söndag, juli 08, 2012

Ett stort grattis till Köpenhamn!

Det är förvisso ingen stor sak, men SVT:s val av Malmö som värdstad för Eurovisionsschlagerfestivalen 2013 är både förvånande och olyckligt. Malmö är förvisso en trevlig liten stad med stora förtjänster, men Stockholm har betydligt fler och helt avgörande fördelar.

Stockholm och Solna har en nybyggd arena med mångdubbelt fler platser än Malmö arena, och huvudstaden har – i motsats till Malmö - det utbud som krävs för att både göra ESC13 till ett fantastiskt event och marknadsföra Sverige i världen. Valet att genomföra schlagerfestivalen i Malmö istället för Friends Arena innebär att ESC inte blir den otroligt härliga och stora folkfest som landets schlagerälskare hoppades på - antalet biljetter minskar från runt 35 000 till 15 000 per kväll varav några tusen alltid reserveras för inbjudna gäster.

SVT hävdar att det är ett medvetet val att krympa formatet och genomföra ESC i en mindre arena, vilket bara kan tolkas som om de inte förstår (eller vill förstå) att ESC faktiskt är ett gigantiskt stort schlagerspektakel som antagligen inte går att minska ner till ett mer behändigt, intimt och svenskt ”lagomformat”.

Malmö är dessutom en mycket liten stad som saknar det nöjes-, kultur- och upplevelseutbud som de flesta partyglada internationella schlagerbesökare efterfrågar vilket innebär att de flesta kommer att bo och vistas i Köpenhamn istället för Malmö. En inte allt för vågad gissning är att de flesta besökarna kommer spendera merparten av sin tid och sina pengar i Danmark istället för Sverige. De stora vinnarna kommer sålunda att bli hotellen, butikerna och nöjesföretagen i Köpenhamn. Denna utveckling var mycket tydlig under den starkt ifrågasatta skånska satsningen på kappseglingen Americas Cup 2005 då många – i synnerhet de mest kapitalstarka - besökarna i alla avseenden valde Köpenhamn istället för förorten Malmö.
Avslutningsvis så reagerar jag över SVT:s vd Eva Hamiltons uttalande att det ”mångkulturella Malmö är den idealiska staden för det här internationella evenemanget”. Om nu denna aspekt är betydelsefull så blir det än mer obegripligt varför SVT inte väljer Stockholm som är en betydligt mer kosmopolitisk och framtidsorienterad stad. Den stora skillnaden mellan Malmö/Skåne och Stockholm/Mälardalen avseende invandring och mångfald är ju inte andelen utrikes födda utan hur väl invandrare kommer in i samhället och på arbetsmarknaden. Om SVT och Eva Hamilton vill använda ESC för politiska syften och visa upp positiva exempel så finns det betydligt mer att hämta i Storstockholm där integration och inträde på arbetsmarknaden fungerar betydligt bättre än i Malmö.

Men oavsett detta så ser jag och familjen fram emot en härlig musikfest och jag är övertygad om att Malmö, givet sina (begränsade) förutsättningar, kommer att vara en riktigt bra och framgångsrik värdstad. Jag tror dock att en annan stad hade kunnat göra det så mycket bättre....

Så lycka till Malmö! Jag hoppas verkligen att ESC 2013 blir en oförglömlig upplevelse för både artister och besökare!

Mathias Knutsson

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bitter much?
/Eva

Mathias Knutsson sa...

Hej Eva,

Inte alls - varför skulle jag vara bitter? Jag tycker att det är ett dåligt beslut trots att jag som boende i Skåne gynnas av närheten till evenemanget. Malmö är helt enkelt en för liten stad för att hantera ESC. Arenan är bra men har dåliga kommunikationer och är även den för liten - fråga de runt 60 000 (eller än fler om Friends Arena skulle nyttja sin maxkapacitet) som inte får biljetter.
Hälsningar
Mathias Knutsson

bloggare på icedaniel.se sa...

Ja, det blir nog en riktigt bra vinst för Köpenhamn. Många väljer nog att besöka den dejliga huvudstaden. Men man hoppas väl att Malmös skamfilade ryckte ska förbättras.