tisdag, december 29, 2009

Nyårskrönika, del 1

Efter en lång härlig julledighet är det hög tid att ta upp bloggandet igen. Vi närmar oss ju dessutom års- och decennieskiftet och det är min förhoppning att min blogg ska bli än mer läsvärd, aktuell och tankeväckande under 2010.

Det gångna politiska året dominerades av klimatmötet i Köpenhamn, EU-val, integritetsfrågor, finanskrisens fortsatta härjningar, Barack Obama, bilindustrins kollaps och ändlösa diskussioner om opinionsläget inför valåret 2010.

Debaclet i Köpenhamn vittnar om både nödvändigheten av att global samling för att möta klimatutmaningen och svårigheterna att nå fram till gemensamma lösningarna. Den stora sabotören av klimatförhandlingarna var utan tvekan Kina och det var bedrövligt att se den kinesiska uppvisningen i cynism, egoism och motstånd mot ett bindande avtal.

Endast den oinformerade eller hopplöst naive kan vara förvånad över Kina agerande. När Kina så sent som sommaren 2007 presenterade sin första nationella plan för klimatfrågor var det uppenbart att den kinesiska regeringen var helt ointresserad av ta sitt ansvar för att minska utsläppen av växthusgaser. Läs gärna mer i mitt inlägg från juni 2007 så inser ni att Kinas ståndpunkt var densamma för två år sedan som den var under Köpenhamnsmötet – enligt Kina så har helt enkelt alla andra länder det fulla ansvaret för att lösa klimatkrisen.

På hemmaplan blev klimatmötet mest en möjlighet för att oppositionen att ta billiga politiska poänger och klandra Sveriges förhandlare för fiaskot. Det är talande att när Maria Wetterstrand (mp) den 19 december kommenterade förhandlingarna i DN så pekar hon inte på de faktiska problemen under klimatförhandlingar eller Kinas ansvar för haveriet utan lanserade den något vaga idén om ”klimatprogressiv allians av länder”. Utan att vara allt för raljant så vill jag påstå att den alliansen redan finns och att den heter Europeiska Unionen…

Jag kommer att återkomma till de övriga (lite) större händelserna under 2009 i de kommande delarna av min nyårskrönika.

Mathias Knutsson

Inga kommentarer: