onsdag, januari 31, 2007

Om jag tar mina föräldrars nota, vem tar då min nota?

Det är många år sedan jag insåg att jag som 70-talist kommer att få betala en riktigt saftig nota för alla ut(s)vävningar under decennier av ansvarslös och kortsiktig ekonomisk politik. Efter femtio år av ständigt ökad offentlig konsumtion, absurda skatteregler, inflationistisk penningpolitik och ett gammalt pensionssystem som bygger på samma principer som Nigeriabreven så är det oundvikligt att de yngre generationerna kommer att sitta med Svartepetter.

Nu uppmärksammar pensionsförvaltarna återigen problemet och varnar för att en stor del av min generation kommer att bli ”fattigpensionärer” eftersom de etablerar sig för sent på arbetsmarknaden. Enligt Alecta kan fem års fördröjning av etableringen på arbetsmarknaden leda till att den förväntade pensionen minskar med 10 000 kronor i månaden jämfört de som tar steget direkt in i yrkeslivet. I sedvanlig ordning leder denna typ av beräkningar till att olika grupper och generationer ställs mot varandra när vi istället borde kritisera den huvudlösa ekonomiska politik som (s) förde och de s-politiker som satte sprätt kommande generationers pengar för att köpa röster på 50-, 60-, 70-, 80-, 90- och 00-talen…

Låt oss för en gångs skull bortse från alla tramsiga diskussioner om generationsmotsättningar och istället utveckla ett stabilt, rättvist och robust pensionssystem som inte hela tiden missgynnar kommande generationer. Genom att föra en diskussion om rättviseaspekterna över generationerna och aktivera fler unga pensionssparare så kan vi både lägga grunden för ett hållbart pensionssystem och reducera konsekvenserna för de grupper som drabbas hårdast av dagens skattesystem. Låt oss bara hoppas att fler politiker och partier inser behovet av att paradigmskifte inom pensionspolitiken.

Med vänlig hälsning
Mathias Knutsson

Varför ska brassen sitta på bänken när han kan sitta på läktaren?

På Aftonbladet.se kan du även delta i omröstningar i aktuella frågor. I ”Dagens fråga” den 31 januari förväntas läsarna sanningsenligt besvara på fråga ”hur präglad är du av det norsksvenska jantelagstänkandet”. Ni som är hårt präglade av Jante väljer alternativ ”Lars Lagerbäck” och mumlar i anslutning till knapptryckande något om ”Z ska inte tro att han är någon” samt kastar nostalgiska blickar på er affisch med Håkan Mild från VM 94. Ni som inte är bortom all hjälp väljer alternativet ”Zlatan Ibrahimovic”.

Låt er inte förledas av att rubriken till frågan felaktigt lyder ”vem är viktigast för fotbollslandslaget” utan följ ert hjärta och besvara frågan om du tillber konformismens övergud Jante… Och nej – du får inte tjuvkika efter rätt svar i någon av Lasses pärmar…


Mathias Knutsson

Och vem betalar Morgan Johanssons ”barnflicka”?

I Aftonbladet kritiserar förre folkhälsoministern Morgan Johansson (s) familjen Reinfeldt för att de inte betalar själva för den extra barnpassning som regeringskansliet planerar att erbjuda statsministern. Familjen Reinfeldts barnvakt måste av säkerhetsskäl vara godkänd av Säpo och därför har jobbet gått till en person som redan är anställd av regeringskansliet. Enligt Aftonbladet är Johansson upprörd och han anför att han ”aldrig skulle komma på tanken att låta skattebetalarna bidra till barnpassningen”. Riksdagsledamot Johansson fortsätter: ”Varför inte bara betala hela barnpassningen själv? Vilket ju gäller för övriga delen av befolkningen”.

Hmmm, det verkar nästan som om Morgan Johansson inte vill kännas vid att alla skattebetalare lämnar ett rejält bidrag till de flesta familjers barnpassning. Rätt om du betalar den maximala barnomsorgstaxan – i Kristianstad 1260 kronor per månad – så bidrar skattebetalarna med runt 90-95 procent av de 120 000 – 130 000 kronor som en plats kostar inom den kommunala barnomsorgen. Så frågan är varför Morgan Johansson vill hävda att familjen Reinfeldts ”statliga barnflicka” är ett stort avsteg från den finansieringsprincip som gäller för övriga familjer? I synnerhet när familjen Reinfeldt ska förmånsbeskattas för barnomsorgen så minskar skattebetalarnas kostnad till en nivå som tycks vara lägre än kostnaden för en plats på ett kommunalt dagis.

Det vore lätt att avfärda Morgan Johanssons påhopp som ett uttryck för okunskap eller bristande förståelse för de särskilda krav som måste ställas gällande exempelvis säkerheten för statsministerns barn men sanningen är den att Morgan Johansson varken är okunnig eller oförstående inför familjen Reinfeldts situation. (Och Johansson har garanterat inte för avsikt att ifrågasätta skattefinansieringen av barnomsorgen…) Morgan Johanssons utspel är bara cyniskt, destruktivt och osedvanligt populistiskt – det vill säga klassisk socialdemokratisk oppositionspolitik kryddat med en anstrykning av väljarförakt. För Johansson utspel bygger på antagandet att det är ganska många som inte reflekterar över att skattebetalarna nästan alltid får stå för kalaset i Sverige oavsett om det är en ”statlig barnflicka” i Sagerska palatset eller en barnomsorgsplats i Kristianstad kommun. Men tro mig, det är allt fler av väljarna som beaktar konsekvenserna för skattebetalarna när de bedömer politiska förslag och ur det perspektivet är det mycket intressant att kostnaden per barn på ”Sagerska dagiset” bara är en tredjedel av genomsnittskostnaden på ett ”vanligt” kommunalt dagis vilket innebär att skattebetalarna antagligen tjänar på att barnen Reinfeldt har en ”statlig barnflicka”…

Mathias Knutsson

onsdag, januari 24, 2007

Victorias kamp mot Goliat

Fackföreningsrörelsens kollektivavtalskampanj fortsätter och denna gång är det en energisk småföretagare i Kristianstad som har hamnat i onåd hos Handelsanställdas förbund. I dagens Kristianstadsblad kan vi läsa om Victoria Frankenius som startat kosmetikbutiken ”Make Up Store” och som nu har fått uppleva vad det innebära att vara småföretagare i ett land där fackföreningarna har nästintill oinskränkt makt, enorma resurser och dessutom lagen på sin sida. Victoria Frankenius butik öppnande i april 2006 och så snart som affärerna började att gå bättre och det fanns behov att nyanställa så började facket att skapa problem för Frankenius och hennes företag. Frankenius betalar avtalsenlig lön och hennes anställda får dessutom en bonus utöver lönen, men det blidkar inte facket som beskriver Frankenius som ”unik” och "motspänstig” bara för att hon behövde betänketid när facket krävde att hon skulle teckna ett kollektivavtal. Några veckor senare informerar facket Frankenius om att butiken ska försättas i blockad och den ende anställde ska strejka...

Det gläder mig att Victoria Frankenius likt David tar kampen mot Goliat (och de s-märkta arbetsmarknadsmodellen). Hennes fall vittnar om de stora problemen med svensk arbetsmarknadslagstiftning och fackföreningarnas exceptionellt stora makt. Nu hoppas jag att övriga partier i regeringen sluter upp bakom centerpartiet och arbetar för förändring av lagstiftningen så att inte facket ges möjlighet att godtyckligt hindra skötsamma företagare från att utveckla sitt företag och erbjuda människor arbete.

Mathias Knutsson

onsdag, januari 17, 2007

Marias framgångar i Helsingborg fortsätter

Jag rekommenderar er att läsa om min goda vän Maria Olssons framgångsrika arbete i Helsingborg. Maria är inte bara nyvalt kommunalråd utan Maria är faktiskt helt ny i kommunpolitiken men hon har hanterat sitt uppdrag som ett riktigt proffs och är utan tvekan en av helsingborgspolitikens stora stjärnor. Maria är en utomordentligt god representant för det nya moderna Centerpartiet och hon har gjort ett fantastiskt bra jobb under sina första 100 dagar vid makten. Jag är övertygad om att Maria kommer att lyfta Centerpartiet i Helsingborg mot nya höjder och ni följa hennes arbete i Helsingborgs Dagblad.

Mathias Knutsson

En stolt och tillrättavisad fader

Efter gårdagens dystra beskrivning av valen till de kommunala bolagen vill jag förgylla er tillvaro med en liten solskenshistoria från mitt eget liv.

I morse skulle barnen – enligt pappas plan – åka hemifrån i arla morgonstund och äta frukost på dagis. Men våra små underverk ville hellre äta frukost hemma så jag ringde till dagis och meddelande att barnen skulle komma lite senare. Det som därefter händer kommer jag nog aldrig att glömma. När jag väl lagt på luren så utbrister min son som är tre år och nio månader gammal: - Pappa, du får inte säga hej och hej hej utan du ska säga god morgon och god dag!

Barn är verkligen fantastiska och min sons helt underbara uppmaning har fått mig att le och skratta hela dagen. Jag kunde inte ens föreställa mig att jag kunde bli så glad och stolt över att bli tillrättavisad…

Mathias Knutsson

tisdag, januari 16, 2007

Är det jämställt med en kvinna per dussinet män?

Det är ytterst sällan som jag anser att det är rimligt att anföra krav på social representativitet inom politiken – det vill säga förorda principer om varannan damernas eller inkvotering av underrepresenterade grupper - men vid kvällens möte med kommunfullmäktige blev det (återigen) uppenbart att partiernas interna nomineringsprocesser inte fungerar som de ska. När vi i afton skulle välja styrelseledamöter och revisorer i de kommunala bolagen blev jag både djupt förvånad och besviken när jag sent omsider fick se valberedningens förslag.

Av de 25 uppdrag som tillfaller majoritetspartierna i sex kommunala bolag så väljer vi 23 män och två kvinnor… Och det är inte någon av de föreslagna kandidaterna som har ett namn som vittnar om att vi i majoritetspartierna har beaktat kulturell eller etniskt mångfald heller…

Jag förordar alltid att vi ska välja representanter utifrån principer om åsiktsrepresentativitet och kompetens, men det är uppenbart att något har gått otroligt fel när vi väljer en kvinna per dussinet män i de kommunala bolagen. Eftersom jag inte fick ta del av valberedningens förslag förrän samma kväll som valen skulle förrättas så fanns det ingen möjlighet för mig att lyfta frågan i fullmäktige och presentera motkandidater. Jag kan bara konstatera att partiets interna nomineringsarbete måste förändras, utvecklas och förbättras om vi har för avsikt att släppa fram nya politiker. Jag hoppas att vi kan åtgärda dessa problem under de kommande fyra åren så att Centerpartiet inför valet 2010 nominerar kandidater som kan leda partiet in i framtiden och mot nya framgångar.

Mathias Knutsson

måndag, januari 15, 2007

Min återkomst till bloggosfären

Efter några veckors uppehåll så återupptar jag äntligen mitt bloggande. Jag vill hälsa alla gamla och nya läsare av min blogg hjärtligt välkomna. Jag kommer att uppdatera min blogg dagligen och mitt nyhetsbrev kommer att skickas ut varannan vecka. Ni får gärna komma med synpunkter och kommentarer så att bloggen blir mer läsvärd och spännande att besöka.

Tiden efter valet har till stor del ägnats åt ”eftervalsarbete” vilket innebär att det har blivit väldigt många dagar fyllda med segdragna förhandlingar och långa sammanträden. I Region Skåne har vi bildat en stark femklöver bestående av den borgerliga alliansen och miljöpartiet. Samarbetet har fått en bra start och jag är övertygad om att samarbetet kommer att gynna skåningarna som kommer att få uppleva fyra år som präglas av framsteg, utveckling och ökad välfärd.

I Kristianstad kommun är den parlamentariska situationen något mer komplex – tio partier är representerade i kommunfullmäktige och inget av de traditionella politiska blocken har egen majoritet. Tre av allianspartierna – (m), (fp) och (c) – samverkar med de lokala partierna Åhuspartiet och Kristianstadsbygdens framtid. Jag har varit – och är fortfarande - mycket skeptisk till samarbetet med Kristianstadsbygdens framtid. Kristianstadsbygdens framtid benämndes Sjöbopartiet så sent som förra mandatperioden och partiets rötter finns i en populistisk och brun politisk mylla. Ni kan läsa mer om partiet och dess ursprung i Kristianstadbladet. Ni hittar två intressanta artiklar här och här.

Jag var så pass tveksam till samarbetet att jag länge övervägde att lämna mina kommunpolitiska uppdrag men efter att ha vägt för- och nackdelar mot varandra under tre månaders tid har jag valt att behålla mina uppdrag. Mitt beslut har även påverkats av alla centerväljare och sympatisörer som uttryckt sitt stöd för min kandidatur och ståndpunkt. Jag kommer att använda ert förtroende för att dels driva en modern liberal centerpolitik och dels bekämpa alla former av främlingsfientlighet, intolerans och ojämlikhet i Kristianstad.

Mathias Knutsson

Mathias Knutsson (c) - Förbättrare
En politik för en ny tid. Välj rätt politiker för framtiden.
Kryssa Mathias den 19 september 2010.