torsdag, september 24, 2009

Ge papperslösa och gömda flyktingar vård!

Organisationen Läkare i världen presenterade idag en ny rapport om papperslösa och gömda flyktingars möjlighet att få sjukvård i elva europeiska länder. Undersökningen visar dels att Sverige tyvärr fortfarande har Europas mest restriktiva regelverk beträffande tillgången till vård för asylsökande, papperslösa och gömda flyktingar, och dels att fri sjukvård inte leder till ökad migrantströmmar och ”sjukvårdsturism”.

Jag tror inte många känner till att Sverige tillsammans med Österrike är de enda länderna i EU som inte ger vård till papperslösa och gömda flyktingar. FN har vid flera tillfällen kritiserat Sverige för vår restriktiva hållning som strider mot både FN:s deklaration om mänskliga rättigheter och Barnkonventionen.

För mig är det helt oacceptabelt att Sverige fortsätter att bryta mot internationella överenskommelser och förvägrar de mest utsatta och sårbara grupperna i samhället hälso- och sjukvård. Jag har tillsammans med flera partikamrater varit engagerad i frågan under många år och sett hur både mitt eget parti och flera landsting tagit intryck av vår argumentation. Nu är det hög tid för regeringen att följa Centerpartiets öppna, solidariska och medmänskliga linje och erbjuda vård utan hänsyn till den vårdsökandes etniska bakgrund, legala status eller betalningsförmåga.

Läs mer i DN, SR, Läkare i världen, SMP

Andra bloggar: Christer Jonsson, Olle Edblom och Mats Persson

Mathias Knutsson

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack Mathias för din insatts och keep up the good work! Fler i riksdag och regering behöver mer av den kunskap och insikt du och dina kollegor skaffat er i denna fråga! En ny uppdatering av argumentsamling finns nu att hämta på: http://www.utanpapper.nu/Documents/utanpapper/dok/Argument_ratt-till-vard.pdf

Mathias Knutsson sa...

Tack för din kommentar, dina vänliga ord och argumentsamlingen.

Ytterst handlar frågan om vård till papperslösa om vår gemensamma värdegrund och alla människors lika värde. Jag hoppas att fler kommer till samma insikt och stödjer alla medmänniskors rätt till (subventionerad) sjukvård.

Jag ser fram emot ett gott samarbete med dig i framtiden och om du vill komma i kontakt med mig så får du gärna skicka ett mejl till mathias.knutsson@centerpartiet.se

Med vänliga hälsningar
Mathias