fredag, juni 30, 2006

Ett tryggt Kristianstad på äldre dar

Idag presenterade jag och Ingrid Karlsson Centerpartiet i Kristianstads nya äldreomsorgsprogram. Vår politik för ”Ett tryggt Kristianstad på äldre dar” syftar till att ge människor högre livskvalitet och erbjuda de äldre i Kristianstad en äldreomsorg som kännetecknas av kvalitet, trygghet, valfrihet och inflytande. Vi lägger fram fler spännande och nya förslag för att förbättra och utveckla äldreomsorgen i Kristianstad.

* Inför ett fritt val av omsorgs- och vårdgivare

* Fria servicecheckar - varje invånare över 75 år får fem timmars hemtjänst per månad

* En särskild boendegaranti för invånare över 85 år

* Inrätta minst 100 nya platser eller lägenheter för äldre under perioden

* Erbjud varje brukare en personlig kontakt inom äldreomsorgen

* Ökat stöd till anhöriga

* Fler platser i korttidsboende

* Satsning på stöd- och dagverksamheter

* Utveckla samarbetet med närsjukvården

* Förstärk de medicinska resurserna inom den kommunala äldrevården

* Erbjud varje brukare en vårdlots och regelbundna hälsosamtal

* Förbättra närsjukvårdens tillgänglighet och inför en fungerande vårdgaranti

* Satsning på god närservice i hela kommunen

Ni kan läsa hela programmet på Centerpartiet i Kristianstads hemsida.

Mathias Knutsson

onsdag, juni 28, 2006

Om, om, om, om och om och om igen

Och så var det socialdemokraternas tur att berätta hur bra det går för Kristianstad, Skåne och Sverige. I en debattartikel av vård- och omsorgsminister Ylva Johansson och kommunstyrelseordföranden Heléne Fritzon spelas den klassiska löfteskavalkaden upp. Nu kommer jobben; välstånd till alla; vårdköerna ska äntligen försvinna (trots att de inte ens tycks finnas nu) och reform efter reform ska genomföras under nästa mandatperiod.

Nu – med endast 81 dagar kvar till valet – vill socialdemokraterna göra allt de valt att inte genomföra och satsa på under åren vid makten. I likhet med tidigare valrörelser får vi nu höra löften om mer pengar till vård, skola och omsorg samt att ekonomin går o-t-r-o-l-i-g-t bra men med facit i hand vet vi ju att deras satsningar aldrig blir verklighet.

Johanssons och Fritzons artikel är lika självgod och skamlöst bedräglig som socialdemokraternas "avbockning" av vallöften från 2002. För är det någon som har märkt att sossarna har stoppat kvinnohandeln? (Har någon informerat Margareta Winberg?) Eller att främlingsfientlighet och rasism har upphört? Eller att reglerna för småföretag har förenklats? Och ni kan väl inte ha missat att det nu ska finnas lediga hyresrätter i storstäderna, att kvaliteten i äldreomsorgen har höjts och att fängelserna numera är knarkfria?

(S) återanvänder ogenerat vallöften från 2002, 1998 och 1994 utan att speciellt många av dem har förverkligats under de gångna åren. Det är uppenbart att socialdemokraterna har insett att den under mandatperioden förda politiken inte kommer att ge dem förnyat förtroende den 17 september. Sossarnas välsmorda propagandamaskineri kommer att gå på högvarv under resten av valrörelsen för att övertyga alla om att allt är så ofantligt mycket bättre än vad vi tror. Låt oss hoppas att väljarnas minne är bättre än vad socialdemokraterna tror!

Mathias Knutsson

måndag, juni 26, 2006

Läsvärt i Veckans Affärer

Eftersom jag befinner mig i Danmark imorgon och inte kommer att skriva något i bloggen så rekommenderar jag er att läsa Veckans Affärers blogg, Dagens Pontus (Schultz), den 13 juni . För att locka er så bjuder jag på ett kort citat "En värld där moderaterna plockar väljare från socialdemokraterna och centern är det modernaste politiken har att erbjuda." Blogginlägget publicerades även som ledare i VA vecka 24 .

Mathias Knutsson

söndag, juni 25, 2006

Dansa apa, dansa...

Dance monkeys, dance



Antagligen årets besynnerligaste rubrik på min blogg...

Ibland så hittar man en del riktigt bra klipp på www.youtube.com. Den här filmen är något alldeles extra - den är gjord av en apa!

Mathias Knutsson

lördag, juni 24, 2006

Är matchen redan slut pappa?


Det bidde visst ingen fotbollsfest på lördagen... Nåväl, våra tyska vänner hade säkert riktigt roligt trots att matchen egentligen var ganska trist förutom några briljanta tyska anfall och strålande spel av den svenske målvakten.

Vi hade knappt hunnit att sätta oss till rätta i soffan innan det stod 2-0 till den tyska lagmaskinen... Och glassen hann inte ens smälta i sommarvärmen innan det svenska laget var reducerat till tio man. Tiden läker som bekant alla sår - tur att det är två år till EM.

Mathias Knutsson

fredag, juni 23, 2006

Glad midsommar till alla bloggläsare!


Jag hoppas att ni alla får en härlig, festlig och somrig helg tillsammans med nära och kära!

Mathias Knutsson

onsdag, juni 21, 2006

Nuders storslagna satsning

Helt plötsligt bestämmer sig finansminister Pär Nuder för att satsa på analyser av produktiviteten och effektiviteten i offentlig sektor. I ett pressmeddelande informerar finansdepartementet om den storslagna satsningen för att ”utveckla metoder att mäta produktiviteten i offentlig sektor”. Statsrådet Nuder lägger ut texten ”som finansminister ser jag det som ett av mina viktigaste uppdrag att verka för att vi får mer välfärd för varje skattekrona” och ”jag vill uppmuntra allt arbete för att öka produktiviteten i den offentliga sektorn så att vi får ut mer för varje skattekrona vi satsar.”

Så hur mycket är finansminister Nuder beredd att satsa på ett av sina ”viktigaste uppdrag”? Jo, i statsbudgeten på totalt ungefär 770 miljarder kronor anslår Nuder 1,8 miljoner kronor till SCB så att ”de kan gå vidare med sitt arbete att utveckla volymmått för den offentliga sektorn”. Den grandiosa satsningen är alltså i själva verket ett mycket modest tillskott som motsvarar 0,0000023 (!) procent av statsbudgeten…

Nuders satsning är utan tvekan ett spel för gallerierna. För det första är satsningen löjeväckande liten och helt otillräckligt om Nuder verkligen vill ta fram ett gediget material. För det andra så finns det redan mängder av både svenska och internationella studier som mäter, analyserar och jämför produktiviteten i olika länder så varför ska SCB ta fram egna siffror. Kan det månntro vara så att exempelvis ECB:s studier kommer fram till allt för kritiska resultat?

Jag tror faktiskt att Nuders syfte är att visa att (s) trots allt bryr sig om produktivitet i offentlig sektor och se till att den offentliga statistiken är tillrättalagd och i linje med det styrande partiet valpropaganda. Det är beklämmande att landets finansminister inte förmår att helhjärtat satsa på kvalitetsuppföljningar och analyser av den offentliga sektorn.

Mathias Knutsson

tisdag, juni 20, 2006

"Han måste ha någonstans att bo, karl’n"

När landshövdingen i Halland och förre bostadsministern Lars-Erik Lövdén får möjlighet att köpa sin lägenhet på Östermalm i Stockholm tackar han ja till erbjudandet trots att han under hela sin ministergärning enbart försvårade för människor som ville köpa och äga sina egna bostäder.

Det tycks vara lite av ödets ironi över hela historien. Lars-Erik Lövdén – mannen som mer än andra s-politruker har motarbetat ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter – tycks inte tveka en sekund när själv han får chansen att köpa loss sin lägenhet. Historien blir inte sämre av att Lövdéns lägenhet ägs av Stiftelsen Allmänna Barnhuset, som tidigare mest uppmärksammats för att stiftelsen gång på gång har låtit medlemmar av den röda adeln slinka före i bostadskön.

Det är viktigt att poängtera att jag inte fördömer Lövdén för att han gör en bra bostadsaffär och tjänar minst 1,3 miljoner kronor. Det som upprör är att samma person som gör bostadsklippet tidigare har gjort sitt yttersta för att du och jag inte ska ges möjlighet som han själv har fått. Lövdén var under sin tid som statsråd banerförare för socialdemokraternas miserabla bostadspolitik. Efter några decennier av s-styre med mängder av regleringar, monopol och höga skatter så har vi näst efter Luxemburg EU:s högsta boendekostnaderna i relation till hushållets inkomster. Bostadsmarknaden har dessutom i många avseenden havererat, och det är omöjligt att få tag på en hyresrätt i någon av landets största städer om du inte tillhör sosseeliten eller är beredd att betala hundratusentals kronor i ”hittelön” till skumma svartmäklare.

Göran Perssons kommentar "han måste ha någonstans att bo, karl’n" avslöjar socialdemokraternas hyckleri. Persson vet att sossarnas bostadspolitik gjort det omöjligt att få tag på en hyresrätt, men istället för att vara självkritisk så väljer han att skylla sossarnas misslyckanden på den borgerliga oppositionen.

Om svenskarna vill ha en fungerande bostadsmarknad med lägre boendekostnader så krävs det att vi radikalt förändrar vår bostadspolitik. Internationella studier visar att avreglerade bostadsmarknader med fri hyressättning ger upphov till både lägre boendekostnader och kortare söktider efter bostäder. Den 17 september kan Sverige ta det första steget mot lägre hyror och större möjligheter för alla att få en egen bostad.

Mathias Knutsson

måndag, juni 19, 2006

Varför ber inte LO om ursäkt?

Expressen och Aftonbladet rapporterar att LO ville roa massorna och propagera mot alliansen under Hultsfredsfestivalen genom att slå spikar i foton på de borgerliga partiledarna.

Det är självklart illa nog att ett gäng socialdemokrater, maskerade som fackligt aktiva, inte kan hitta på något bättre sätt att argumentera mot sina poliska meningsmotståndare. Men problemet blir bara värre av att LO:s ledning väljer att vara oanträffbar och inte kommentera händelsen. Låt mig få dra en parallell till när Liberala ungdomsförbundet gick över gränsen och arrangerade pilkastning på foton på kristdemokrater för ett par år sedan. Luf bad direkt om ursäkt och träffade kort därefter kristdemokraterna för att diskutera händelsen. Tystnaden från LO:s ledning är talande. Ingen tycks vara beredd att ens ta avstånd från övertrampet under festivalen och det finns inte en tillstymmelse till ursäkt på deras hemsida utan bara ett glättigt reportage från ”LO:s oas i Hultsfred”.

Det är bedrövligt att LO inte förmår att be om ursäkt!

Mathias Knutsson

fredag, juni 16, 2006

Uppåt för alliansen i Skåne

Tidigare i veckan kom SCB:s väljarbarometer. På valkretsnivå visar den ett tydligt övertag för den borgerliga alliansen i hela Skåne med undantag för den västra valkretsen. I norra och östra stöds alliansen av 55,7 procent, vänsterkartellen av 42,5 procent och övriga partier av 1,8 procent av befolkningen.

Jag kan skönja flera positiva tendenser i denna opinionsmätning. Centerpartiet lyckas få fotfäste i de större städerna i Skåne och det finns synnerligen goda förutsättningar för borgerlig valseger i valen till regionfullmäktige och de flesta skånska kommunfullmäktigeförsamlingar.

Mathias Knutsson

torsdag, juni 15, 2006

Tänk om företagandet ökade med 200 procent

Jag vill rekommendera er att läsa en debattartikel som publicerades i tisdagens DN. I artikeln belyser professor Pontus Braunerhjelm vilka effekter skattetrycket i ekonomin har på företagandet och i förlängningen även tillväxt och ekonomisk utveckling.

Professor Braunerhjelm jämför Sverige med USA och kommer till slutsatsen att ”svenska skatter vore döden för två företag av tre i USA”. Låt oss för ett ögonblick leka med tanken… Vad som skulle hända med världsekonomin om sossarna styrde USA, införde världens högsta skatter och två av tre företag i USA försvann? Ja, förutom att vi inte hade fått något Microsoft, Apple eller Google så hade världsekonomin stagnerat och den svenska ekonomin hade kraschat. Vän av ordning kanske frågar varför den svenska ekonomin skulle haverera? Det enkla svaret är att en liten öppen ekonomi med stora exportföretag är extremt beroende av att få sälja sina varor utomlands. Sverige hade drabbats oerhört hårt av en svag internationell utveckling och förlusten av en stor exportmarknad som USA.

Nu är det lyckligtvis så - både för den globala ekonomin och för den svenska ekonomin – att socialisterna och kommunisterna är helt marginaliserade i USA. Men i Sverige är det dessa två partier som har styrt landet i 65 av de senaste 74 åren. Så låt oss istället fundera på vad som skulle hända om (s) och (v) försvann från makten. Vad skulle hända med den svenska ekonomin om antalet företag ökade med 200 procent? Vem vet – vi skulle kanske ta igen en del av allt vi förlorat under de senaste decennierna i termer av utveckling, arbetstillfällen och välstånd?

För mig kommer inte Braunerhjelms analys som en överraskning. Det är allmänt känt att det svenska företagsklimatet har varit bedrövligt under de senaste årtiondena. Bilden blir tydlig om vi jämför hur gamla de största och mest lönsamma företagen är i olika länder för att uppskatta hur bra eller dåligt företagsklimatet har varit under de närmast föregående åren. Om jag i likhet med Braunerhjelm jämför Sverige med USA så har inget av storföretagen i Sverige startats efter 1970 – i USA har över hälften av företagen på motsvarande den svenska A-listan startats efter 1970. Detta samband förklarar enligt mig en stor del av det svenska fallet i alla globala tillväxt- och välståndsligor under de senaste 36 åren.

Mathias Knutsson

onsdag, juni 14, 2006

En liten kommentar om en stor man

I torsdags gick Sir Peter Smithers ur tiden. Sir Peter Smithers var en man som levde ett minst sagt spännande liv: spion under andra världskriget, diplomat, brittisk parlamentsledamot, rådgivare till Margaret Thatcher och dessutom en duktig trädgårdsmästare. I all hast höll jag på glömma att Sir Peter Smithers antagligen är mest känd i Sverige för att vissa envisa rykten alltid har velat göra gällande att han var förebilden för Ian Flemmings agent 007, James Bond.

Ni kan lösa mer om Sir Peter Smithers fantastiska liv och njuta av hans förstklassiga foton som han tog i sina trädgårdar om ni klickar här.

Mathias Knutsson

tisdag, juni 13, 2006

Grattis Emma på ettårsdagen!


En mer personlig kommentar: idag fyller min lilla dotter Emma ett år! Det känns helt otroligt att det redan har gått ett helt år sedan lilltjejen kom till jorden och Elias blev storebror. Vi – Jennie, Elias och jag – ska fira henne idag och sen kommer släkt och vänner på besök till helgen. Så pappa passa på att säga grattis till lillan och jag lovar att vara hemma i god tid till tårtkalaset!

"Mums - jordgubbstårta är ju jättegott - varför har jag inte fått smaka det innan jag blev ett år gammal?"

Mathias Knutsson

Regionfullmäktige i backspegeln

Debatten i regionfullmäktige präglades av det bara är 96 dagar kvar till valet. Kombinationen av valår, budgetdebatt och vänstermajoritet tycks borga för att de centrala framtidsfrågorna och utmaningarna prioriteras ner till förmån för rundhänta vallöften.

Vänstermajoritetens budget präglas först och främst av en ambition att klamra sig fast vid makten genom att lova alla skåningar en liten del av den stora, gemensamma och skattefinansierade kakan. Majoritetsföreträdarna gjorde sitt yttersta för att undvika att debatter om problemen inom sjukvården avseende dålig tillgänglighet, långa väntetider, semesterstängda vårdcentraler och kaotiska akutmottagningar. Allianspartierna hade tjänat på om fler av våra debattörer hade varit lite tuffare, rappare och ”giftigare” när de äntrade talarstolen – nu blev det lite för enkelt för vänsterkartellen att fly undan allt ansvar för sin bedrövliga sjukvårdspolitik.

Skåne förtjänar något bättre än en vänsterkartell vars enda bedrift är en framgångsrikt genomförd skattehöjning. Skånes invånare förtjänar politiker som ser deras verklighet och lever i deras vardag. Skåne behöver en ny, stark och borgerlig regionledning som får vår region att växa och nå sin fulla potential. Debatten under regionfullmäktige och alliansens gemensamma budget visar att det finns ett tydligt – och mycket, mycket, mycket bättre – alternativ till dagens bakåtsträvande och vänstervridna regionledning.

Mathias Knutsson

PS Läs gärna Peter J Olssons blogg och ledare i Kvällsposten. DS

måndag, juni 12, 2006

När ringer Lagerbäck?

I år fortsatte den numera tvååriga traditionen att oppositionen och majoriteten i regionfullmäktige möts i en "hård" kamp på fotbollsplanen. Jag spelade i den något ovana positionen som högerback, men jag lyckades allt som oftast stoppa den röda armens framryckningar. Även i år gick Allians för Skåne segrande ur striden – denna gång med tre mål mot ett. Kvällen avslutades därefter med grillfest till tonerna av en italiensk smörsång och svensk schlager. En stor eloge till de förträffliga artisterna – både de med mikrofonerna och de med stekspadarna!

Mathias Knutsson

Ett stort tack till Henrik Bergman för bilden

Regionfullmäktige samlas

Nu stundar två intensiva dagar när regionfullmäktige sammanträder för fatta beslut om budget för 2007, trafikförsörjningsplan och ombyggnationen av akutmottagningen på UMAS. Ni hittar föredragningslistan här, och ni kan även se en webbsändning från regionfullmäktige.

Mathias Knutsson

fredag, juni 09, 2006

Inför helgen

Äntligen fredag! Nu ska jag och Jennie packa in barn, väskor och halva bohaget i bilen för att åka upp till Stockholm och Uppsala över helgen. Vi ska gå på bröllop och träffa många kära vänner från vår tid i huvudstaden.

Jag misstänker att det kommer att bli svårt att uppdatera bloggen när jag glider fram på E4:an så jag vill erbjuda er lite förströelse tills jag kommer tillbaka till Skåne och min dator.

5 Year Old DDR Player



Varsågoda – en mycket dansant och skicklig liten kille!

Vi ses nästa vecka - trevlig helg!

Mathias Knutsson

torsdag, juni 08, 2006

Allians för Skånes budget för Region Skåne

Efter några veckors förhandlingar och en hel del hårt arbete så kunde Allians för Skåne idag presentera ett gemensamt budgetförslag i Region Skåne. Vi ger väljarna ett tydligt val – ett val mellan en svag socialistisk kartell och en stark borgerlig fyrklöver. Skåne behöver ett nytt, starkare och bättre politiskt ledarskap som får vår region att växa och utvecklas.

Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet erbjuder skåningarna en politik för frihet, välfärd och trygghet. Vi vill leda Skåne in i framtiden genom nya satsningar på fler riktiga jobb, företagarvänlig politik, starkt regionalt självstyre, moderna kommunikationer och en väl fungerande sjukvård. Ni hittar vår budget på Centerpartiets hemsida.

Kom gärna med synpunkter och idéer!

Mathias Knutsson

onsdag, juni 07, 2006

Ungt Val 2006

Många har blivit förvånade och upprörda över att Sverigedemokraterna blev tredje största parti i Ungt Val. Ni kan läsa om "valet" på Ungt Val. Jag delar den skepsis som många känner inför Ungt Val och genomförandet av webbundersökningen, men jag vill ändå peka på sambandet mellan resultatet i Ungt Val och det utanförskap som många unga drabbas av i dagens Sverige. Vårt land har blivit ett tvåtredjedelssamhälle där ungdomar knuffats åt sidan och har oerhört svårt att komma in på arbetsmarknaden. I ett samhälle där var tredje ung står utanför arbetsmarknaden samtidigt som mångas vardag präglas av segregation, kriminalitet och sociala problem så finns det grogrund för populism, rasism och missnöjespartier.

Jag kan dock skönja vissa positiva tendenser bland ungdomsväljarnas partival. Ungt Val indikerar att vänstervågen har försvagats under de fyra senaste åren. I Ungt Val 2006 förlorar socialdemokraterna var tredje ungdomsväljare jämfört med 2002 och faller från 29,3 procent till 20,8 procent. För vänsterpartiet är resultatet än mer nedslående – kommunisternas stöd halveras från 16,4 procent till 7,4 procent.

Resultatet av Ungt Val i Kristianstad

Centerpartiet 3,00%
Feministiskt initiativ 0,60%
Folkpartiet 12,60%
Junilistan 0,50%
Kristdemokraterna 2,30%
Miljöpartiet 5,90%
Moderaterna 26,70%
Nationaldemokraterna 1,90%
Piratpartiet 3,90%
Socialdemokraterna 21,90%
Sverigedemokraterna 9,20%
Vänsterpartiet 5,20%
Övriga partier 6,30%
Totalt 1299 100,00%


Mathias Knutsson

En synnerligen objektiv analys av vänsterkartellens regionbudget...

Det är uppenbart att socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet har insett att den politik de fört under mandatperioden inte kommer att ge dem förnyat förtroende i valet till regionfullmäktige den 17 september. Efter fyra års vanstyre lägger regionledningen en riktigt saftig valbudget som är full av fagra ord och tomma löften. Ni hittar (s), (v) och (mp):s budget på www.skane.se

Vänsterkartellens budget för 2007 tycks mest präglas av deras ambition att klamra sig fast vid makten genom att lova alla skåningar en liten del av den stora, gemensamma och skattefinansierade kakan. Valbudgeten är fylld med svepande formuleringar och en skattefinansierad ”satsning för varje tänkbar väljargrupp”. Men deras förslag för att verkligen korta vårdköerna, öka tillgängligheten i närsjukvården och minska ohälsan i Skåne lyser med sin frånvaro.

För mig är vänstermajoritens strategi mycket tydlig och enkel. Nu – när det endast är tre månader kvar till valet – vill vänsterkartellen i Region Skåne göra allt de valt att inte genomföra och satsa på under sina år vid makten. I likhet med tidigare valrörelser får vi nu höra löften om mer pengar till vård och omsorg, men vi vet ju att deras satsningar aldrig blir verklighet. (S), (v) och (mp) återanvänder ogenerat vallöftena från 2002 om ökad valfrihet, fungerande vårdgaranti, förbättrad tillgänglighet och personalsatsningar samtidigt som dom hoppas att väljarna har glömt 3 år och 9 månader med långa vårdköer, ökad ohälsa och regional obalans.

Den enkla sanningen är att socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet varken är kapabla att utveckla hälso- och sjukvården eller uppnå en god ekonomisk hushållning. Regionledningen slår sig gärna för bröstet och skryter om den ekonomiska utvecklingen, men det är uppenbart för de flesta att Region Skånes förbättrade ekonomi först och främst på att socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet har övervältrat kostnaden för sina politiska misslyckanden och utsvävningar på de skånska skattebetalarna. Det som vänstertrojkan beskriver som en stor bedrift är i själva verket det oundvikliga resultatet av en gigantisk skattehöjning och en omfattande ransonering av den skånska sjukvården. Vänstermajoriteten har misskött den skånska sjukvården och tiotusentals patienter tvingas vänta och lida i Region Skånes allt längre vårdköer. Under de senaste åren har väntetiderna till vård och behandling ökat oerhört snabbt och till många viktiga behandlingar får människor köa månader och år. Det uppenbart att (s), (v) och (mp) förutom anställnings- och investeringsstopp har infört ett sjukvårdsstopp som besparingsåtgärd. Vänstermajoriteten har redan förbrukat den senaste skattehöjningen som förstärkte regionens ekonomi med drygt två miljarder kronor och som syftade till att ge både arbetsro och handlingsfrihet. Det är provocerande för både skattebetalare och ansvarstagande politiker att (s), (v) och (mp) hävdar att de har genomfört en ”bedrift” samtidigt som regionledningens politik och ekonomiska hushållning går ut på att skattebetalarna ska betala mer och mer för allt mindre sjukvård.

Ni kan läsa mer om min och Allians för Skånes analys av vänsterkartellens första tre år vid makten i rapporterna "Guldet blev till sand" och "Svindlande affärer". (länkar läggs upp inom kort)

Med vänlig hälsning
Mathias

tisdag, juni 06, 2006

Årets nationaldagsfirande

Jag hade tänkt inleda nationaldagsfirandet med champagne och solvarma jordgubbar till de ljuva tonerna av Peterson-Bergers Frösöblomster. Nu blev det visst starkt kaffe och en rejäl portion havregrynsgröt samtidigt som mina små älsklingar hoppade runt till sina favoriter Mora Träsk. Det blev blev en helt underbar start - den bästa tänkbara - på en fantastisk nationaldag!

Mathias Knutsson

måndag, juni 05, 2006

Nuder och de förmögna lobbyisterna

I sann Perssonsk ”brännmärkaranda” fortsätter finansminister Pär Nuder socialdemokraternas hetsjakt på misshagliga grupper och regimkritiker. Efter högerspöken, finansvalpar och köttbergsfyrtiotalister har turen nu kommit till alla elaka, högervridna och kapitalistiska lobbyister som arbetar för att avskaffa förmögenhetsskatten. Ni kan läsa finansministerns utspel på www.di.se . Nuders taktik är enkel: han hoppas dels att ordet lobbyist väcker negativa associationer hos många marginalväljare, och dels vill han skapa en debatt om det är rätt att betalda debattörer deltar i den samhällspolitiska diskussionen. Frågan är varför Nuder väljer att kritisera enbart lobbyisterna om han vill ifrågasätta det rimliga i att penningstarka krafter försöker att påverka den politiska debatten. Nuder borde rimligtvis även kritisera massmedia, LO och Hyresgästföreningen på exakt samma grunder. Och vi får ju inte glömma alla de politiska konsulter, PR- proffs och lobbyister som (s) själva använder. Den senaste i en lång rad av dyra (s) - konsulter är schlagermogulen och grundaren av Ny Demokrati Bert Karlsson. Ni kan läsa mer på http://www.resume.se/nyheter/2006/05/03/bert_karlsson_ny_s-radgiva/

Jag tror inte att Nuder egentligen har något emot lobbyister – inte så länge de springer hans och ”han-som–bestämmers” ärenden. Problemet för (s) är att borgarnas konsulter är skickligare och att förmögenhetsskatten är en tillväxthämmande kvarleva från tiden före avregleringen av valutamarknaden. De flesta av våra konkurrent- och grannländer har redan avskaffat förmögenhetsskatten, och de få som har kvar skatten har en mycket lägre skattesats än Sverige. Om förmögenhetsskatten avskaffades skulle kapitalströmmarna ut ur Sverige minska och kapitalet skulle istället kunna investeras i svenska företag och projekt. Enligt SCB:s beräkningar uppgår de svenska hushållens odeklarerade sparande sedan 1980 till mer än 800 miljarder kronor inklusive ränta. Om vi använder denna uppgift för att skatta kapitalflykten från Skåne sedan 1980 så uppgår den till 106,7 miljarder kronor eller 4,25 miljarder kronor årligen. Om de årliga investeringarna i Skåne ökade med 4,25 miljarder kronor skapas möjligheter för nya satsningar, utveckling och fler arbetstillfällen. En tumregel är att en nyanställning kräver en kapitalstock på 2,0 miljoner kronor vilket innebär att ett tillskott på 4,25 miljarder kronor skulle kunna ge upphov till 2 100 nya jobb varje år.

Nu vill jag inte förleda någon till att tro att socialdemokraterna är helt ovetande om förmögenhetskattens brister och negativa effekter. Sossarna vet att förmögenhetsskatten leder till att riskkapital försvinner ut ur landet istället för att investeras i Sverige och (s) har därför valt att undanta de allra rikaste, landets mångmiljardärer, från förmögenhetsskatt. Det är oerhört förvånande – och provocerande - att en socialdemokratisk ”vänsterregering” väljer att gynna ett skattefrälse med ”gamla ärvda pengar” före driftiga entreprenörer som under sin levnad bygger upp sin förmögenhet eller vanliga småhusägare som äger ett eget hus i ett populärt bostadsområde.

Mathias Knutsson

söndag, juni 04, 2006

Högerhoppet

I kväll avslutades SVT:s serie om riksdagspartierna med programmet om Centerpartiet. Under en timme fick vi ta del av Evin Rubars bild av Centerpartiets utveckling under de senaste femton åren. Programmet benämnt ”Högerhoppet” följde samma upplägg som skildringarna av utvecklingen inom (m), (fp) och (kd). Nästan alla förändringar i partierna förklaras med interna konflikter, splittring och ständig maktkamp. Frågan jag ställer är varför SVT väljer att betrakta en öppen intern diskussion, förändringskraft och vilja att ompröva gamla politiska ställningstaganden för konspirationer värdiga Machiavelli… Jag hade faktiskt varit mer bekymrad om de borgerliga partierna hade stått kvar och stampat på samma plats under de senaste tjugo åren.

Ni kan se programmet på www.svt.se/dokumentinifran . Rubar beskriver förtjänstfullt utvecklingen inom partiet, men Lennart Daléus och studentförbundet får för liten roll i Centerpartiets metamorfos och några griniga gubbar får för mycket sändningstid… Ni kan ju även titta på programmet om socialdemokraterna och reflektera över vilka kritiska frågor som ställs. Och vilka som inte ställs. Och varför SVT valt att enbart avhandla en enda fråga – socialdemokraterna kontra femini(s)terna – och helt bortsett från den interna maktkampen, skandalerna och alla politiska misslyckanden.

Mathias Knutsson

Vi får aldrig glömma


Den 4 juni 2006 är sjuttonårsdagen av massakern på Den himmelska fridens torg. En fredlig studentdemonstration slogs ner av den kommunistiska diktaturen som antagligen befarade att frihetsvågen som svepte över Östeuropa skulle spridas till Kina. Strax efter midnatt rullade röda armens stridsvagnar in på Pekings torg och gator. Tragedin som följde kostade hundratals människor livet och följdes av massarresteringar av kinesiska regimkritiker. Trots att sjutton år har förflutit vägrar de kinesiska myndigheterna fortfarande att redovisa hur många demonstranter som föll offer för armens kulor och krossades under pansarvagnarna natten mellan den tredje och fjärde juni 1989.

Händelserna på Himmelska Fridens torg påverkade mig oerhört mycket och väckte mitt politiska engagemang. Jag - en tonåring i ett öppet och demokratiskt samhälle på andra sidan jordklotet – insåg plötsligt att alla de friheter och rättigheter som vi så ofta tar för givna ständigt måste värnas och försvaras mot våld, förtryck och diktatur. Jag kommer aldrig att glömma bilden av den unge kinesiske studenten som ensam ställer sig upp och med blockerar vägen för stridsvagnar. För mig personifierar han kampen för att få de demokratiska rättigheterna – en kamp som fortfarande förs i exempelvis Kina, Nordkorea, Iran, Vitryssland och Zimbabwe. Den unge mannen ni ser på bilden sägs heta Wang Weilin och hans öde är fortfarande okänt. Förhoppningsvis var han en av dem som undkom militärens kulor och lyckades att fly undan kommunisternas hetsjakt på oppositionella. Flera av de studentledare som överlevde massakern fängslades och under de gångna sjutton åren har hundratals misstänkta regimkritiker gripits årligen och antalet politiska fångar i kinesiska fängelser kan räknas i tusental.

Inför varje årsdag under sjutton års tide har kinesisk polis gripit medborgarrättsaktivister i syfte att förhindra minneshögtider. Jag önskar att fler svenska politiker hade modet att kritisera den kinesiska regeringen för alla grova kränkningarna av de mänskliga rättigheterna som sker dagligen i Kina. Förhoppningsvis så kommer en borgerlig regering att driva på denna utveckling och arbeta för att även EU skärper tonen mot de kinesiska myndigheterna.

Mathias Knutsson

lördag, juni 03, 2006

Hellre döma tio oskyldiga än att en skyldig går fri…

SSU har nyligen slutit upp bakom Feministiskt Initiativs absurda förslag att män som anklagas för våldtäkt måste kunna bevisa att kvinnan givit sitt samtycke till sexuellt umgänge. Den föreslagna lagändringen innebär i praktiken att lagstiftaren anser att det är bättre att döma tio oskyldiga för våldtäkt än att en skyldig våldsman går fri…

SSU:s ordförande Anna Sjödin tycks dock inte se några problem med att en åtalad person ska tvingas att bevisa sin oskuld för att undvika en fällande dom och ett långvarigt fängelsestraff. Tankarna vandrar osökt tillbaka till de medeltida häxjakterna och inkvisitionens summariska ”rättsprocesser”. Frågan är om SSU vill begränsa rättstryggheten än mer och föreslå liknande lagändringar för andra våldsbrott, exempelvis för våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd, egenmäktigt förfarande och förolämpning…

Jag tror inte att SSU fullt ut har insett konsekvenserna av sitt förslag. För hur ska lagstiftaren kunna definiera aktivt samtycke till sexuellt umgänge? Hur länge gäller samtycket – måste frågan ställas igen efter en stunds umgänge? Skall avtalet vara skriftligt eller muntligt? Och vad skulle hända om en person som är åtalad för våldtäkt helt plötsligt lämnar in en motanmälan? Kommer båda att dömas för att våldtagit varandra?

Mathias Knutsson
(Som faktiskt inte kan bevisa att jag höll hastighetsbegränsningarna när jag körde hem i kväll – kommer jag att få böter eller körkortet indraget direkt?)

fredag, juni 02, 2006

Alla ska ha det lika dåligt i vänsterpartiets Sverige…

I går presenterade Vänsterpartiet sitt nya skolpolitiska program ”14 punkter för en likvärdig skola”. Programmets titel är en bra beskrivning av innehållet och vänsterpartiets skolpolitik – förslagen syftar inte till att förbättra, utveckla och stärka skolan utan målet för vänsterpartiets skolsatsningar är likvärdighet. Alla ska som bekant ha det lika dåligt i vänsterpartiets Sverige…

För att uppnå ”likvärdighet” vill vänsterpartiet inte bara avskaffa betygen och se till att barnen inte äter frukost hemma utan även förbjuda hemläxor eftersom skolan ska vara ”kompensatorisk så att skillnader i elevernas bakgrund motverkas och inte har någon betydelse för utbildningen”. Om vi översätter vänsterretoriken till vanlig svenska så innebär förslaget att skolan och lärarna ska avråda eleverna från att ägna sig åt självstudier för att (v) är bekymrade över att alla elever inte får lika mycket stöd och hjälp i hemmet.

Jag undrar vad nästa (v)- förslag kommer att bli? Skall (v) förbjuda motion efter skoltid eftersom inte alla barn har samma förutsättningar eller möjlighet att springa, kasta boll eller gymnastisera på fritiden? För rimligtvis borde motion och friskvård begränsas till den offentliga och likvärdiga skolans idrottsundervisning? Eller blir nästa (v) -förslag ett generellt förbud mot bokläsning på fritiden eftersom inte alla föräldrar har råd att köpa Harry Potter eller prenumerera på Kalle Anka? I ett lik(v)ärdigt samhälle samlas antagligen alla barnen i det offentliga skolbiblioteken för att läsa samma böcker. Och alla barnen måste säkerligen vänta på att få vända blad i boken tills alla i gruppen har läst färdigt sidan – annars är ju inte läsandet likvärdigt.

Jag hoppas att vänsterpartiet horribla förslag aldrig tillåts få genomslag i den svenska skolan. Vänsterpartiets skolpolitik skulle bara leda till en kraftig försämring av utbildningskvalitén i den svenskan skolan och ökad klyftor i både skolan och samhället. Om vänsterpartiet verkligen vill att alla elever – oavsett bakgrund – ska ges goda möjligheter så borde de stödja mina och centerpartiets förslag på individuella studieplaner, flexibel skolstart, läxhjälp och satsningar för att alla elever ska lära sig att läsa, skriva och räkna. Först då får barn och ungdomar som kommer från studieovana hem samma start i livet som sina mer lyckligt lottade skolkamrater – jag tror inte att (v) hjälper någon skolelev genom att avråda dem från läxläsning och självstudier.

Mathias Knutsson