fredag, januari 08, 2010

Det är miljontals liv som står på spel...

I dag lyfter Thoraya A. Obaid, chef för FN:s befolkningsfond, UNFPA, och Sharon L Camp, chef för Guttmacherinstitutet, en av vår samtids mest central frågor i SvD: behovet av att öka den globala satsningen på såväl familjeplanering som mödra- och neonatalvård i utvecklingsländerna.

Organisationerna har tillsammans tagit fram en mycket läsvärd rapport ”Adding It Up: The Costs and Benefits of Investing in Family Planning and Maternal and Newborn Health”. I rapporten presenteras de avsevärda förbättringar som kan åstadkommas med relativt sett små medel.

Det är svårt att förstå omfattningen av det mänskliga lidande som uppstår till följd av bristerna inom barn- och mödravården. Enligt UNFDA och Guttmacherinstitutet dör drygt fyra miljoner människor varje år. Andra bedömare som använder en vidare definition har skattat antalet dödsfall till sju miljoner.

För att få lite perspektiv kan vi jämföra situationen i olika länder. I Sverige, som är världens säkraste land för blivande mödrar, avlider en av 20 000 gravida kvinnor – i Sierra Leone dör var åttonde kvinna som är gravid. Likväl så går bara en bråkdel av biståndet till mödravården, trots att relativt begränsade resurser skulle kunna utgöra en livsavgörande skillnad för miljontals familjer.

Jämför gärna med de omfattande – men likväl otillräckliga – satsningarna på AIDS och malaria.Jag rekommenderar er att läsa Washington Posts utmärkta och mycket starka artikelserie om situationen i Sierra Leone, ”A Mother´s Risk” , och fundera på varför mödravård får så lite uppmärksamhet, stöd och bistånd.

Det finns dock tecken på att allt fler aktörer vaknar upp och ser behovet av att satsa på barn- och mödravård. Se exempelvis mitt tidigare inlägg om Hillary Clintons tal om den nya inriktningen på den amerikanska biståndspolitiken.

Jag vill avslutningsvis poängtera att problemet är inte enbart brist på, eller fördelning av, resurser. Det finns fortfarande ett stort motstånd mot att tala om och arbeta med kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa. Det är hög tid att vi aktivt arbetar med att förändra attityder och värderingar som förhindrar ett framgångsrikt arbete med mödravård. Det är oerhört viktigt att bistånd alltid kopplas till ett aktivt jämställdhetsarbete i mottagarländerna.

Mathias Knutsson

Läs gärna mer i FN-rapporten, SvD, på bloggen Storstad och mitt inlägg om den nya amerikanska biståndspolitiken

Inga kommentarer: