söndag, augusti 28, 2011

Hur länge ska vi acceptera vänsterns attacker mot demokratin?

Under allt för många år har samhället och staten haft en allt för undfallande attityd mot vänsterextremt våld mot politiska meningsmotståndare. Det senaste exemplet är attackerna mot Sverigedemokraternas möte i Norrköping där vänsterns protester mot sd-mötet eskalerade till regelrätta upplopp och misshandel av flera sverigedemokrater.

Frågan är hur ett demokratiskt samhälle kan tillåta att detta händer gång på gång? Hur kan vi tillåta att vissa grupper utövar systematiskt terror mot andra partier? Varför ska främst ett riksdagsparti och dess företrädare ständigt behöva vara rädda för våldsamma attacker?

Lägg därtill att flera vänstergrupper har genomfört attacker mot flera andra partier och organisationer under lång tid. Ett talande exempel är att Centerpartiets partilokaler utsattes för skadegörelse vid minst ett femtiotal tillfällen bara under valrörelsen 2006 då (c) var starkt profilerat i arbetsrättsliga frågor. Ett annat exempel är den ständiga vandaliseringen av ”Ja-sidans” lokaler och affischer inför både EU- och EMU-folkomröstningarna.

Sätt helgens händelser i ett annat perspektiv: vad hade hänt om nazister hade attackerat ett av vänsterpartiets möten? Och att det bara var en attack av många i en lång rad av hatfulla och våldsamma angrepp på vänsterpartiet? Hur hade vi då sett på behovet att skydda både de direkt utsatta politikerna och vårt öppna demokratiska samhälle?

Det är hög tid att inse att extremvänstern under lång tid fått komma undan med det mesta och vänstervåldet har ökat, intensifierats och blivit grövre för varje år. Nu måste samhället vidta kraftfulla åtgärder mot avgrundsvänsterns avskyvärda attacker mot andra partiers verksamhet och förtroendevalda!

Avslutningsvis, en fråga som kan uppfattas som något (eller kanske rentav mycket) provocerande men som ändå förtjänar att ställas. Efter vansinnesdåden i Norge ansåg att flera vänsterdebattörer att ledande sverigedemokrater skulle ta avstånd från massmordet. Låt mig då få ställa en motfråga utan att på något sätt jämställa enskilda händelser: hur ofta har ni hört exempelvis Lars Ohly ta avstånd från extremvänsterns attacker mot sverigedemokraterna?

Läs gärna mer: DN, DN, SvD

Mathias Knutsson

6 kommentarer:

Sanity sa...

Vänstern. Ser ni inte att det verklighetens folk som står där och buar och visslar?

Olle sa...

Det finns sannolikt bara två sätt att få stopp på det vänsterextrema våldet.

Det ena är att svensk media slutar att se mellan fingrarna på vänsterextremt våld samtidigt som man klandrar och skuldbelägger dess offer, ett ideologiskt ställningstagande som borde ses som uppmaning till brott.

Det andra är att de som drabbas av det vänsterextrema våldet tröttnar på att vara offer och väljer att slå tillbaka istället. Konfliktsökares syn på våld präglas som bekant av en enorm dubbelmoral. Å ena sidan älskar de maktkänslan av att utsätta fredliga personer för våld. Å andra sidan finns det ingenting ynkligare än en konfliktsökare som blir utsatt för självförsvar. Då är det plötsligt inte roligt längre.

Anonym sa...

Nyckeln ligger i den här frågan:

"Frågan är hur ett demokratiskt samhälle kan tillåta att detta händer gång på gång?"

I frågeställningen gör du ett antagande. Du antar samhället som avses är demokratiskt.

Stämmer detta antagande?

MayorHavoc sa...

Varför skulle Vänsterpartiet behöva ta avstånd från "vänsterextremt våld"? De är ju inte precis som om de står och uppmanar till våld, eller på något sätt tar våldet i försvar.

Det skulle vara intressant och se vad du föreslår att vi ska göra för att få bukt med detta. För mig verkar det som att du helt enkelt vill vända på steken och göra vänstern till objekt för högerextremt våld.

Erik Rune sa...

" vad hade hänt om nazister hade attackerat ett av vänsterpartiets möten? Och att det bara var en attack av många i en lång rad av hatfulla och våldsamma angrepp på vänsterpartiet?"

Då hade liberalerna sagt att vänstern får skylla sig själv eftersom vänstern typ själv är nazister. Den nivån håller liberalerna. Farsta stadsdelsnämnd t ex för ett par år sedan.

Mathias Knutsson sa...

Hej,

Tack för att ni läser min blogg och kommentar mina inlägg!
@sanity: Visst, de som "bara" störde, buade och visslade var inte nödvändigtvis extremvänster, men vilka var gänget som misshandlade sverigedemokraterna?
@Olle: Du gör en korrekt analys, men jag hoppas verkligen att de som utsätts för extremvänsterns terror inte ska behöva slå tillbaka för att skydda sig själva - staten måste kunna skydda demokratin!
@Anonym: Ja, jag anser att Sverige är ett demokratiskt samhälle.
@MayorHavoc: Jag begär inte att vänstern ska göra ett avståndstagande, men jag tycker att var en intressant parallell.
@Det finns nog liberaler som tycker annorlunda - både i och utanför Farsta. :-)

Med vänliga hälsningar
Mathias