söndag, augusti 28, 2011

Fler politiker borde göra "Hattresor"!

Jag har lite svårt att ta DN:s ledarskribent Hanne Kjöller på fullt allvar när hon kritiserar IT- och regionminister Anna-Karin Hatt för att hon under sin kampanj för att bli centerpartiets partiledare reser land och rike runt ”på skattebetalarnas bekostnad”.

Min av bild av ”Hattresan” är att det är en rundtur som betydligt fler statsråd borde göra för att möta väljare i deras vardag över hela Sverige. För i motsats till en ”vanlig” riksdagsledamot som har stor frihet – och stora möjligheter – att kampanja både internt och externt så har regeringens ledamöter en mycket mer inrutad tillvaro och (därmed) begränsade möjligheter att bedriva en personvalskampanj. Lägg därtill att ett statsråd inte kan ta tjänstledigt från sitt uppdrag och att de flesta tycks vilja ha politiker som är ”mycket ute i verkligheten” så framstår Kjöllers kritik som allt mer uddlös.

Det är knappast kontroversiellt att påstå att för att vara framgångsrik som minister krävs ett gediget stöd från - och i - det egna partiet, så journalister som förfasar sig över att statsråd satsar tid, kraft och resurser för att stärka sin position avslöjar antingen sin okunskap eller sina personliga preferenser avseende parti(ledarkandidat).

Det vore intressant att få veta om Hanne Kjöller även är kritiskt inställd till att statsråd och regeringstjänstemän besöker interna partimöten eller om det är önskvärt att i högre grad begränsa alla politikers kontaktytor med väljarna. I förlängningen kanske vi rent av borde ifrågasätta politiker som på skattebetalarnas bekostnad genomföra valkampanjer vart fjärde år?

Läs gärna mer i DN och Anna-Karin Hatts blogg.

Mathias Knutsson

Inga kommentarer: