tisdag, december 30, 2008

Terrorister är inte intresserade av fred, trygghet och stabilitet...

Hur skulle du reagera om terrorister ständigt genomförde raketattacker mot ditt hem? Om du natt efter natt väcktes av larmet som signalerar att du har 30 sekunder på dig att söka skydd? Och att du därefter tillbringar natten i skyddsrummet hållandes dina gråtande och skräckslagna barn samtidigt som missilerna slår ner och bomberna briserar utanför?

Hamas valde att återuppta och intensifiera raketattackerna mot Israel direkt efter att den förra vapenvilan löpte ut den 19 december. Detta oprovocerade angrepp är självklart helt oacceptabelt och ingen borde egentligen bli förvånad över att Israel därefter valde att genomföra en motattack. Jag blev dock överraskad av kraften och omfattningen av den israeliska attacken, men det är uppenbart att konflikten har eskalerat snabbt och att främst Hamas söker konfrontation.

Efter fyra dagar av allt mer intensiva strider, oräkneliga raketattacker och upp mot 400 dödsoffer finns för första gången ett genuint intresse från båda sidor att diskutera en vapenvila. Under hotet av en israelisk markoffensiv så diskuteras en ”humanitär vapenvila” vars egentliga syfte är att ge Hamas tid att dra tillbaka sina raketer…

Det viktigt att inse att förhållandena i Gaza möjligtvis kan förklarar terroristernas attacker mot Israel, men det måste poängteras att politiskt kaos, vapenskrammel och en i de flesta avseenden självförvållad kris INTE är en godtagbar ursäkt för terror. Jag är medveten om de bedrövliga levnadsvillkoren för de drygt 1,5 miljoner flyktingar som vistas i Gaza. Många palestinier lever i en avgrundsdjup misär som föder frustration, extremism och terror. Deras bitterhet och hat fångas upp, kanaliseras och utnyttjas av terrororganisationer vars enda syfte är att se till att kriget fortsätter, trappas upp och kräver fler offer.

För vilket ”existensberättigande” hade exempelvis Hamas haft utan det eviga terrorkriget mot Israel och dess befolkning? Utan fler offer eller martyrer som Hamas föredrar att kalla dem? Jag vill hävda att Hamas knappast hade existerat utan kampen mot Israel och stödet från regimen i Iran. Hamas ledning är inte intresserade av fred för i samma ögonblick som kriget, terrorn och det palestinska folkets lidande upphör så eroderar även stödet för terrororganisationerna. Hamas ovilja att skapa fred och stabilitet är grundproblemet för miljontals fredliga palestinier och israeler som drabbas av krigets fasor och umbäranden. Om vi någonsin ska få fred och stabilitet i området krävs att Hamas sätter befolkningens intressen före sina egna och uppdragsgivaren Irans intressen.

Läs mer i DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, SvD, Aftonbladet, Aftonbladet, Aftonbladet, Aftonbladet, Aftonbladet

Mathias Knutsson

4 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med dig.
Vapenvilan innebär bara att Hamas hinner drag undan sina raketer och omorganisera sig mot markoffensiven.
Bara för man är överlägsen militärt innebär det inte att man inte får använda det. Gå in nu och rensa upp sedan kan man ”hjälpa till humanitärt”.
Men man måste rensa upp ordentligt annars är man tillbaka till samma läge om 6 månader.
/Robert

Wiseman sa...

Att det är så många civila dödsoffer är ju inte så märkligt när Hamas avsiktligt förlägger sina kontor, staber etc till lokaler i civila områden, under civila bostäder. Cyniskt och profiterande.

Anonym sa...

Jag blir illa berörd av er cynism.

Vad var det för vapenvila egentligen? Israel höll inte sin del av avtalet och lättade alltså inte på blockaden. Den blockad som under över 18 månader skapat en humanitär katastrof på Gazaremsan. Mat, bränsle och mediciner har inte tillåtits nå folket i området. Redan innan de israeliska bombningarna var läget desperat på sjukhusen. Det saknas mediciner, respiratorer och annan vital utrustning och det saknas t.o.m tvättmedel. Nu överflödas sjukhusen av döda och skadade och en humanitär vapenvila skulle kunna leda till en minskning av lidandet. Hur kan ni motsätta er något sådant? Er cynism når inga gränser. Det är oerhört svårt att övertyga någon om hur desperat läget på Gaza är. Pga den oproportionerligt stora rädslan för s.k terrorism är människor blinda för det palestinierna får utstå och fått utstå i över 60 år. Vad är terrorism? Hur kommer det sig att Hamas som bekämpar en ockupation på det enda sättet de kan stämplas som terrorister utan att någon ens ifrågasätter det? Och hur kan palestinska dödssiffror vara mer än hundra gånger högre än israeliska samtidigt som ni anser att en vapenvila inte bör komma till stånd?

Terrorism är ett subjektivt begrepp. Den enes terrorist är den andres motståndsman.

Anonym sa...

Men Wiseman. Gazaremsan är lika stort som en fjärdedel av Öland och där bor en och en halv miljon palestinier. Tätt, tätt, tätt. Jag tror att rätt uttryck här vore "sitting ducks".