söndag, januari 31, 2010

Om s vinner valet så ransoneras sjukvården igen!

I SvD attackerar socialdemokraterna med Mona Sahlin och Ylva Johansson i spetsen alla de tiotusentals människor som INTE vill vänta, lida och dö i landstingens vårdköer utan istället väljer att teckna en privat vårdförsäkring.

Det är bedrövligt att läsa hur politiker ondgör sig över att vårdgivare erbjuder vård och omsorg på patienternas villkor. Är det verkligen så nödvändigt för (s) att alla ska ha det lika illa bara för att deras vårdpolitik har havererat? Det stora problemet är väl knappast att patienter försöker att få rätt vård i rätt tid utan att den offentliga sjukvårdskolossen inte klarar sitt åtagande?

Det är talande att socialdemokraterna är djupt bekymrade över att patienterna inte lydigt väntar i evighetslånga vårdköer samtidigt som (s) saknar förslag för att hjälpa alla som tröttnat på att sitta timme efter timme i allt mer överfyllda väntrum. Måhända beror deras ovilja att diskutera lösningar utifrån patienternas verklighet på att de faktiskt vet att systemet med vårdköer har uppstått som en direkt följd av s-märkt sjukvårdspolitik som prioriterar systemen, landstingens och politiska dogmer för patienternas intressen.

Det är häpnadsväckande att socialdemokraterna inte vill erkänna sambandet mellan långa vårdköer och ett planekonomiskt, anslagsfinansierat och otroligt ineffektivt offentligt monopol inom hälso- och sjukvården. Deras reaktion påminner om kommunistdespoternas aversion mot den svarta börshandel som alltid blomstrade i deras egna perverterade samhällssystem i Sovjet, DDR eller Nordkorea. Det vore ju förskräckligt om privata alternativ får väljarna att inse att det faktiskt går att bedriva sjukvård utan köer och väntetider - även i Sverige och inte bara i England. Frankrike, Spanien, Belgien, USA och Tyskland…

Det kan ju dessutom vara värt att påminna socialdemokraterna att alla de som köper privata vårdförsäkringar redan har betalt för den offentliga sjukvård som de aldrig erbjuds – i alla fall aldrig i tid…

Budskapet i Sahlins och Johanssons artikel är tydligt: om (s) vinner valet så blir det politiska återställare, stopplagar och nya hinder för privata vårdentreprenörer. Vänstertrojkans politik sätter det havererade och ineffektiva vårdmonopolets intressen före patienternas och skattebetalarnas intressen, hälsa och välbefinnande.

Mathias Knutsson

Inga kommentarer: