söndag, mars 09, 2008

Frige Sayed Pervez Kambaksh

Det är allt mer uppenbart att talibanerna inte var de enda som drev på utvecklingen mot fundamentalism, förtryck och terror i Afghanistan. Sex år efter att talibanregimens fall så har den unge journaliststudenten Sayed Pervez Kambaksh dömts till döden av en religiös domstal för att han har läst en rapport om kvinnors rättigheter.

Sayed Pervez Kambaksh dömdes efter en summarisk rättegång som bara tog fyra minuter och han förvägrades rätten till juridisk hjälp. Hans ”brott” är att han hädat islam genom att ladda ner, läsa och diskutera en rapport som hävdade att islamiska fundamentalisters förtryck av kvinnor bygger på en vantolkning av Koranen. Inom islam anses det förvisso vara oförlåtligt att ifrågasätta Koranen som enligt islam är Guds egna ord, men rapporten ifrågasätter inte Guds ord utan hur de tolkas och tillämpas.

Händelseutvecklingen i Afghanistan är djupt oroväckande. När den västligt orienterade Hamid Karzai tillträdde som president efter att USA hade avsatt det vidriga talibanstyret så utlovades demokratiska reformer men sex år senare så hänger fortfarande dödshotet över journalister som läser artiklar om mänskliga rättigheter, småflickor som vill gå i skola mördas och oliktänkande förföljs systematiskt.

Nu måste omvärlden vakna och inse att den afghanska regeringen inte förmår att ta lyfta landet ur tyranniet och armodet. Det krävs både militära insatser för att skydda invånarna från krigsherrarnas terror och humanitära satsningar inom i ett stort antal områden.

Jag hoppas att Sayed Pervez Kambaksh får uppleva ett fritt, demokratiskt och blomstrande Afghanistan. Jag hoppas att regeringen i Kabul tar intryck av omvärldens protester och omedelbart friger honom. Ni kan stödja Sayed Pervez Kambaksh genom att underteckna den brittiska tidningen The Independents upprop.

Mathias Knutsson

Inga kommentarer: