måndag, januari 24, 2011

Bli inte förvånade om (s) utmanar alliansen redan 2014…

De senaste årens kris må vara omvälvande och djup för socialdemokraterna, men jag är likväl övertygad om att (s) kommer att utmana alliansen redan 2014. På samma sätt som moderaterna gynnas av utvecklingen mot ett tvåpartisystem - det som förr kallades cementeringen av blockpolitiken -så kommer (s) att få vind i seglen när partiledarfrågan är avklarad och några procentenheter vilsna marginalväljare återvänder.

Det är uppenbart att en stor andel av de rörliga väljarna ofta sympatiserar med det starkaste regeringsalternativet och det parti som uppfattas som ”statsbärande” vilket innebär att de idag stödjer moderaterna. Men när (s) löser de akuta ledarskapsproblemen så kommer (s) återigen att bli ett alternativ för dessa väljare.

Det finns ytterligare ett argument för att socialdemokraternas väljarstöd kommer att öka inför 2014. Många av de väljare som valt bort (s) till förmån för (mp) kommer snabbt att överge (mp) för att de gröna i många avseenden fortfarande saknar politisk helhetssyn. I motsats till alliansen där samtliga fyra partier har varsitt heltäckande program så är (v) och (mp) nischpartier som i praktiken saknar politik inom många politiska ansvarsområden.

Det som skapar spänningar inom vänsterblocket är att (mp) har stora, stora, stora ambitioner. Jag förutspår dock en utveckling liknande folkpartiets upp och nedgång efter valet 2002. Miljöpartiet saknar helt enkelt politiken, organisationen och självinsikten som krävs för att tillvarata nyvunna valframgångar. I synnerhet valframgångar som inte bygger på egna förtjänster utan socialdemokraternas tillkortakommanden.

Läs gärna mer SvD och DN
Mathias Knutsson

2 kommentarer:

brodeur sa...

Dream on ...........

har du fattat att det ligger 6 % i mitten på SD som kommer att bli större till nästa val. Mao Sossarna är rökta tills de börjar samarbeta med SD. Det går inte att blunda för verkligheten bar för att man inte gillar den.

Mathias Knutsson sa...

Hej,

Tack för din kommentar! För mig är det uppenbart att (S) har stora problem, och att när de har löst (hanterat) dem så kommer vissa väljare att återvända.

Det är fullt tänkbart - tom troligt - att SD går framåt i nästa val. Jag skulle inte bli förvånad om SD blir tredje största parti. Men jag har lite svårt att se varför (s) "skulle vara rökta tills de börjar att samarbeta med SD"? Förklara gärna lite mer...

Hälsningar
Mathias