torsdag, januari 12, 2012

Håller ni era nyårslöften?


Några dagar in på det nya året vill jag påminna mina bloggläsare om era nyårslöften… 

Håller ni era löften? Eller blev det än en gång så att ert nya liv tog slut redan under trettonhelgen?

Jag är fullt medveten om att många anser att nyårslöften enbart är fromma förhoppningar och fagra löften som (kan) upprepas år efter år utan att vi verkligen förpliktar oss och binder oss själva vid våra löften.

Men missar vi då inte en stor möjlighet att verkligen förbättra oss? För ett nyårslöfte behöver inte vara stundens ingivelse som slentrianmässigt avges i all hast strax före det magiska tolvslaget utan kan vara så mycket mer. 

För nyårslöftet är ju egentligen inte ett löfte om att göra något i en fjärran avlägsen framtid utan en tydlig, rak och ärlig förklaring att JUST NU - i detta underbara ögonblick när det nya året inleds - ändrar vi attityd, beteende och börjar vårt nya liv. Vi lovar sålunda inte bara bot och bättring någon annan dag utan att vi just nu väljer att agera, sätta fart och ta det viktiga steget som blir det stora språnget!

Det underförstådda löftet om omedelbar handling är helt avgörande för att lyckas och nå framgång – både med våra nyårslöften och i det stora äventyr vi kallar livet. För rätt om målsättningen med våra löften ligger några veckor eller månader fram i tiden, exempelvis att komma i form inför badsäsongen, så vet vi att vi måste börja träna, leva sundare och må bättre redan nu i januari. Vi uppmanar ”helt enkelt” oss själva till handling och sätter fart – just nu!

Om vi ska lyckas så krävs tydliga mål, en framkomlig väg till målet och att vi faktiskt inleder resan mot målet. Vi ska inte skjuta saker och ting på framtiden utan välja att agera i nuet och vara handlingskraftiga. Vi kan – och ska – även sätta långsiktiga mål, men vi ska dela upp de långsiktiga målen i delmål som vi kan börja arbeta mot redan idag. Fundera gärna på vilket liv du vill leva om fem år, men fundera samtidigt på vad du behöver göra åren 2016, 2015, 2014, 2013 och 2012 för att nå målen du har satt upp för år 2017.

Så min uppmaning till er är enkel: sätt fart och gör något! För att citera Mahatma Gandhi: ”Vi måste bli den förändring vi vill se”. Ta nu chansen, fokusera på rätt saker, kanalisera er energi och tryck på er egen ”startknapp”.  Det är nu som är det rätta ögonblicket. Just nu.

Mathias Knutsson


Läs gärna mer: SvD, Sydsvenskan, SR

Inga kommentarer: