tisdag, februari 19, 2008

Castro går men diktaturen består

Idag rapporterar DN, SvD, Sydsvenskan och Aftonbladet att Kubas diktator Fidel Castro har tillkännagivit att han lämnar presidentposten. Det är positivt att Castros tar ett steg åt sidan men frågan är om Fidel Castros avgång kommer att förändra kommunistpartiets politik och förbättra villkoren för det kubanska folket. Under de senaste arton månaderna när Fidel Castro har varit ”sjukskriven” har förvisso vissa förbättringar skett, men likväl så förtrycks oppositionen, pressen tystas, befolkningen lever i armod och mängder av samvetsfångar sitter kvar i allt mer överfyllda kubanska fängelser.

Det är också värt att notera att trots att Fidel Castro avgår som president och överbefälhavare så stannar diktatorn kvar som ordförande för kommunistpartiet och Castro stänger även dörren för fria val i landet. Om Fidel Castros bror Raul Castro som väntat tar över samtidigt som Fidel Castro finns kvar bakom kulisserna så kommer inte Kuba att utvecklas mot demokrati, frihet och välstånd.

Det är talande att svenska exilkubaner enligt SvD inte firar diktatorns avgång och jag anser fortfarande att Guantánamobasen är demokratins starkaste fäste på Kuba…

Läs gärna även Magnus Anderssons utmärkta kommentar till Castros avgång.

Mathias Knutsson

Inga kommentarer: