torsdag, februari 21, 2008

Jag avgår som ordförande för Centerpartiet i Kristianstad

Jag har idag informerat Centerpartiets valberedning och styrelse att jag med omedelbar verkan avsäger jag mig uppdraget som ordförande för Centerpartiet i Kristianstad. Mitt beslut har växt fram under lång tid och hoppas att mitt vägval på något sätt kommer att gagna partiet och dess utveckling.

Jag ämnar lägga min kraft på mina övriga politiska uppdrag och ser fram emot att få arbeta för Centerpartiet i Kristianstad även i framtiden.

Mathias Knutsson

tisdag, februari 19, 2008

Castro går men diktaturen består

Idag rapporterar DN, SvD, Sydsvenskan och Aftonbladet att Kubas diktator Fidel Castro har tillkännagivit att han lämnar presidentposten. Det är positivt att Castros tar ett steg åt sidan men frågan är om Fidel Castros avgång kommer att förändra kommunistpartiets politik och förbättra villkoren för det kubanska folket. Under de senaste arton månaderna när Fidel Castro har varit ”sjukskriven” har förvisso vissa förbättringar skett, men likväl så förtrycks oppositionen, pressen tystas, befolkningen lever i armod och mängder av samvetsfångar sitter kvar i allt mer överfyllda kubanska fängelser.

Det är också värt att notera att trots att Fidel Castro avgår som president och överbefälhavare så stannar diktatorn kvar som ordförande för kommunistpartiet och Castro stänger även dörren för fria val i landet. Om Fidel Castros bror Raul Castro som väntat tar över samtidigt som Fidel Castro finns kvar bakom kulisserna så kommer inte Kuba att utvecklas mot demokrati, frihet och välstånd.

Det är talande att svenska exilkubaner enligt SvD inte firar diktatorns avgång och jag anser fortfarande att Guantánamobasen är demokratins starkaste fäste på Kuba…

Läs gärna även Magnus Anderssons utmärkta kommentar till Castros avgång.

Mathias Knutsson

söndag, februari 17, 2008

Det blir liksom inte bättre än så här...

Låt oss gå tillbaka till julen 1989… Den blott sjuttonårige Mathias sitter tillsammans med sina goda vänner – och tillika kollegor i syntbandet Electronic Art - Jonas och Fredrik för att (över)analysera Depeche Modes senaste alster. Husgudarna DM hade spelat sin kommande singel ”Enjoy the silence” på den tyska galan ”Peters popshow” och vi spelade sönder VHS-tapen med framförandet…

Idag är det uppenbart att vi var många som gjorde exakt samma sak i slutet av december 1989.
På bloggen http://kollaps.superautomatic.com har ett gäng inbitna fans valt ur Depeche Modes enorma låtskatt och rangordnat de 151 bästa sångerna.

Det har varit några oväntade val, men jag antar att förstaplatsen var ganska given…

Det blir liksom inte bättre än så här… Word are very unnecessary…

Mathias Knutsson

fredag, februari 08, 2008

Bättre sent än aldrig...

Jag borde kommenterat Maud Olofssons stöd till John McCain redan i tisdags, men jag var tyvärr oerhört upptagen… Jag vill gärna berätta för mina vänner inom moderaterna – via mängder av SMS - hur bra det känns att vara centerpartist 2008 när Maud Olofsson enligt Politikerbloggen och Departementet anser att John McCain är den starkaste kandidaten. I synnerhet när Fredrik Reinfeldt enligt samma källor kommer ut som en ”Obama Boy"...

Mathias Knutsson

PS Notera att Amber Lee Ettinger - "Obama Girl" påpekar att Barack Obamas kampanjstab är mycket positiva till hennes och Barely Politicals filmer DS

Yes We Can...

Förra presidentvalet spåddes bli det stora genombrottet för de politiska bloggarna. Med facit i hand är det dock uppenbart att det är först nu – fyra år senare - som bloggarna är riktigt etablerade och får stor genomslagskraft i den allmänna debatten. Parallellt med utvecklingen av bloggarna har www.youtube.com blivit en mycket intressant och viktig kanal för politisk kommunikation.

Ett lysande exempel är Barack Obama, vars kampanjstab är extremt duktigt på att använda nätet, däribland YouTube, för att nå ut med sitt budskap och ”sätta rätt bild” av kandidaten. Denna musikvideo är bara en av flera mycket populära filmer som inte är officiellt sanktionerad eller betald av Barack Obama, men videon är likväl oerhört professionell, påkostad och har nått ut till miljontals amerikanska väljare. Det blir intressant att se om fler politiker i USA och övriga världen drar lärdom av Barack Obamas framgångar.

Mathias Knutsson

Mitt Romney ger upp kampen...

I ett mycket känsloladdat tal meddelar Mitt Romney att han ger upp kampen om att bli republikanernas presidentkandidat. Talet är besynnerligt uppbyggt - först bygger Mitt Romney upp förväntningarna hos publiken och eldar upp supportrarna för att därefter tillkännage att kampanjen avslutas med hänsyn till nationens bästa och säkerhet…

Det skulle inte förvåna mig om den republikanska partitoppen har tryckt på för Mitt Romney ska ta ett steg åt sidan, men jag tror inte att han gå lottlös från primärvalet. Om John McCain inte vinner årets presidentval så är jag övertygad om att Mitt Romney kommer att kandidera 2012 och att han i så fall kan räkna med ett rejält stöd av partietablissemanget.

Mathias Knutsson

fredag, februari 01, 2008

Klart att storbonden ska en piga!

Dagens stora avslöjande i Aftonbladet, Expressen, SvD och DN är att tidigare statsministern Göran Persson har ansökt om skatteavdrag för inköp av hushållsnära tjänster. Mängder av debattörer förfasas och påpekar skadeglatt att ”han som bestämde” kritiserade ”pigavdraget” innan valet.

Det är visserligen tacksamt att kritisera Göran Persson, men jag kan inte låta bli att undra om det verkligen finns någon som hade förväntat sig något annat av patron Persson? Hela Göran Perssons tid vid makten kännetecknades av maktbegär, självgodhet, skamlöshet, girighet och besinningslöst hyckleri. Låt oss inte glömma att vi talar om en man som under sin regeringstid av opinionsmässiga skäl haltade runt med en sliten höft och stod i kö till offentliga vården trots att han via regeringen hade en privat sjukvårdsförsäkring på Sophiahemmet… För att därefter dra sig tillbaka till sin 20 miljoners herrgård, bli PR-konsult och ägna sig åt avancerad skatteplanering. Jovisst, så beter sig en man som lever som han lär…

Ni kan även notera att det nya s-radarparet Sahlin och Östros i DN deklarerar att de vill avskaffa alla borgerliga reformer utom just ”pigavdraget”. Jag kanske borde ändra tempusformen på ”han som bestämde”… Eller så bör några grävande journalister kolla upp om fler ur sosseadeln har fått skattesubventioner för sitt tjänstefolk.

Mathias Knutsson

Microsoft köper Yahoo för att kunna konkurrera med Google

Under lunchen kom nyheten att Microsoft lägger ett rejält bud på Internetföretaget Yahoo. Läs mer i DN, Svd/E24 och DI. Prislappen? Tja, runt 280 miljarder kronor vilket innebär en extra premie på 62 procent varje Yahooaktie… Det är uppenbart att Microsoft är skakat av den hårda konkurrensen från Google när de är beredda att betala så pass mycket för Yahoo. Men frågan är om Microsoft och Yahoo lyckas att gemensamt ta upp konkurrensen med Google. Inför fusionen så har Microsoft och Yahoo tillsammans 31 procent av sökmotormarknaden jämfört Googles 56 procent. Varken Microsoft eller Yahoo har vid något tillfälle matchat Googles ekonomisk utveckling efter företagets börsintroduktion. Men det blir spännande att se vad som händer och vilket motdrag Google kommer med…

Det finns också en intressant politisk och samhällsekonomisk aspekt av utvecklingen av de amerikanska IT-jättarna. Dessa tre företag har grundats under min livstid…

Nu finns det inget samband mellan min tillblivelse och IT-sektorns framväxt utan den intressanta iakttagelsen är att inget av företagen har speciellt många år på nacken. Microsoft grundades 1975, Yahoo startade 1995 och Google firar sitt tioårsjubileum i år. Titta sen på övriga företag på i den amerikanska ekonomi och ni kommer att upptäcka att många knappt har nått medelåldern. Jämför därefter med Sverige där nästa alla stora företag är sekelgamla...

Kan det rent av vara så att USA har haft en starkare tillväxt, bättre företagsklimat och mer liberal ekonomisk politik vilket har gynnat företagens utveckling? För hur kommer det sig att nästan inget av företagen från den svenska dotcomboomen överlevde? Varför läser vi inte idag att Icon köper Framfab för 280 miljarder utan vi skrattar istället åt ”Boo.com, IT-tokerierna och hysterin runt Y2K”? Vi borde istället hylla entreprenörerna och belöna risktagarna så att dagens småttingar och ungdomar växer upp och blir morgondagens företagsledare. Annars så kommer Sverige bara att fortsätta att halka efter och redan om 10 år - inte 20 eller 30 år - så kommer vi att sitta och häpna över att kinesiska nanoteknikföretag köper upp amerikanska motsvarigheter för belopp som motsvarar värdet på hela ”företaget Sverige”. Flera gånger om…

Mathias Knutsson

Om den tid som varit...

Efter varje månad kommer jag att summera och kommentera lite av allt som har hänt på min blogg. Under januari har jag för första gången mätt antalet besök på min blogg och det gläder mig att bloggen har så många läsare. Det är intressant att en liten privat blogg utan reklam och mängder av länkar kan locka drygt 2 000 personer att besöka bloggen nästan 2 600 gånger under en månad. Det är också spännande att se läsarkretsens geografiska spridning – bloggen lockar faktiskt läsare över hela världen.

De mest lästa artiklarna under januari har varit ”Utan burka eller bara bröst”, ”Klimatmötet på Bali” och ”Fred Thompson hoppar av republikanernas primärval”. Min kommentar om svenska feministers oförmåga och ovilja att arbeta med de centrala frågorna om jämlikhet var inte bara den i särklass mest lästa utan även den mest kommenterade och debatterade. Under några timmar på eftermiddagen den 10 januari så var ”Utan burka eller bara bröst” förstaartikel på Aftonbladets bloggportal vilket självklart drog mängder av besökare och debattörer.

Dagens klipp på Kristianstadsbladets ledarsida om mitt ställningstagande i arenafrågan kommer säkert att locka nya och lokala läsare till min blogg. Jag inbjuder alla mina läsare att ge sin syn på arenaprojektet och jag ger även er en möjlighet att delta i en omröstning om vi ska ha en folkomröstning… Ni kan rösta under hela februari månad!

Mathias Knutsson