måndag, april 30, 2007

Socialdemokraterna har tömt den skånska visthusboden

Det är förvisso inte oangenämt att bege sig till Lund på Valborg, men i motsats till alla festglada studenter så tillbringade jag dagen i sammanträde med regionledningen. En ständigt återkommande punkt på dagordningen är Region Skånes mycket svåra ekonomiska läge och efter dagens budgetdiskussioner så befarar jag att situationen är värre än vad jag befarat.

Jag slog redan under fjolåret larm om den dåvarande vänstermajoritetens oansvariga hantering av ekonomin och att vi efter valsegern skulle tvingas att hantera ett underskott på minst 500 miljoner kronor. Min bedömning stämde allt för väl och nu tyder mycket på att underskottet kommer att öka än mer under året. Nu krävs snabba och effektiva åtgärder för att avhjälpa problemen och undvika en fortsatt urholkning av regionens ekonomi. Om utvecklingen får fortsätta riskeras de ekonomiska förutsättningarna för att erbjuda skåningarna en högkvalitativ och trygg sjukvård i framtiden.

Mathias Knutsson

lördag, april 28, 2007

Det blev en dag i parken


Lördagen tillbringade jag tillsammans med familjen i Skånes Djurpark. Vi hade en helt fantastisk dag, trots att vi i sedvanlig ordning begick vi misstaget att besöka de kramgoa och klappvänliga husdjuren i "barnens zoo" först vilket alltid leder till att vår fyraåring därefter frågar om han får klappa björnen, vildsvinet eller älgarna...

Mathias Knutsson

fredag, april 27, 2007

Fler haverier på flygplatsen

Efterspelet till flygplatsbolagets luftaffärer håller på att utvecklas till en ny skandal. Igår diskuterade företrädare för huvudägarna Region Skåne och Kristianstads kommun huruvida flygplatsbolagets ledning ska beviljas ansvarsfrihet. Enligt Kristianstadsbladet kom parterna fram till en lösning som innebär att enbart bolagets verkställand direktör nekas ansvarsfrihet och politikerna i styrelsen slipper undan med en smäll på fingrarna…

Jag blir inte ens förvånad över att den politiska ledningen för flygplatsbolaget lyckas undfly sitt ansvar. Det politiska klimatet i Kristianstad präglas ju som bekant av vissa politikers oförmåga att ta ansvar och ovilja att utkräva ansvar av skråbröder som gång på gång uppvisar en osviklig förmåga att göra bort sig eller missköta sitt uppdrag.

Jag blir dock förvånad över att några av kommunens ledande politiker fortsätter att läcka information till pressen i tid och otid. Det är synnerligen olämpligt att media får information om överenskommelsen mellan regionen och kommunen innan övriga ägare och det utpekade chefen för flygplatsbolaget bolaget har blivit informerade om förslaget.

Mathias Knutsson

tisdag, april 24, 2007

Regionfullmäktige debatterar årsredovisningen för 2006

Idag debatterar regionfullmäktige Region Skånes årsredovisning för 2006. I sedvanlig ordning kan vi förvänta oss en het och spännande allmänpolitisk debatt istället för en lågmäld diskussion om bokslutet för föregående år. Jag hoppas att jag har väckt ert intresse och ni kan följa debatten på Region Skånes hemsida.

Mathias Knutsson

måndag, april 23, 2007

Vila i frid Boris Jeltsin

Rysslands förste folkvalde president Boris Jeltsin har lämnat oss. Det är många som minns den ryske brumbjörnen som en glad gamäng med ett eget vodkamärke – det vore kanske något för sosseföreningen i Åhus – som gärna tog en svängom med både damer och Helmut Kohl. Jag hoppas att Boris Jeltsin även kommer att minnas som mannen reformerade och demokratiserade Ryssland. Men samtidigt så måste vi även minnas kriget i Tjetjenien och händelserna i oktober 1993 då han kommenderade fram stridsvagnar mot oppositionen.

Så frågan blir slutligen: Vilket blir Boris Jeltsins eftermäle? Många tycks spontant fundera på hur mycket blod en sann demokrat kan ha på sina händer, men ett dylikt resonemang utesluter även Churchill, Roosevelt och Eisenhower som demokratiska ledare. Sanningen är nog den att vi först om några år kommer att se hur framgångsrik Jeltsin var i strävan att införa och utveckla demokratin i Ryssland. Under den nuvarande presidenten Putin har Ryssland tagit flera steg tillbaka mot en totalitär stat, men när väl Putin avgår kommer det att klargöras om frihetstiden under Jeltsin var början på en ny epok eller om demokratin bara blir en parantes i den ryska historien.

Mathias Knutsson

Lejonkungen drar sig tillbaka...

Med lite perspektiv blev valframgången 2002 antagligen början på Lars Lejonborgs fall. Allt för många folkpartister tycktes aldrig ta till sig att framgången 2002 knappast var en effekt av deras politik, egna insatser och träget arbete utan en ren missnöjesyttring mot moderaterna. Det är talande att fp:s strateger i eftervalsanalysen pekade ut faktorn ”tur” (läs SVT:s valstugereportage) som betydligt viktigare för valresultatet än manchesterkostymer, språktest och avskaffandet av snällismen samtidigt som nuvarande partisekreteraren Erik Ullenhag ansåg att moderaterna kunde lägga ner verksamheten efter fp:s exempellösa framgångar…

Denna skeva bild (läs megalomani) präglade många folkpartisters agerande under den gånga mandatperioden och deras desperation blev mycket påtaglig när både (m) och (c) ryckte fram i opinionsmätningarna. Så när Lars Lejonborg trots flera skandaler inom partiet likväl lett partiet fram till ett valresultat som med undantag för 2002 var betydligt bättre än vad partiet nått sedan åttiotalet så fick han sparken…

Visst, jag har en viss förståelse för att många var lite trötta på Lejonkungen efter tio år, men grundproblemet för fp är hur illa partiet har förvaltat valframgången 2002. Fp:s riksorganisation tycks ha drabbats av idétorka samtidigt som fotfolket förväntade sig tydliga direktiv i parti som blivit allt mer toppstyret. För vem i fp vågade att ifrågasatta strategierna, Lejonborg och den oerhört skicklige partisekreteraren Johan Jacobsson efter succéerna i både europaparlamentsvalet 1999 (Marit Paulsen) och valet 2002? Den bistra sanningen är att om sanningssägarna hade vågat komma fram 2002 istället för att vänta till 2007 så hade nog fp rönt större framgångar i fjolårets val. Och vem vet: Lejonkungen hade kanske fortfarande varit partiledare.

lördag, april 21, 2007

Hotet mot Sverigedemokraterna är även ett hot mot demokratin

Jag fick nyss nyheten att Sverigedemokraterna tvingas att ställa in sitt riksårsmöte på grund av att den inbokade konferensanläggningen inte kunde garantera gästernas säkerhet om kongressen genomfördes. Ni kan läsa om händelseutvecklingen i DN, SvD och Sydsvenskan. Det är mycket oroväckande att ett politiskt parti i en utvecklad och mogen demokrati tvingas att ställa in sitt årsmöte för att extremister hotar både partiet och konferensarrangörer.

Under de senaste veckorna har Sd fått boka om mötet vid tre tillfällen och slutligen fått flytta mötet till Danmark för att kunna genomföra årsmötet. Nu har uppenbarligen hotbilden skärpts och det danska kongresscentret har efter kontakter med den danska säkerhetspolisen och indikationer om våldsdådet meddelat att de bryter kontraktet med Sd

Jag kan inte bedöma hur allvarliga hoten är mot Sd:s årsmöte, bakgrunden till hoten eller rimligheten i den danska polisens bedömning, men jag vill kommentera händelserna innan Sd tvingades att fly landet för att kunna genomföra sitt möte. Det är ytterst allvarligt att den svenska staten inte förmår att garantera säkerheten vid politiska sammankomster. Jag uppmanar berörda myndigheter och ansvariga politiker att se över problematiken och skyndsamt lösa frågan. Hoten mot Sd är dessutom ingen isolerad företeelse. Vi minns alla attentaten mot centerpartiets lokaler, bomben vid folkpartiets valstuga i Malmö och hoten mot flera ledande politiker under förra valrörelsen. Om vi inte förmår att hantera utvecklingen och tillskapa trygga arenor för både partier och politiker så riskeras vårt parlamentariska system. Vi måste inse att våldspiralen har skruvats upp och vi måste vidta kraftfulla åtgärder för att värna en väl fungerande demokrati.

Mathias Knutsson

Ett värdelöst beslut av Scandic

Det är nog bara i Sverige som landets största hotellkedja kan fatta ett så korkat och värdelöst beslut som Scandic har gjort när de väljer att kasta ut biblarna från hotellrummen.

Bakgrunden till beslutet är att ett mejl från en hotellgäst med önskemålet om att hotellet skulle ta bort Gideoniternas biblar från hotellrummen. Förslagsställaren Stefan Jansson, är medlem i den sekulära organisationen Humanisterna, och uppmanade Scandic att ta bor biblarna eftersom det är ”tråkigt och fördummande” med en ”religiös bok på rummen”. I motsats till när Scandic uppmanades att kasta ut porrfilmerna från hotellrummen så agerade hotellets marknadsavdelning blixtsnabbt och beslutade att samtliga hotell omedelbart skulle ta bort Den heliga skrift från hotellrummen.

Det intressanta är inte bara hur snabby hotellkedjan reagerade utan även hur lättvindligt de gör sig av med biblarna på hotellrummen. I de flesta länder finns inte bara en stor respekt för människors tro och livsåskådning utan även en större förståelse och kunskap om religion än i det allt mer sekulariserade Sverige. Låt mig förklara mitt resonemang med utgångspunkt från Humanisternas egna påståenden. Ett vanligt argument mot biblarna är – utöver att de är ”tråkiga och fördummande” - att skriften är kränkande mot personer som inte delar den kristna tron samt att bibeln enligt Stefan Andersson innehåller ”en hel del tokiga och nedsättande ord om bl a kvinnor och homosexuella”.

Om Stefan Janssons argument ska ha någon som helst giltighet så borde det gå att påvisa att kvinnor, homosexuella och de som har andra trosuppfattningar blir kränkta av hotellbiblarna. Humanisterna, som enligt egen utsago bygger sin verksamhet på förnuft, medmänsklighet, tolerans och ansvar samt hyllar principen om att allt som existerar även ska gå att bevisa vetenskapligt borde nog ha reflekterat lite mer över varför biblarna inte har väckt anstöt, kränkt miljontals människor och orsakat vilda protester över hela världen. Frågan blir snabbt oundviklig, i synnerhet om man tänker efter lite och rent av använder vetenskapliga metoder: varför har inte en majoritet av världens befolkning i form av alla kvinnor, homosexuella, judar, muslimer, buddister och hinduer med kraft krävt att biblarna skulle tas bort? Gideoniterna finns ju trots allt i 181 av jordens länder, verksamheten har pågått sedan slutet av 1800-talet och organisationen har under årens lopp delat ut mer än 1,3 miljarder biblar. Bara i Sverige har Gideoniterna delat ut nästan fem miljoner exemplar av Bibeln och Nya Testamentet till exempelvis hotell, skolor, sjukhus, vårdhem och anstalter.

Men likväl så tycks inte deras verksamhet ha väckt anstöt eller kränkt någon. Kan det rent av vara så att de grupper som Humanisterna och Andersson refererar till inte känner sig allt för kränkta av bibeln som finns på hotell- eller sjukrummen? De flesta kvinnor tycks vara betydligt mer upprörda över att Scandic fortfarande envisas med att erbjuda gästerna porrfilmer. De homosexuellas intresseorganisationer och andra religiösa samfund har inte ens kommenterat frågan så det tycks vara uppenbart att på samma sätt som jag som troende kristen inte kränks av andra religioners heliga skrifter så tycks världens judar, muslimer, buddister och hinduer undgå att uppröras över hotellbiblarna.

De enda som "upprörs" är humanister och ateister som väljer att tro på att det inte finns någon gud. Deras agerande är förståligt eftersom dessa grupper har helt andra andra bevekelsegrunder för sitt ställningstagande: det är ju deras mission att sprida gudlösheten så varför skulle inte de vilja bli av med biblarna på hotellrummen? Det är dock obegripligt hur Sveriges största hotellkedja kan springa deras ärenden utan att ifrågasätta Humanisternas motiv. Det är positivt om Scandic tillhandahåller fler religiösa skrifter, men varför skall denna tjänst ställas mot Gideoniternas biblar på rummet? Jag hoppas verkligen att Scandic omprövar sitt olyckliga beslut att stödja ateisternas och humanisternas kamp mot religionen i Sverige.

Mathias Knutsson

fredag, april 20, 2007

Fp:s förslag för fler sjuka barn på dagis

Folkpartiet tycks inte kunna bestämma sig om det är batongliberalism eller vänstersocialliberalism som gäller för fp. Oavsett vilken väg partiet väljer i framtiden så hoppas jag att det senaste utspelet om att kvotera ersättningen för vård av sjukt barn bara är ett olycksfall i arbetet. Förslaget är inte bara fjärran god liberal politik som bygger på en stor tilltro till den enskildes förmåga att själv forma sitt liv, utan är även behäftat med mängder av svagheter.

Förslaget innebär att staten ska gå in och styra vilken förälder som tar hand om barnen när de är sjuka. Eftersom jag är både är liberal och småbarnsförälder så häpnar jag över hur fp kan ta fram ett så korkat, ogenomtänkt och omodernt förslag. Förslaget bygger i sedvanlig ordning inte på omtanke om barnen utan strävan efter jämställdhet enligt en socialistisk definition. Den bärande idén bakom förslaget är att papporna ska tvingas att ta ut en större del av ersättningen för vård av sjukt barn. I dagsläget tar männen ut 36 procent av VaB-dagarna vilket är på tok för lite enligt Folkpartiets sociala ingenjörer.

Det är beklämmande att ett liberalt parti hänger sig åt socialistiskt förmynderi och inte överlåter beslut av denna karaktär till den enskilda familjen. Det är också uppenbart att fp helt bortser från de praktiska konsekvenserna av förslaget. Fp tycks inte inse hur oerhört skevt förslaget skulle slå mot småbarnsföräldrar som är egenföretagare, nyanställda eller har oreglerad arbetstid. För dessa grupper är föräldrarnas frihet att själva bestämma vem som ska stanna hemma för att vårda barnen helt avgörande för att vardagen ska fungera. Om fp:s förslag skulle verklighet är jag övertygad om att många föräldrar skulle tvingas att sjukskriva sig själva eller låta sjuka barn gå till skolan och dagis.

Mathias Knutsson

måndag, april 16, 2007

Ett förtydligande med anledning av dagens artikel i NSK

I dagens Norra Skåne kommenterar jag utförsäljningen av Vin&Sprit samt framtiden för Absolut Vodkas verksamhet i Åhus och Nöbbelöv. Artikeln ligger inte ute på nätet, men för de av mina bloggläsare som läser NSK vill jag göra två förtydliganden. Diskussionen om ägardirektiv återges fel eftersom jag sa att V&S har ett uppdrag av ägarna att agera strikt affärsmässigt vilket borgar för att företaget är välskött. Jag vill även påtala att jag inte finner det ointressant vilket företag som köper V&S, men jag anser att det är mer intressant att beakta den nye ägarens förmåga att utveckla V&S än att förorda en ägaren av en viss nationalitet eller ägarstruktur.

Mathias Knutsson

onsdag, april 11, 2007

Lästips i dagens SvD

Jag vill rekommendera er att läsa en mycket intressant debattartikel av moderaternas partisekreterare Per Schlingmann som ni finner i dagens SvD. Schlingman beskriver träffsäkert många av problemen som finns i dagens politiska partier och hur illa rustade partiorganisationerna är att möta samtidens utmaningar. Enligt Schlingmann har de politiska partierna reducerats till att bli slutna intresseorganisationer för redan etablerade politiker och makthavare istället för vara öppna och välkomnande folkrörelser för allmänheten. Schlingmann skriver bl.a. att det ”finns en logik i det svenska partiväsendet som sätter partiet och dess intresse i första rummet och människors vardag i andra rummet”

Schlingmanns debattartikel är läsvärd och visar på det stora förändringsbehov som finns i samtliga politiska partier. Jag hoppas att Centerpartiet i likhet med moderaterna kan utveckla och modernisera partiorganisationen – både nationellt och lokalt. I Kristianstad står flera partier, däribland Centerpartiet, inför en omfattande generationsväxling och det finns ett stort politiskt utvecklingsbehov som måste tillgodoses under de kommande fyra åren. Jag hoppas att många av de ledande politikerna i kommunen läser Schlingmanns debattartikel och i likhet med mig börjar försöker att utveckla och modernisera politiken i – och för - Kristianstad.

Mathias Knutsson

torsdag, april 05, 2007

Glad påsk till alla bloggläsare

Jag vill önska alla läsare av min blogg en glad påsk. Jag hoppas att ni får en angenäm och avkopplande helg tillsammans med nära och kära. Bloggen tar nu helgledigt och återkommer efter annandag påsk.

Med vänlig hälsning
Mathias Knutsson

måndag, april 02, 2007

Lästips om en förträfflig företagsbyggare

Idag uppmärksammar SvD Anna-May Wester, affärsängel och vd för Kopparberg Invest. Anna-May och jag lärde känna varandra i början av 2000-talet och vi startade investmentbolaget tillsammans med några vänner. Med bas i den lilla bruksorten Kopparberg har företaget under flera år bedrivit en mycket framgångsrik verksamhet och medverkat till två lyckade börsintroduktioner. Anna-May beskriver sig själv som en företagsbyggare och hon vill vara en aktiv, engagerad och närvarande ägare istället för en anonym institution som bara förvaltar investerat kapital. Med fler affärsänglar som Anna-May skulle Kopparberg och Sverige att gå en mycket ljusare framtid till mötes.

Mathias Knutsson

Och hur blir det med "Sprit & Food"???

Med undantag för några mail och en kommentar så tycks mitt aprilskämt gått obemärkt förbi. Jag ska erkänna att jag var lite sugen på att skicka ut ett pressmeddelande men jag ville faktiskt inte ta risken att skämtet uppfattades som ett riktigt utspel. Men för de få som undrade: Nej jag vill absolut inte att Kristianstads kommun ska skapa en koncern, ”Sprit & Food”, som förvärvar Åhus Glass och Absolut Vodka.

Jag noterar dock att en och annan läsare av min blogg tror att några politiker i Kristianstad faktiskt skulle kunna nappa på idén ”Sprit & Food”…

Mathias Knutsson

söndag, april 01, 2007

Pressmeddelande: Kommunen bör ta över Åhus Glass!

Igår nåddes vi av nyheten att Ingman Glass kommer att upphöra med den traditionella glasstillverkningen i Åhus. Centerpartiet i Kristianstads ordförande Mathias Knutsson kräver att kommunen omedelbart inleder förhandlingar med företaget om ett övertagande av både varumärket Åhusglass och tillverkningen i Åhus.

– Kristianstads kommun har nu en unik möjlighet att utveckla både glasstillverkningen i Åhus och kommunens eget varumärke Spirit of Food, säger Mathias Knutsson. Det finns flera andra stora fördelar med ett kommunalägt glassbolag jämfört med det kapitalistiska styrelsesättet - bland de mest framträdande finns möjligheterna att stödja våra lokala mjölkbönder, kretsloppsanpassning av papper och pinnar samt ett glassmonopol i vårt sommarparadis Åhus.

-På sikt ser jag stora möjligheter för Kristianstads kommun att skapa ett lokalt Procordia som tar över alla företag inom livsmedelsnäringen så att vi politiker kan styra utvecklingen i rätt riktning, fortsätter Mathias Knutsson. När Kommunföretag ”Sprit & Food” AB tar över exempelvis Åhus Glass och Absolut Vodka kan vi äntligen garantera jobben i kommunen, förverkliga det storslagna logistiskcentret FFC och säkerligen även se till att det finns tillräckligt med resenärer på vår flygplats, avslutar Mathias Knutsson.

För mer information kontakta Mathias Knutsson

Uppdatering: Detta är ett aprilskämt...