just idag!

Mathias Knutsson

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, jag håller med. Det känns helt underbart att regeringspartierna har kunnats enats med miljöpartiet om förslaget om enklare regler för arbetskraftsinvandring.

Snygg sammankoppling med beslutet att gratis vård för papperslösa invandrare skall införas. Det har du helt rätt i. Att vara centerpartist i Region Skåne känns verkligen bra och jag försvarar beslutet med glädje även om jag får konstigt tramsigt formulerade svar. Björn Söders replik till mig i Kristianstadsbladet var verkligen bara tramsig, framförallt det där med skamvrån. Jag har dock skrivit ihop en kontrareplik och skickat in nu ikväll.

Ja, öppenhet, mångfald och solidaritet är verkligen synonymt med centerpartism. Det är verkligen något att vara stolt för.

Anonym sa...

Vad är det nu man säger...att skära breda remmar ur andra läder...
Inte ens på riksplanet är man överens om hur finansieringen av vård för illegala ska ske.

Mvh Jens

Anonym sa...

Region Skåne är ett föredöme i frågan om allas lika rätt till vård! Vi får hoppas nu att övriga landsting följer efter och att debatten börjar tas upp på riksnivå utan att maskeras som migrationspolitisk fråga.

Och alla ni som tror att Sverige kommer att översvämmas av vårdsökande från världens alla hörn kan surfa in på http://www.picum.org/ och gå in på "Publications" och läsa deras rapport från 2007 i vilken det står att Belgien, Italien och Spanien tillämpar universell lika rätt till vård sedan flera år tillbaka. Varför har inte dessa länder kollapsat?