onsdag, december 31, 2008

Att våga lyfta blicken

Årets nyårskrönika på Kristianstadsbladets ledarsida är ett samtal mellan mig och tidningens ledarskribent Jonas Duveborn. Vi diskuterar främst lokalpolitiken och dess utveckling under 2008 samt de utmaningar som Kristianstad kommer att möta under de kommande åren. Jag hoppas att ni finner artikeln läsvärd och intressant.

Mathias Knutsson

tisdag, december 30, 2008

Terrorister är inte intresserade av fred, trygghet och stabilitet...

Hur skulle du reagera om terrorister ständigt genomförde raketattacker mot ditt hem? Om du natt efter natt väcktes av larmet som signalerar att du har 30 sekunder på dig att söka skydd? Och att du därefter tillbringar natten i skyddsrummet hållandes dina gråtande och skräckslagna barn samtidigt som missilerna slår ner och bomberna briserar utanför?

Hamas valde att återuppta och intensifiera raketattackerna mot Israel direkt efter att den förra vapenvilan löpte ut den 19 december. Detta oprovocerade angrepp är självklart helt oacceptabelt och ingen borde egentligen bli förvånad över att Israel därefter valde att genomföra en motattack. Jag blev dock överraskad av kraften och omfattningen av den israeliska attacken, men det är uppenbart att konflikten har eskalerat snabbt och att främst Hamas söker konfrontation.

Efter fyra dagar av allt mer intensiva strider, oräkneliga raketattacker och upp mot 400 dödsoffer finns för första gången ett genuint intresse från båda sidor att diskutera en vapenvila. Under hotet av en israelisk markoffensiv så diskuteras en ”humanitär vapenvila” vars egentliga syfte är att ge Hamas tid att dra tillbaka sina raketer…

Det viktigt att inse att förhållandena i Gaza möjligtvis kan förklarar terroristernas attacker mot Israel, men det måste poängteras att politiskt kaos, vapenskrammel och en i de flesta avseenden självförvållad kris INTE är en godtagbar ursäkt för terror. Jag är medveten om de bedrövliga levnadsvillkoren för de drygt 1,5 miljoner flyktingar som vistas i Gaza. Många palestinier lever i en avgrundsdjup misär som föder frustration, extremism och terror. Deras bitterhet och hat fångas upp, kanaliseras och utnyttjas av terrororganisationer vars enda syfte är att se till att kriget fortsätter, trappas upp och kräver fler offer.

För vilket ”existensberättigande” hade exempelvis Hamas haft utan det eviga terrorkriget mot Israel och dess befolkning? Utan fler offer eller martyrer som Hamas föredrar att kalla dem? Jag vill hävda att Hamas knappast hade existerat utan kampen mot Israel och stödet från regimen i Iran. Hamas ledning är inte intresserade av fred för i samma ögonblick som kriget, terrorn och det palestinska folkets lidande upphör så eroderar även stödet för terrororganisationerna. Hamas ovilja att skapa fred och stabilitet är grundproblemet för miljontals fredliga palestinier och israeler som drabbas av krigets fasor och umbäranden. Om vi någonsin ska få fred och stabilitet i området krävs att Hamas sätter befolkningens intressen före sina egna och uppdragsgivaren Irans intressen.

Läs mer i DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, SvD, Aftonbladet, Aftonbladet, Aftonbladet, Aftonbladet, Aftonbladet

Mathias Knutsson

onsdag, december 24, 2008

Lucka 24: Do they know it's Christmas time at all?



"Do They Know It's Christmas" är tyvärr lika aktuell idag som 1984 när Bob Geldof tillsammans med Migde Ure från bandet Ultravox skrev sången om svältkatastroferna i Afrika. "Band Aid" spelade in sången inför julen 1984 och intäkterna gick till världens behövande och hungrande. Sommaren därefter genomfördes de legendariska "Live Aid"-konserterna i London och Philadelphia.

"At christmas time
we let in light and banish shade
And in our world of plenty
we can spread a smile of Joy
Throw your arms around the world
at Christmas time"

Mathias Knutsson

måndag, december 15, 2008

Lucka 15: Om tiden som komma skall...

Ni kan följa Barack Obamas och hans medarbetare på www.change.gov



Det blir spännade att se om Barack Obama kommer att fortsätta att utveckla kommunikationsarbetet under de kommande fyra åren.

Mathias Knutsson

lördag, december 13, 2008

onsdag, december 10, 2008

Lucka 10: Tio i topp

Bakom lucka nummer tio i årets julkalender hittar vi tidningens Times tio-i-topp- lista för "allt" under 2008. En av kategorierna är kampanjvideos och på listan hittar vi flera välkända politiker som presidentkandidaterna Obama och McCain samt Hillary Clinton, Joe Biden och Sarah Palin.



Videon "Wassaup 2008" är en av de roligaste och kom på plats tio på Times lista. Bland de övriga filmklippen vill jag uppmana er att titta lite extra noga på "The Rock" på sjunde plats.

Mathias Knutsson

torsdag, december 04, 2008

Lucköppningen den fjärde december bjuder på U2

Julkalendern fortsätter att knyta an till världsaidsdagen. I måndags startade den innovativa musiktjänsten (RED)WIRE vars syfte är att väcka debatt och samla in pengar till kampen mot AIDS i Afrika. Bland de första artisterna är (självklart) U2 som har spelat in sin egen utomordentliga tolkning av Greg Lakes "I Believe in Father Christmas"



Under de kommande veckorna kommer många andra mycket kända artister att erbjuda exklusivt material till stöd för aidsoffren. Ni hittar mer material på RED hemsidor, RED och RED Store.

Mathias Knutsson

onsdag, december 03, 2008

Den tredje luckan öppnas...

...och knyter an till världsaidsdagen den 1 december.



Unicefs nya rapport "Barn och Aids" lyfter flera viktiga frågor och pekar på behovet att förhindra att barn smittas av sina mödrar; förbättrad (aids)barnsjukvård, och stoppa smittspridningen bland ungdomar.

Mathias Knutsson

måndag, december 01, 2008

Lucka ett i årets julkalender

Ett klipp som vittnar om det hårda tonläget mellan den blivande presidenten Barack Obama och hans utrikesminister under demokraternas primärvalskampanj.



"I know Senator McCain has a lifetime of experience that he will bring to the White House, and Senator Obama has a speech he gave in 2002.”

Mathias Knutsson

Världsaidsdagen och det personliga ansvaret

När jag var i tonåren talade alla om AIDS, HIV och alla andra risker med oskyddat sex. Jag minns så väl vad som hände när jag hade ”stora förhoppningar” inför en lördagskväll och gick in på Apoteket i lilla Tingsryd för att handla ett paket kondomer. Jag upplevde situationen som lite pinsamt, så att för att garantera att jag verkligen skulle köpa kondomer (och inte plåster) så hade jag tagit med mig en vän som både ”(o)moraliskt stöd” och ”påtryckare”. Med vetskapen om att min vän aldrig skulle låta mig glömma att jag inte skulle våga köpa kondomer och säkerligen reta mig hejdlöst under lång tid så var jag tryggt förvissad om att jag skulle förmå att samla tillräckligt med mod för att köpa ett paket Okeido - den ännu starkare och lite större kondomen...

Damen i kassan sken upp när hon såg oss och utbrast högt: Nämen pojkar – så roligt att ni också skyddar er ordentligt! Vet ni hur ni ska använda kondomerna? Jag tyckte förvisso att det var lite pinsamt att hon hade basunerat ut mitt inköp för alla andra kunder, men jag blev nästan förvånad över hur lite jag bekymrade mig över den lätta rodnaden på mina kinder och fnissningarna längre bak i kön.

Min vän tog dock inte det hela med samma fattning och förklarade sedermera att han var fruktansvärt upprörd för att han ansåg att apoteksdamen genom att använda ordet ”också” hade antytt att vi skulle använda kondomerna ”tillsammans”. I hans värld hade han nyss blivit utskämd, utskrattad och tagen för homosexuell, vilket antagligen skulle försämra hans chanser hos det motsatta könet…

Jag tror att de flesta har en liknande historia om vad som hände när de skulle köpa kondomer, p-piller eller intimprodukter. Det intressanta är att trots att det var pinsamt och jobbigt så tvekade vi inte när vi väl stod framme vid kassan för att köpa kondomer. Jag tror att vi var allt för informerade och medvetna om alla risker och faror med oskyddat sex för att ens överväga att inte använda kondom.

Tjugo år senare tycks svenska ungdomar vara mer okunniga, riskbenägna och oansvariga. Det är ett gigantiskt misslyckande att spridningen av könssjukdomar ökar trots att dagens unga rimligtvis borde var minst lika informerade om riskerna med oskyddat sex som jag var när jag var i tonåren.

Det är en hög tid att vi ifrågasätter den svenska sexualpolitiken. I år når antalet tonårsaborter, könssjukdomar och antalet Aidspatienter nya rekordnivåer. Likväl så hamnar världsaidsdagen i skymundan och allt för få svenskar engagerar sig i en av vår tids stora ödesfrågor. Det är absurt att i en tid när vi delar ut gratis kondomer till de unga och överöser dem med information om sex så fortsätter alla indikatorer på sexuell hälsa att försämras. Det är min bestämda uppfattning att många unga idag flyr undan sitt personliga ansvar för sin sexuella hälsa. Det är inte fel med frihet, nyfikenhet och lust men glöm inte bort ditt eget ansvar att skydda dig…

Läs gärna mer i DN, SvD, Sydsvenskan, Aftonbladet, HD, GP och Kristianstadsbladet

Mathias Knutsson