tisdag, december 29, 2009

”Ingen ska hamna utanför” – ”När det värsta händer så finns kassan där för dig”

”Ingen ska hamna utanför” och ”Nu får man hjälp i tid” – så löd några av försäkringskassans slogans i en mycket påkostad reklamkampanj under hösten 2008. Då kritiserades ”kassan” för extremt långa handläggningstider, slarv och obefintligt ekonomisk styrning.

Under 2009 har vi tvingats att inse att problemen är betydligt värre – nu kan vi lägga fullständig avsaknad av empati, vanvettigt paragrafrytteri och förödande inkompetens till listan över försäkringskassans misslyckanden.

För något är fundamentalt fel när ansvariga tjänstemän inte kan, vill eller vågar hjälpa en mor som efter att hennes son avlidit går vilse i försäkringskassans och arbetsförmedlingens snåriga bidragsdjungel.

Från SvD:
Det var i våras som kvinnans cancersjuke son avled i hennes famn på sjukhuset. Hon hade då varit mammaledig och sjukskriven i drygt ett och ett halvt år.

När sonen dog avbröts mammaledigheten och sjukersättningen. Kvinnan var då enligt lag arbetssökande och skulle ha skrivit in sig på Arbetsförmedlingen.
Kvinnan sjukskrev sig efter hennes sons död, men kunde under omständigheterna inte skriva in sig på Arbetsförmedlingen.

Försäkringskassan beslutade då att inte betala ut sjukpenning under de första 14 dagarna och grundade beslutet på att kvinnan inte var inbokad för arbete och inte heller anmäld som arbetssökande.

Kvinnan överklagade beslutet till Länsrätten. ”Vid en samlad bedömning av praxis finner Länsrätten att det finns situationer där det kan vara aktuellt att göra undantag från kravet på att en försäkrad som är arbetslös ska vara anmäld hos Arbetsförmedlingen för att ha rätt till sjukpenning de första 14 dagarna i en sjukperiod”, skriver Länsrätten i sitt beslut, och fortsätter:
”Det framstår enligt Länsrättens mening inte rimligt att kräva att XX i denna situation – dagen efter att hennes son avlidit – skulle ha anmält sig till Arbetsförmedlingen som arbetssökande.”

Länsrättens dom ger henne alltså rätt till sjukpenning för de 14 dagarna, men Försäkringskassan står fast vid att hon borde ha anmält sig som arbetssökande och överklagar nu till Kammarrätten.


För mig är det uppenbart att Försäkringskassan är en ineffektiv, inkompetent och överbyråkratiserad myndighet som mer och mer påminner om DDR:s Kafkaliknande statsapparat. Försäkringskassan och dess ledning har gång på gång visat att de varken kan sköta verksamhet eller ekonomi så frågan är om det inte är läge för ett fullständigt systemskifte inom socialförsäkringssystemet.

Jag undrar vad som blir kassans motdrag efter den senaste skandalen? En ny dyr och världsfrånvänd reklamkampanj som ytterligare skymfar de som drabbats av försäkringskassans senaste idiotier? Måhända med nya slogans som ”När det värsta händer så finns kassan där för dig” eller ”Du kan lita på kassan när det otänkbara inträffar”…

Läs mer i SvD, DN, Aftonbladet,
Mathias Knutsson

6 kommentarer:

Anonym sa...

Röstade C inte för Alliansens lagförslag om att försämra för de sjukskrivna och införa dessa hårdare tag? Det känns väldigt mycket som att ingen vill ta ansvar och alla pekar på alla.

Anonym sa...

Tydligen kan även centerpartiet sälla sig till den fartblinda skara vars valspråk är: "Tänkte inte på det!".

Esse sa...

"För något är fundamentalt fel när ansvariga tjänstemän inte kan, vill eller vågar"

"Inte kan" är nyckelorden. Och orsaken är att FK är tvungna att följa de regler som (Allians)regeringen beslutat ska gälla.

"Vill eller vågar" hör inte hemma i debatten. Vi kan inte ha tjänstemän oavsett myndighet som tar beslut i godtycke.

Det är sånt vi bland annat har lagar om åtal för tjänstefel till -för att det är absolut nödvändigt för rättsamhällets funktion att tjänstemän inte ska kunna fatta beslut efter vad man tycker och känner.

Detta oavsett vad som kan uppfattas vara moraliskt rätt eller önskvärt för stunden.

När en myndighet tar beslut enligt lag så ligger hela ansvaret på hur beslutet påverkar individen på lagstiftaren.Regering och riksdag -till 100%.

Mathias Knutsson sa...

Tack för era kommentarer,

Nu är det ju inte de "nya reglerna" som har skapat detta problem utan de gamla reglerna och försäkringskassans tillämpning av dessa regler... Enligt de gamla reglerna är det arbetsgivaren som betalar ut sjukpenning under de första två veckorna. De som är arbetslösa måste därför vara anmälda som arbetssökande om de ska få ersättning.

Till signaturen Esse vill jag påtala att det visst finns utrymme för individuella bedömningar och olika tolkningar. Om så inte vore fallet skulle Länsrätten och Fk per definition inte kunna göra olika bedömningar.


Allianregeringen har ju dessutom tagit fram en tänkbar lösning - en "närståendepenning". I förslaget kommer de som har en nära anhörig som har gått bort att ges rätt till tio dagars betald ledighet utan att det ska krävas läkarintyg och diagnos.

Mathias Knutsson

Bunny sa...

Är detta ok...?

http://katidis.wordpress.com/2010/02/03/status-med-forsakringskassan-3-feb-2010/

Mvh

Mathias Knutsson sa...

Hej Bunny,

Tack för din kommentar och för att du berättar din historia.

Jag återkommer per e-post till dig.

Med vänliga hälsningar
Mathias Knutsson