onsdag, december 03, 2008

Den tredje luckan öppnas...

...och knyter an till världsaidsdagen den 1 december.



Unicefs nya rapport "Barn och Aids" lyfter flera viktiga frågor och pekar på behovet att förhindra att barn smittas av sina mödrar; förbättrad (aids)barnsjukvård, och stoppa smittspridningen bland ungdomar.

Mathias Knutsson

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns metoder som gör att det går att undvika smittöveföring från HIV-smittad mor till nyfödd. I Stockholm har vi en del sådana förlossningar och resultaten är mycket goda.

Problemet är att behandling och prevention kring HIV/AIDS inte kommer alla världsmedborgare till del. Bristerna är framförallt värst där behoven är som störst.

Det är därför mycket bra att frågan uppmärksammas av FN och bloggare som dig Mathias.

//Catrin Mattsson

Mathias Knutsson sa...

Hej Catrin,

Tack för din kommentar - det gläder mig att du uppskattar min blogg.

Du har helt rätt att i Sverige är det idag mycket ovanligt att barn smittas av sina mödrar vid förlossningen. Vi har lyckats att stoppa smittöverföringen genom att behandla smittade gravida kvinnor med läkemedel under graviditeten och att barnen förlöses med kejsarsnitt för att därefter behandlas med läkemedel.

Behandlingen är dock mycket tidskrävande och kostsam så det lär ta tid innan alla världsmedborgare erbjuds denna hjälp. Jag hoppas att det snart ska var möjligt att erbjuda fler kvinnor och barn den förebyggande läkemedelsbehandlingen vilket skulle skulle minska risken för smittöverföring avsevärt utan att kostnaderna blir allt för stora.

Mvh
Mathias