måndag, maj 28, 2007

Bad boys, what you gonna do when they come for you

Jag kan inte låta bli att tänka på TV-serien ”Cops” när jag läser om Per Gahrtons senaste eskapader och misstänkta rattfylla. I likhet med seriens förbrytare finns det ingen hejd på Gahrtons idiotiska bortförklaringar till varför han var rejält berusad efter att ha krockat utanför Everöd. Till Aftonbladet säger Gahrton: ”- Men jag drack några starköl efter olyckan. De låg i baksätet och var det enda som fanns till hands. Det var en lång väntan på bärgaren och jag tyckte inte det gjorde något om jag drack några öl eftersom min bil skulle bärgas. Jag behövde lugna ner mig.”

TV-seriens korkade bovar och vimmelkantiga pundare är lika kreativa som Gahrton. ”Va, är bilen stulen? Jag har lånat den av en polare som jag inte vet namnet på eller var han bor, men hans polares tjejs granne bad mig ta hand gräset under filten i baksätet och paketet som snuthunden sniffar på…"

Jag kan förlika mig med tanken att en narkotikapåverkad och tungt kriminellt belastad person kommer med helt absurda undanflykter men jag ställer betydligt högre krav på en ledande politiker i ett riksdagsparti.

Mathias Knutsson

söndag, maj 27, 2007

Lite rekla(m)

En av mina vapenbröder i det borgerliga gardet i Kristianstad har börjat att blogga. Fredrik Axelsson är en av de ledande förnyarna inom moderaterna och bloggar i likhet med mig om politik i största allmänhet och om kristianstadspolitiken i synnerhet.

Mathias Knutsson

torsdag, maj 24, 2007

Fortsatta diskussioner om E22:an

De senaste två dagarna har jag att tillbringat på resande fot och på möten i kungliga huvudstaden. Huvudsyftet med resan var ett möte med centergruppen inom Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Vi träffade Leif Zetterberg, statssekreterare med ansvar för infrastrukturfrågor på näringsdepartementet, och diskuterade bland annat Europaväg 22. Det pågår ett intensivt arbete hos samtliga intressenter för att möjliggöra en snabb utbyggnad och upprustning av E22:an. Jag hoppas att jag inom kort kan ge er mer och mycket spännande information.

Jag passade även på att träffa flera kära vänner och affärskontakter från min tid i Stockholm. Det är en liten bonus med tjänsteresorna till Stockholm – det är så enkelt att boka ett lite tidigare tåg så hinner jag nästan alltid träffa några ”kompisar från förr”.

Mathias Knutsson

tisdag, maj 22, 2007

Den nya styrelsen samlades för första gången...

Sent omsider lyckades jag att samla den nyvalda styrelsen för Centerpartiet i Kristianstad. När jag valdes till ordförande i mars så deklarerade jag tydligt att jag kommer att verka för en genomgripande förnyelse och utveckling av partiet och borgerligheten i Kristianstad.

Självklart kommer en del att streta emot vilket ibland är bra eftersom det då och då behövs lite grus såväl som olja i vårt maskineri. Det viktiga är dock att alla inser att vi måste ha ett lösnings- och resultatorienterat perspektiv istället bara för att sitta och älta samma problem gång på gång. Det gläder mig att det finns några nya krafter i partiet som är beredda att arbeta tillsammans för att lyfta både Centerpartiet och Kristianstad. Nu kavlar vi upp skjort- och blusärmarna och ser till att vi vinner valen 2009, 2010 och 2014.

Mathias Knutsson

måndag, maj 21, 2007

Vardagsnjutning vid Galtsjön...

Efter en härlig helg med minisemester i Danmark så inleddes veckan med möten i Kristianstad, Karlskrona, Ystad och sen tillbaka till Kristianstad igen för ytterligare ett sammmanträde.Dagar som denna gäller det att ta vara på de tillfällen till paus som ges och uppskatta de små tingen i tillvaron. Jag tog en sen lunchpaus på en solbestänkt rastplats längs E22 och det var fullkomligt förträffligt att bara få sitta på en bänk och njuta av försommaren, fågelsången och smörgåsen från bensinmacken…

Mathias Knutsson

En Åsa-Nisse Marxist kommer ut ur garderoben

Det var oväntat att Börje Hörnlund skulle sålla sig till skaran dödgrävare, men hans inlägg på DN Debatt markerar utan tvekan hans inträde i sällskapet för gamla, bittra och trötta Åsa-Nisse-Marxister. Hörnlunds jeremiad är en besynnerlig blandning av bristfällig politisk analys, fördelningspolitisk populism och norrlandskramande.

Jag har tidigare haft stor respekt för Hörnlund men när han skriver att våra väljare kommer att proteströsta på Sverigedemokraterna eller SPI 2010 så försvinner min tilltro till hans analysförmåga och insikt. Det är intressant att Hörnlund helt enkelt glömt att ställa frågan varför det borgerliga parti vars väljare är mest negativt inställda till (sd) ska frukta en väljarflykt till (sd). Det är också värt att lyfta frågan varför Hörnlund anser att vår politik ska styras av missnöjespartier som (sd) och (spi). Det är uppenbart att Hörnlund varken har kunskap om dagens centerväljare och deras åsikter eller mod att utmana socialdemokratin fullt ut genom att föra en kraftfull borgerlig politik. När Hörnlund sedan avslutar artikeln med att hans inlägg - och "förtvivlan" - bottnar i en rädsla att vår nuvarande kurs ska leda till att (s), (v) och (mp) ska vinna valet 2010 för att därefter regerar oavbrutet i tolv år så blir han nästan lite tragikomisk. Det är allmänt känt att tolv år av rödgrön röra blev följden av ett drygt decennium av borgerliga tillkortakommanden, men frågan är varför Hörnlund uppmanar oss att begå samma misstag som han själv begick istället för att vi ska lära oss av misstagen och pröva nya vägar.

Mathias Knutsson

lördag, maj 19, 2007

Vidare mot nya utmaningar

DN:s debattsida gör den avgående CUF-ordföranden Fredrick Federley bokslut över sin tid som ledare för Sveriges bästa, mest vitala och främsta liberala politiska ungdomsförbund. Federleys insatser för CUF och Centerpartiet kan inte överskattas och han förtjänar all respekt och uppskattning. Fredrick har varit oerhört betydelsefull för både idéutvecklingen inom partiet och vårt genomslag i de större städerna. Han är förvisso bara en av många förnyare inom vår rörelse – och han var definitivt inte den förste – men han är den som personifierar den nya moderna centerrörelsen.

Fredrick Federley beskriver även problemen som både han och jag har mött inom vårt parti.
Federley fokuserar på ”rädslan för oliktänkande” och vittnar om alla tillfällen han ifrågasatts inom vårt parti istället för att få uppskattning och stöd av våra partikamrater.

Mathias Knutsson

tisdag, maj 15, 2007

Bara en vanlig dag på jobbet

Tisdagen blev ännu en dag med många sammanträden och spännande möten. Dagen inleddes på Biomedicinskt Centrum i Lund där regionledningen fick en presentation av pågående och kommande forskningsprojekt. Därefter diskuterades aktuella ärenden och eftermiddagen ägnades åt ett möte med fullmäktigegrupp. Våra fullmäktigeledamöter fick först en presentation av Hallands arbete med valfrihetsreformen Vårdval Halland och därefter föredrog jag majoritetens budgetförslag. Dagen fortsatte med ett möte med Helsingborgs kommunledning om utvecklingsplaner och tänkbara samarbetsprojekt mellan Helsingborg och Region Skåne. Efter en mycket givande diskussion så avslutades kvällen med fotbollsderby mellan HIF och Malmö.

Mathias Knutsson

måndag, maj 14, 2007

Kommunstyrelsens ordförande avgår!

Under kvällen nåddes jag av nyheten att kommunstyrelsens ordförande Göran B:son Asklöf (m) lämnar sin både sin post och politiken i Kristianstad. Beskedet är varken oväntat eller förvånande givet den senaste tidens händelseutveckling, Asklöfs utsatta position och den politiska kulturen i Kristianstad.

Inför valet 2006 återvände B:son Asklöf till politiken efter tolv års frånvaro och valdes till ledare för moderaterna och den brokiga fempartikonstellationen som styr Kristianstad. B:son Asklöf visste självklart att det skulle bli tufft att stiga in i hetluften igen som lite ringrostig ledare för en spretig majoritet bestående av tre allianspartier och två lokala partier men jag tror att han hade räknat med mer stöd från sitt eget parti och ledande politiker från de andra majoritetspartierna.

Det är inte fel att beskriva Göran B:son Asklöf som en övergångslösning för m och borgerligheten i Kristianstad, men de som vill göra honom till syndabock för majoritetens samlande misslyckanden och tillkortakommanden väljer en allt för enkel förklaring både till hans avgång och kommunledningens problem. Den bistra sanningen är att kommunledningen inte bara har förtvivlat svårt att ta sig upp ur startblocken och sätta lite fart i fyraårsloppet, utan det tycks som om påfallande många av de ledande politikerna i Kristianstad inte ens förmår att ta sig ner i startblocken… Det kan diskuteras om oförmågan bottnar i ointresse eller ålderssvaghet, men oavsett vilket så har vi förtvivlat svårt att få fart på det politiska arbetet. Nu finns en möjlighet till nystart för det borgerliga samarbetet, men frågan är om de politiker som skulle kunna ta tag i arbetet verkligen släpps fram av det gamla gardet? Min telefon har i alla fall inte ringt än…

Mathias Knutsson

tisdag, maj 08, 2007

Håller vi redan på att slarva bort kommunens nya miljömål?

Kvällens möte med kommunfullmäktige dominerades av de bordlagda ärendena om ansvarsfrihet och årsredovisning för 2006 samt kommunens nya miljömål. De bordlagda ärendena hanterades förhållandevis snabbt och debatten om vår lokala miljöpolitik blev på tok för vag och diffus. Rubriken till mitt inlägg kan tyckas vara provokativ, men kvällens debatt vittnar om att miljömålen inte är tillräckligt analyserade eller förankrade i "verkligheten". Flera debattörer påtalade vissa problem och brister i materialet men ingen valda att föreslå några konkreta förändringar av miljömålen.

Jag anser att miljömålen vittnar om kommunens högt ställda ambitioner inom området, men varken tjänstemän eller politiker tycks vara intresserade av att diskutera förslagets svagheter. Dokumentet präglas intern inkonsistens och målkonflikter samt en fullständig avsaknad av ekonomisk konsekvensbeskrivning och en konkret genomförandeplan. Rimligtvis återkommer kommunfullmäktige till dessa frågeställningar längre fram, men det är allvarligt att vi inte har belyst frågornas fulla komplexitet innan vi fattar beslut i ärendet. Kommunens miljömål är allt för viktiga för vår fortsatta utveckling och framtid för att hanteras utan att vi ens diskuterar vilka resurser vi behöver anslå för att verkställa beslutet och nå målen.

Mathias Knutsson

måndag, maj 07, 2007

En litet steg för personalen, men ett stort steg för Centerpartiet i Skåne

Efter mötet med Mats Odell träffade jag Centerpartiets medarbetare i Skåne. Jag har en samordnade funktion för rörelsens personal och ett uppdrag att ta fram en ny organisation för partidistriktet. Vi söker aktivt efter nya möjligheter att utveckla både vår politik och våra arbetsformer för att kunna nå ut till fler engagerade krafter i samhället. Insikten om förändringsbehovet har funnits under många år men det krävs också att några tar tag i frågorna och söker konstruktiva lösningar.

Nu finns äntligen förutsättningarna för förändring vilket direkt resulterade i flera intressanta förslag. Det gläder mig att vi så smått börjar att modernisera vår organisation på samma sätt som vi har moderniserat och förbättrat vår politik.

Mathias Knutsson

Möte med statsrådet Mats Odell

Veckan inleddes med ett givande möte med kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell. Jag och övriga regionledningen träffade statsrådet för att diskutera Öresundsintegration, infrastrukturfrågor och regionförsöket. Mats Odell är en skicklig, kunnig och engagerad politiker som inser behovet av att fortsätta att utveckla och stärka Skåne som är en av landets mest dynamiska och utvecklingsorienterade regioner. Samtalet var konstruktivt och jag tror att statsrådet tog till sig flera av våra ståndpunkter.

En viktig framtidsfråga är hur vi löser infrastrukturfrågorna i Malmöregionen. Om vi planerar långsiktigt och kommunöverskridande har vi en möjlighet att undvika alla de misstag som så många andra städer har begått. I Stockholm stannande utvecklingen av vägnätet under drygt tre decennier samtidigt som staden växte till ytan vilket skapade en enorm belastning på trafikinfrastrukturen. Läget förvärras av flera lokalpolitikers ovilja att förtäta och bygga på höjden i de större städerna. En stor del av problemet märks mest i kranskommunerna och nu står främst Burlövs kommun inför samma utmaningar som Solna, Huddinge och Sollentuna har tvingats att hantera sedan 1960-talet. Om vi inte når en framtidsinriktad lösning och kommunerna förmår att samarbeta så kommer flera kranskommuner att bli asfalterade genomfartsleder till Malmö och Lund. Lösningen är att vi redan föreslår Banverket och Vägverket att genomföra de projekt som kan tillgodose morgondagens behov av en modern trafikinfrastruktur.

Mathias Knutsson

fredag, maj 04, 2007

Verktygslådan fylls...

Slutet av veckan tillbringas i Stockholm tillsammans med tjugotalet andra politiska tjänstemän och rådgivare från hela Sverige. Centerpartiet har initierat ett omfattande internt utvecklings- och utbildningsarbete benämnt ”Verktyg för framgång” som ska leda fram till nya valsegrar 2009 och 2010. Jag och tre kollegor har dessutom ett uppdrag att arbeta med varumärkesfrågor och stärka den gröna tråden i centerrörelsen. Det gläder mig mycket att partiet nu försöker att använda styrkan och förmågan i hela rörelsen och jag ser fram emot ett mycket spännande och stimulerande arbete under de kommande åren.

Mathias Knutsson

onsdag, maj 02, 2007

I deklarations- och allergitider...

Många av mina vänner har försökt att finna rimliga förklaringar till varför jag alltid är påfallande irriterad och snarstucken under de första dagarna av maj. Jag vet inte hur många gånger jag har viftat bort deras välmenande förklaringar om alla tänkbara allergier, vårtrötthet eller en djupt liggande aversion mot 1:a majfirandet…

Men så en dag för några år sedan blev det mycket tydligt för mig att mitt lidande mycket riktigt beror på en allergi: en allergi mot deklarationer och skatter. Nu är jag förvisso duktig på att minimera mina skatter, men det är likväl bara symptomhantering – den sjukdomsalstrande bördan i form av världens högsta skatter finns likväl kvar och plågar mig.

När det väl är på pränt i deklarationen hur mycket pengar jag betalar in till skatt varje år så drabbas jag alltid av en stark vilja att förändra och effektivisera den offentliga sektorn. Och tro mig det finns ett stort behov av att introducera ett skattebetalarperspektiv i den offentliga sektorn…

Ta sjukvården i Region Skåne som ett exempel: under de senaste fyra åren har skattebetalarna pumpat nya friska skattepengar i regionen och de årliga kostnaderna har ökat med flera miljarder men likväl så erbjuds inte skåningarna varken mer eller bättre sjukvård än år 2002…

Under fyra år har skatteintäkterna har ökat med nästan en tredjedel men sjukvårdsproduktionen (den egna offentliga i Region Skåne) har bara ökat med drygt sex procent. Lägg därtill att konsumtionen av sjukvård (offentlig och privat = all vård) – den mängd vård som erbjuds skåningarna ligger kvar på oförändrad eller kanske lägre nivå jämfört med 2002 så inser alla att en extra skattekrona inte gör någon större nytta inom den skånska sjukvården. Om vi sedan relaterar produktionen och konsumtionen till de demografiska förändringarna såsom befolkningsökningen och en allt större grupp ”äldre äldre” så är det uppenbart att dagens problem bara kommer att förvärras om vi inte snabbt vidtar åtgärder och ökar produktiviteten i sjukvården. Nu krävs nytänkande, mod och politisk vilja att förändra och reformera dagens system så att skåningarna inte tvingas att betala mer och mer för mindre vård.

Mathias Knutsson