Jag vill rekommendera er att läsa en debattartikel som publicerades i tisdagens DN. I artikeln belyser professor Pontus Braunerhjelm vilka effekter skattetrycket i ekonomin har på företagandet och i förlängningen även tillväxt och ekonomisk utveckling.
Professor Braunerhjelm jämför Sverige med USA och kommer till slutsatsen att ”svenska skatter vore döden för två företag av tre i USA”. Låt oss för ett ögonblick leka med tanken… Vad som skulle hända med världsekonomin om sossarna styrde USA, införde världens högsta skatter och två av tre företag i USA försvann? Ja, förutom att vi inte hade fått något Microsoft, Apple eller Google så hade världsekonomin stagnerat och den svenska ekonomin hade kraschat. Vän av ordning kanske frågar varför den svenska ekonomin skulle haverera? Det enkla svaret är att en liten öppen ekonomi med stora exportföretag är extremt beroende av att få sälja sina varor utomlands. Sverige hade drabbats oerhört hårt av en svag internationell utveckling och förlusten av en stor exportmarknad som USA.
Nu är det lyckligtvis så - både för den globala ekonomin och för den svenska ekonomin – att socialisterna och kommunisterna är helt marginaliserade i USA. Men i Sverige är det dessa två partier som har styrt landet i 65 av de senaste 74 åren. Så låt oss istället fundera på vad som skulle hända om (s) och (v) försvann från makten. Vad skulle hända med den svenska ekonomin om antalet företag ökade med 200 procent? Vem vet – vi skulle kanske ta igen en del av allt vi förlorat under de senaste decennierna i termer av utveckling, arbetstillfällen och välstånd?
För mig kommer inte Braunerhjelms analys som en överraskning. Det är allmänt känt att det svenska företagsklimatet har varit bedrövligt under de senaste årtiondena. Bilden blir tydlig om vi jämför hur gamla de största och mest lönsamma företagen är i olika länder för att uppskatta hur bra eller dåligt företagsklimatet har varit under de närmast föregående åren. Om jag i likhet med Braunerhjelm jämför Sverige med USA så har inget av storföretagen i Sverige startats efter 1970 – i USA har över hälften av företagen på motsvarande den svenska A-listan startats efter 1970. Detta samband förklarar enligt mig en stor del av det svenska fallet i alla globala tillväxt- och välståndsligor under de senaste 36 åren.
Mathias Knutsson
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar