måndag, juni 05, 2006

Nuder och de förmögna lobbyisterna

I sann Perssonsk ”brännmärkaranda” fortsätter finansminister Pär Nuder socialdemokraternas hetsjakt på misshagliga grupper och regimkritiker. Efter högerspöken, finansvalpar och köttbergsfyrtiotalister har turen nu kommit till alla elaka, högervridna och kapitalistiska lobbyister som arbetar för att avskaffa förmögenhetsskatten. Ni kan läsa finansministerns utspel på www.di.se . Nuders taktik är enkel: han hoppas dels att ordet lobbyist väcker negativa associationer hos många marginalväljare, och dels vill han skapa en debatt om det är rätt att betalda debattörer deltar i den samhällspolitiska diskussionen. Frågan är varför Nuder väljer att kritisera enbart lobbyisterna om han vill ifrågasätta det rimliga i att penningstarka krafter försöker att påverka den politiska debatten. Nuder borde rimligtvis även kritisera massmedia, LO och Hyresgästföreningen på exakt samma grunder. Och vi får ju inte glömma alla de politiska konsulter, PR- proffs och lobbyister som (s) själva använder. Den senaste i en lång rad av dyra (s) - konsulter är schlagermogulen och grundaren av Ny Demokrati Bert Karlsson. Ni kan läsa mer på http://www.resume.se/nyheter/2006/05/03/bert_karlsson_ny_s-radgiva/

Jag tror inte att Nuder egentligen har något emot lobbyister – inte så länge de springer hans och ”han-som–bestämmers” ärenden. Problemet för (s) är att borgarnas konsulter är skickligare och att förmögenhetsskatten är en tillväxthämmande kvarleva från tiden före avregleringen av valutamarknaden. De flesta av våra konkurrent- och grannländer har redan avskaffat förmögenhetsskatten, och de få som har kvar skatten har en mycket lägre skattesats än Sverige. Om förmögenhetsskatten avskaffades skulle kapitalströmmarna ut ur Sverige minska och kapitalet skulle istället kunna investeras i svenska företag och projekt. Enligt SCB:s beräkningar uppgår de svenska hushållens odeklarerade sparande sedan 1980 till mer än 800 miljarder kronor inklusive ränta. Om vi använder denna uppgift för att skatta kapitalflykten från Skåne sedan 1980 så uppgår den till 106,7 miljarder kronor eller 4,25 miljarder kronor årligen. Om de årliga investeringarna i Skåne ökade med 4,25 miljarder kronor skapas möjligheter för nya satsningar, utveckling och fler arbetstillfällen. En tumregel är att en nyanställning kräver en kapitalstock på 2,0 miljoner kronor vilket innebär att ett tillskott på 4,25 miljarder kronor skulle kunna ge upphov till 2 100 nya jobb varje år.

Nu vill jag inte förleda någon till att tro att socialdemokraterna är helt ovetande om förmögenhetskattens brister och negativa effekter. Sossarna vet att förmögenhetsskatten leder till att riskkapital försvinner ut ur landet istället för att investeras i Sverige och (s) har därför valt att undanta de allra rikaste, landets mångmiljardärer, från förmögenhetsskatt. Det är oerhört förvånande – och provocerande - att en socialdemokratisk ”vänsterregering” väljer att gynna ett skattefrälse med ”gamla ärvda pengar” före driftiga entreprenörer som under sin levnad bygger upp sin förmögenhet eller vanliga småhusägare som äger ett eget hus i ett populärt bostadsområde.

Mathias Knutsson

Inga kommentarer: