måndag, december 24, 2007

tisdag, december 11, 2007

Skolplanen debatterades i kommunfullmäktige

Kvällens sammanträde med kommunfullmäktige i Kristianstad dominerades av debatten om en ny skolplan. Jag höll ett kort och koncist anförande – helt i linje med skolplanens innehåll och utformning.

Anförande
Med skolplanen för åren 2008 till 2010 tar kommunledningen nu ett stort steg för att utveckla skolan i Kristianstad. Vi lägger ett framåtsyftande förslag med tre centrala teman: lärande och kunskap; trygghet och trivsel, samt inflytande och engagemang. Den nya skolplanen tydliggör den borgerliga kommunledningens ambition att prioritera lärande, kunskap och utveckling i Kristianstads skolor.

Centerpartiets utbildningspolitik bygger på tanken om ett livslångt lärande som är öppet och tillgängligt för alla. Det livslånga lärandet ger fler möjlighet att göra sina egna livsval och förverkliga sina framtidsdrömmar.

Centerpartiets uppdrag till grund- och gymnasieskolan är därför att ge varje elev den kunskap som krävs för personlig utveckling, lärande och aktivt deltagande i samhället. För att skolan ska kunna utföra sitt uppdrag behövs tre reformer: rätt till kunskaper, lokal makt och fler lärare. Centerpartiet vill anpassa skolan efter varje elev, ge tydlig information om elevens kunskaper, stärka läs- och skrivfärdigheterna, utveckla lärarrollen och säkra kvalitén i skolan.

Vi tror på en utbildning där elevens behov står i centrum vilket i förlängningen kräver både en mer flexibel och elevanpassad skola samt en skola med ökad valfrihet och delaktighet. Centerpartiet strävar efter en skola som är fokuserad på kunskap, där varje elev blir sedd och mår bra. Alla elever är olika och har olika behov, därför är det viktigt att elever och föräldrar har både valfrihet och valmöjligheter.

I skolplanen gläds jag särskilt åt satsningar på en ”läsa-räkna-skriva-garanti” som kräver stort engagemang, pedagogisk utveckling och lokala insatser samt stöd från regeringen. På riksplanet satsar alliansregeringen 900 miljoner kronor fördelat över tre år i form av statsbidrag till kommunerna för att stärka arbetet med att lära alla barn att läsa, räkna och skriva. För Kristianstad innebär denna satsning ett resurstillskott på drygt sju miljoner kronor som kan investeras i våra barns framtid i form av exempelvis förebyggande insatser, extra undervisning eller speciallärare.

Jag vill även lyfta betydelsen av att majoriteten möjliggör ökad profilering och utveckling inom den kommunala skolan samt satsningarna på naturvetenskap, medarbetarnas fortbildning och ökat inflytande för elever, föräldrar och personal. Avslutningsvis vill jag yrka bifall till kommunstyrelsens förslag.


Ni kan även lyssna till mitt tal på Kristianstads kommuns hemsida.Mitt inlägg kommer efter ungefär 30 minuter.

Mathias Knutsson

Interna möten med regionledningen

Tisdagen inleddes med interna möten med regionledningen i Region Skåne. Det tycks bli allt mer uppenbart för allt fler att våra verksamheter har stora problem och står inför än större utmaningar.

Region Skånes viktigaste uppgift är att erbjuda en bra vård och omsorg när människor drabbas av sjukdom eller ohälsa. Sjukvården i Skåne har under många år brottats med stora problem avseende tillgänglighet, väntetider och ekonomi vilket har påverkat vårdens kvalitet och medborgarnas förtroende. Historiskt sett har de flesta politiska åtgärder antingen varit renodlade besparingsförslag eller verksamhetsförändringar – allt för sällan har vi verkligen lyckats lösa den viktigaste politiska uppgiften och förenat en god ekonomisk hushållning med en positiv utveckling av våra verksamheter.

Den borgerliga regionledningens arbete för Region Skåne flera steg närmare målen om högkvalitativ sjukvård i världsklass och god ekonomisk hushållning. De kommande åren kommer Region Skåne att driva ett intensivt arbete för att förändra, förnya och förbättra våra verksamheter. Om allt går enligt planerna så kommer vi redan under 2008 se förändringar och förbättringar i våra verksamheter.

Mathias Knutsson

fredag, december 07, 2007

Varför ska vi ha ett nytt storfängelse i Vä?

Idag rapporterar Kristianstadsbladet att planerna på ett nytt storfängelse i Vä utanför Kristianstad fortskrider och att en gemensam arbetsgrupp har tillsatts av Kriminalvården och Kristianstads kommun. I september kom beskedet att Kriminalvården betraktar Kristianstad som huvudalternativet för en ny storanstalt i södra Sverige och enligt Kriminalvårdens informationschef AnneMarie Dahlgren bottnar deras ställningstagande i diskussioner med Kristianstads kommun, Malmö stad och Region Skåne.

Låt mig inleda med att jag öppet deklarerar min skepsis mot ett storfängelse i Vä. Diskussionerna som Dahlgren refererar till är med största sannolikhet förhandlingarna om var i landet en ny polishögskola ska lokaliseras som (föga förvånande) ledde fram till att Skåne unisont förordar att polishögskolan etableras i Malmö och Kristianstad ”kompenseras” med ett storfängelse. Nu har beslutet om en ny polishögskola skjutits på framtiden, men likväl så tycks inte malmöiterna känna sig missgynnade och kräva att storfängelset ska flyttas till Malmö…

Vid förhandlingarna om polishögskolan framkom att Malmö ansågs vara ett starkare alternativ än Kristianstad eftersom en lokalisering i Malmö skulle underlätta rekrytering av polisstudenter med utländsk bakgrund samt säkerställa både kompetensförsörjning och goda samverkansmöjligheter med andra myndigheter. Jag har svårt att se varför inte exakt samma argumentation ska leda till att även storfängelset lokaliseras till Malmö eftersom polis och kriminalvård uppvisar stora likheter avseende kompetensbehov och samverkan samt att det borde finnas stora förtjänster med att samordna dessa verksamheter.

Så frågan är varför inte storfängelset lokaliseras i den dynamiska sydvästregionen av Skåne där arbetskraft, kompetens och övriga myndigheter finns? Frågan är om det inte är så enkelt att Kristianstad drog det kortaste strået i förhandlingen… Och att Malmö, Lund, Lomma, Vellinge eller Kävlinge inte vill ha storfängelset… Och att Kristianstad tacksamt tar emot den verksamhet som ingen annan vill ha... Och varför diskuteras och ifrågasätts inte storfängelset istället för Arenan?

Mathias Knutsson

torsdag, december 06, 2007

Äntligen försvinner SJ:s monopol!

Dagens regeringsbeslut att bryta SJ:s monopol på tågtrafik på sträckan mellan Malmö och Alvesta kommer att få betydelse för utvecklingen av hela södra Sverige. Nu möjliggörs kundorienterad och effektiv pendeltrafik i Kronoberg och Skåne vilket kommer att knyta samman arbetsmarknaderna i södra Sverige.

Från och med 2009 kan Skånetrafiken och Länstrafiken Kronoberg samordna resandet och lösa problemen som präglat trafiken under SJ-tiden. Länstrafikbolagen har redan aviserat att de kommer att ta i tu med dagens tokiga biljettsystem, höga priser och bristfälliga informationssystem.

Mathias Knutsson

Samling för Kristianstad gästades av Pia Kinhult

Samling för Kristianstads decembermöte gästades av regionrådet och partistyrelseledamoten Pia Kinhult (m). Vi hade en givande diskussion om regional och lokal utveckling samt vad som krävs för att Kristianstad ska lyfta och realisera sin stora potential.

Mathias Knutsson

tisdag, december 04, 2007

Grattis Vinslöv!

Vinslöv blir den enda skånska ort som kommer att ingå i den kommande upplagan av sällskapsspelet Monopol. Listan toppas av Umeå, Skellefteå och Arvidsjaur. På fjärdeplats kommer Vinslöv som ska "ersätta" Drottninggatan på den nuvarande spelplanen.

Mathias Knutsson

PS Kungliga huvudstaden försvinner inte helt från Monopol. Så sent som förra året kom ny uppdaterad Stockholmsversion av Monopol DS

måndag, december 03, 2007

Klimatmötet på Bali

Klimatmötet på Bali inleddes med att Australiens nyvalde premiärminister Kevin Rudd meddelande att Australien ratificerat Kyotoavtalet. I och med att Australien skriver under avtalet är USA det enda i-land som inte förbundit sig att minska koldioxidutsläppen. Motivet är en rädsla för att den amerikanska ekonomin ska bli förbisprungen av både de kinesiska och indiska ekonomierna eftersom dessa inte omfattas av klimatavtalet. Resonemanget är i vissa avseenden är förståeligt men så länge den amerikanska hållningen baseras på att rädslan för att bli utkonkurrerad är betydligt större än rädslan för klimatförändringarna så är det svårt att nå fram till en lösning.

Opinionstrycket på USA att underteckna avtalet är stort och Australiens omsvängning kan få en stor betydelse för förhandlingarna på Bali. Det kan dessutom bli så att amerikanarnas misstag, felsteg och ovilja att underteckna Kyotoavtalet tvingar dem att kräva miljöpolitiska krafttag mot övriga länder som står utanför överenskommelsen. Förhandlingarna skulle onekligen få en intressant utveckling om USA undertecknar ett klimatavtal och därigenom tvingar världssamfundet att sätta press på både Kina och Indien att skyndsamt göra det samma…

Mathias Knutsson

PS På klimatmötets hemsida kan du följa förhandlingarna via en webbsändning DS

Likt Bambi på hal is

Det är inte bara jag som har upptäckt vilka bekymmer Sverigedemokraterns företrädare får när de avkrävs svar och förtydliganden av sin egen politik. Nu senast är det Sverigedemokraternas arbetsmarknadspolitiske talesman Per Björklund som hamnar i bekymmer när han uttalar sig i ”Dagens Arbete”. Ett urval av citat från artikeln:

”Är det din ståndpunkt eller talar du för partiet?”

”Jag talar för partiet.”

”Kan du sammanfatta sd:s arbetsmarknadspolitik.”

”Nja, det vet jag inte …”

”Att utländska företag inte ska få konkurrensfördelar. Det står i ert program om Ekonomisk politik.”
”Det har inte jag varit med och skrivit. Det får du ta med någon annan.”

”Men det handlar ju också om arbetsmarknadspolitik, ni skriver en massa om hur arbetsmarknaden ska regleras där. Och arbetsmarknaden är ditt område, så det borde du väl känna till?””Nej, jag kan ingenting om det där, det får du ta med den som har skrivit programmet.”


Jag vill avslutningsvis be Bambi om ursäkt för att jag använder namnet i detta sammanhang. Jag tyckte bara att Bambiliknelsen passade så bra: okontrollerad irrfärd iförd brun klädnad och med stora vita fläckar…


Mathias Knutsson

Pet Shop Boys - Being Boring

söndag, december 02, 2007

Mathias trycker örat mot rutan till djuraffären...

Häromdagen så upptäckte jag att en av mina favoriter inom popmusiken, Pet Shop Boys, har gett sin publik en tidig julklapp. Om ni besöker bandets hemsida så kan ni ta del av deras musikskatt och nu senast har de produktiva djuraffärspojkarna dessutom delat med sig av mängder av outgivna låtar och demos. Hoppas bara att ”It doesn’t often snow at Christmas” kommer under de närmaste veckorna…

Mathias Knutsson

"Now I sit with different faces
In rented rooms and foreign places
All the people I was kissing
Some are here and some are missing
In the nineteen-nineties
I never dreamt that I would get to be
The creature that I always meant to be
But I thought in spite of dreams
Youd be sitting somewhere here with me"

Being Boring, Pet Shop Boys