måndag, november 03, 2008

Mödravård kan rädda miljontals liv

Varje minut dör en kvinna i världen i samband med graviditet. I Sverige, som är världens säkraste land för blivande mödrar, avlider en av 20 000 gravid kvinnor – i Sierra Leone dör var åttonde kvinna som är gravid. Läs gärna Washington Posts utmärkta och mycket starka artikelserie ”A Mother´s Risk” om fundera på varför mödravård får så lite uppmärksamhet, stöd och bistånd.

Varje dag dör cirka 20 000 kvinnor och barn – drygt sju miljoner människor per år på grund av dålig mödrahälsa. Likväl så går bara en bråkdel av biståndet till mödravården, trots att relativt begränsade resurser skulle kunna utgöra en livsavgörande skillnad för miljontals familjer. Jämför gärna med de omfattande – men likväl otillräckliga – satsningarna på AIDS och malaria.

Problemet är inte bara en brist på resurser eller rättare sagt fördelningen av resurser. Det finns fortfarande ett stort motstånd mot att tala om och arbeta med kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa. Det är hög tid att vi aktivt arbetar med att förändra attityder och värderingar som förhindrar ett framgångsrikt arbete med mödravård. Jag hoppas att både vårt nationella och internationella biståndsarbete kommer att i högre grad inriktas mot mödravård under de kommande åren. Det är miljontals liv som står på spel…

Mathias Knutsson

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra att du tar upp kvinnornas situation i Sierra leone och det ser likadant ut i alla länderna söder om ekvatorn. Vi måste ge mer av vårt överflöd och vi måste gå ner i vår standard. Varför är det lika fattigt, samma nivå av lidande och död i Afrikanska länder decenier efter decenier? Ingen annan kontinent har så många naturrikedomar, men vart tar dom vägen? Folket svälter!
Mvh
Eva

Mathias Knutsson sa...

Hej Eva,

Tack för din kommentar. Jag är för ett ökat bistånd, men jag tror inte att lösningen är att omfördela fattigdomen utan att satsa på projekt som ger både ekonomisk och demokratisk utveckling i Afrika. Parallellt med detta måste vi se över vissa prioriteringar - varför satsas exempelvis så lite på mödravård - och vi måste även lösa de akuta humanitära kriserna. Jag ser fram emot en fortsatt diskussion om dessa viktiga frågor!

Med vänliga hälsningar
Mathias

mathias.knutsson@centerpartiet.se