En förlorad resurs - tankar om åldersdiskriminering på den svenska arbetsmarknaden
Svenskar 50+ i världstopp – men ändå bortvalda
Svenskar över 50 år presterar i världsklass när det gäller kunskap och utbildning. Enligt OECD:s vuxenstudie, Piaac, rankas Sverige som tredje bäst i världen – och för åldersgruppen 55+ är Sverige till och med bäst. Dessa individer utmärker sig genom livslångt lärande och en stark kompetensorientering på arbetsplatser. Trots detta möter erfarna arbetstagare stora hinder på arbetsmarknaden, där åldersdiskriminering är ett stort och växande problem.
En arbetsmarknad som exkluderar erfarenhet
I Sverige börjar chansen att bli kallad till anställningsintervju sjunka redan i 40-årsåldern. Enligt forskning från Linnéuniversitetet blir sannolikheten att få svar på en ansökan allt mindre med stigande ålder, och för arbetssökande över 60 år är det nästan obefintligt. Detta står i skarp kontrast till exempelvis Danmark, där äldre har dubbelt så stor chans att få jobb. Sverige utmärker sig negativt som ett av de länder i världen där respekten för äldre är som lägst.
Generationers olika prestationer – en tankeställare
Samtidigt som äldre svenskar imponerar internationellt med sin utbildningsnivå och produktivitet, befinner sig Sveriges unga i botten av OECD:s Pisamätningar. 15-åringars läskunnighet har fallit drastiskt, och skolsystemet kritiseras för att uppmuntra passivitet snarare än lärande. Detta väcker frågan: Varför utnyttjas inte den outnyttjade potentialen hos Sveriges äldre för att lyfta arbetsmarknadens utveckling och stötta de yngre generationerna?
Företag och samhället förlorar på ålderism
Forskning visar att arbetsproduktiviteten förblir stabil – och ibland till och med ökar – med stigande ålder, särskilt bland akademiker. Trots detta tvingas många äldre starta eget företag eller dra sig tillbaka från arbetsmarknaden, inte av fri vilja, utan av brist på alternativ. Sverige missar chansen att dra nytta av dessa individers kunskap och erfarenhet.
En väg framåt – från ålderism till fungerande arbetsmarknad
Det är hög tid att utmana förlegade attityder och se ålder som en tillgång, inte en belastning. Företag behöver införa rekryteringsprocesser som fokuserar på kompetens och utvecklingspotential snarare än födelseår. Genom att ge äldre större möjligheter att bidra, kan Sverige inte bara motverka ålderism utan också skapa en arbetsmarknad som är starkare, mer inkluderande och bättre rustad för framtiden.
Mathias Knutsson
Kommentarer