torsdag, januari 28, 2010

Fanns kravet på hemmafru eller hemmaman med i ABK:s annons?

Som småbarnsförälder med ett krävande chefsjobb, eget företag och politiska uppdrag får jag ofta kämpa för att få tiden att räcka till. Det är inte alltid lätt att lösa vardagspusslet men genom gemensamt ansvarstagande, planering och samarbete försöker jag och min fru i likhet med tiotusentals andra familjer att få en bra balans mellan arbets- och familjeliv.

Alla moderna arbetsgivare som vill rekrytera de bästa medarbetarna till sin organisation har för länge sedan insett att dagens chefer sällan har - eller vill ha - en hemmafru eller hemmaman som tar hand om familjen och allt hushållsarbete. När jag själv rekryterar blir jag mycket tveksam till en presumtiv medarbetare som väljer att INTE ta ansvar för att familjelivet ska fungera eller var delaktig i sina barns uppfostran utan istället överlämnar allt ansvar för det viktigaste i livet till någon annan.

Jag har dock flera gånger fått uppleva att många (omoderna) arbetsgivare inte riktigt förstått att dagens (och främst morgondagens) ledare kan kombinera familjeliv och karriär samt att de även tycks bli bättre chefer av att ha balans i livet. Det är dock sällan dessa världsfrånvända och otidsenliga åsikter ventileras så öppet som när ledningen för det kommunala bostadsbolaget i Kristianstad, ABK, förklarar varför de valde bort en kompetent kvinnlig motkandidat till den nyrekryterade chefen.


”Gösta Johansson säger ett 50-tal mer eller mindre kvalificerade sökt tjänsten som vd:

– Det var en som bara hade dansutbildning. Och så en kvinna från Malmö som verkade kompetent, men hade små barn. Där insåg vi i styrelsen att det är ohållbart att pendla 1,5 timme var väg om dagen med små barn hemma.”

Från Kristianstadsbladet


Nu är jag knappast förvånad över att dessa nattståndna åsikter florerar inom den politiska kulturen i Kristianstad. (Jag har tidigare diskuterat den exceptionellt skeva könsfördelningen bland kommunens bolag och problematiken har även uppmärksammats av media.) Argument av typen ”inte kan vi ha en småbarnsmamma som vd” är oftast bara svepskäl för att lyfta fram en (ofta något mindre kvalificerad) kandidat från det egna ”kompisgänget” och de flesta som uttalar dem gör så i det fördolda bakom stängda dörrar eftersom de är medvetna om att argumenten är diskriminerande, fullständigt idiotiska och oerhört politiskt inkorrekta. Det är därför Gösta Johanssons uttalande är synnerligen anmärkningsvärt – det sker helt öppet och Johansson tycks verkligen tro att alla delar hans uppfattning att kvinnor inte kan göra karriär och pendla till jobbet samtidigt som de bildar familj… Lägg därtill att Johansson anser sig vara bättre skickad än den sökande kvinnan att avgöra vad som är en rimlig och hållbar livssituation för henne.

ABK:s ordförande och styrelse borde vidga sina vyer bortom de allt för invanda referensramarna. Jag känner så många kvinnor och män som just lever det liv som ABK:s ledning tror är ohållbart och fullständigt omöjligt. Det vore dessutom intressant att få ta del Gösta Johanssons (m) syn på nya moderaternas tankar om kvotering av kvinnor i bolagsstyrelser och paret Reinfeldts livssituation... Om ABK framgent vill rekrytera toppkrafter så är de ohållbart med en styrelse(ordförande) med förlegad kvinnosyn, bedrövlig attityd till småbarnsföräldrar och ingen kunskap om vardagen för de flesta moderna svenska familjer.

Läs gärna mer i Kristianstadsbladet

Mathias Knutsson

1 kommentar:

Anonym sa...

Stackars barn. De är de som kommer i kläm när mamma ska leka man.

Framkommer inte om kvinnan ifråga är ensamstående, men det vore inget som förvånar.

Bokar du möten med dina barn när du ska träffa dem? Har de egna kalendrar?

Vad tror du de kommer uppskatta mest när de blivit större? Att ni bor i villa, kör en SUV och semestrar i Phuket, eller att ni hade tid med dem när de behövde det?

Bedrövligt.