måndag, november 24, 2008

Budgetdebatt i regionfullmäktige

Idag inleddes regionfullmäktiges behandling av Region Skånes budget för 2009. De fyra budgetalternativ som ligger på regionfullmäktiges bord belyser tydligt skillnaderna mellan den styrande femklövern och den djupt splittrade oppositionen. Femklövern står för en ansvarstagande, framåtsyftande och verklighetsförankrad politik. Oppositionens budgetförslag är i sedvanlig ordning en bedrövlig blandning av glädjekalkyler, överbudspolitik och skattechocker.

I en tid som präglas av finanskriser och ekonomisk osäkerhet så framstår betydelsen av regionens framgångsrika effektiviserings- och utvecklingsarbete än mer tydligt än någonsin tidigare. Regeringen har nyligen presenterat en reviderad tillväxtprognos med anledning av krisen på världens finansmarknader. Vi står inför en djup lågkonjunktur som är orsakad av minskad export och minskad efterfrågan från hushållen. Arbetslösheten i hela landet förväntas stiga till drygt sju procent under 2009 och kanske nå över nio procent under 2010. Hur hög arbetslösheten kommer att bli i Skåne vet vi inte, men att varslen har ökat snabbt och nu är upp på nittiotalets krisnivåer.

Nu när vi står inför en lågkonjunktur ser vi de stora förtjänsterna med förnyelsearbetet under de gångna åren: under två års tid har vi lagt grunden för att Region Skåne idag står starkare och bättre rustat än någonsin att möta morgondagens utmaningar. Region Skåne har under femklöverns ledning avancerat i den ekonomiska rankingen av Sveriges landsting. Vi har på kort tid tagit steget från en föga smickrande position i botten på listan till en medaljplats bland Sveriges landsting under innevarande år. Region Skåne visar rekordresultat och de flesta ekonomiska nyckeltal pekar på att vi är på rätt väg.

Mot denna bakgrund har jag svårt att föreställa mig hur oppositionens krav på en omfattande skattehöjning – en skattechock - i ett svårt samhällsekonomiskt läge skulle gagna Region Skåne, den skånska ekonomin, de skånska företagen och skåningarna? Det vore intressant att få ta del av socialdemokraternas och vänsterpartiets resonemang om varför en skattehöjning är nödvändig när konjunkturen vänder neråt och arbetslösheten ökar samtidigt som regionens ekonomi har blivit starkare, vi visar rekordresultat och produktiviteten i våra verksamheter har ökat?

Jag misstänker att vänsteroppositionen kommer att förbli oss svaret skyldiga. Men det är klart… I socialisternas och kommunisternas Sverige är högre skatter ALLTID svaret på ALLA politiska frågor, utmaningar och vägval. Allt är med andra ord precis som vanligt: femklövern visar förmåga att leda och utveckla Region Skåne samtidigt som oppositionspartierna tävlar om att vara mest generös med andra pengar.

Läs mer i Kristianstadsbladet, Kristianstadsbladet och HD,

Mathias Knutsson

Inga kommentarer: