onsdag, mars 04, 2009

Är verkligen de SMÅ skolorna det STORA problemet i Kristianstad?

Beslutet att lägga ner Trolle Ljungby skola är djupt olyckligt. Jag beklagar att elever, föräldrar och personal ska behöva drabbas så oerhört hårt av barn- och utbildningsnämndens (BUN) beslut.

När frågan om framtiden för småskolorna var uppe på den politiska agendan 2007 och 2008 insåg jag att flera partier redan innan utredningsarbetet hade inletts hade bestämt sig för att nämndens ekonomiska problem i huvudsak bottnade i småskolornas existens och att den enda lösningen var att lägga ner dessa skolor. Jag försökte påverka övriga politiker i nämnden genom att föreslå att utredningens fokus skulle förskjutas från att enbart handla om de mindre skolorna och deras ekonomi till att handla om en större del av skolorganisationen och utbildningarnas kvalitet.

Jag tycker att det är viktigare att utgå från elevperspektivet och driva frågan att alla elever – oavsett var de bor i kommunen - ska ha tillgång till utbildningar av yppersta klass istället för att ständigt återkomma till frågorna om skolornas fortlevnad. När jag har träffat företrädare för de mindre skolorna så är de rörande överens med mig om att skolorna måste få förändras för att kunna utvecklas och överleva. Elever, föräldrar och skolpersonal tvingas ofta att leva i osäkerhet om skolans framtid istället för att ett tydligt och konkret besked om verksamhetens framtid. Denna osäkerhet är en hämsko för verksamheten och avskräcker elever att söka sig till de små skolorna.

Vissa partiers och politikers bedömning (och intellektuella låsning) att BUN:s problem bottnar i verksamheten på de mindre skolorna är både felaktig och vilseledande. De utredningar som gjorts av externa aktörer, exempelvis Skolverket, har nämligen pekat på att de mindre skolorna generellt har samma utbildningskvalitet som de större skolorna och att småskolorna även erbjuder eleverna en positiv miljö för inlärning och utveckling som i många fall är bättre än de större skolorna. Lägg därtill att verksamheten vid mindre skolorna är helt enkelt för liten - och den eventuella merkostnaden därmed mycket begränsad - för att en nedläggning av dessa skolor ska ge någon större ekonomisk effekt. Det finns sålunda inget samband mellan skolornas storlek och de verksamhetsmässiga och ekonomiska problemen i BUN:s verksamhet.

Likväl så fortsätter flera politiker att hävda att de SMÅ skolorna är det STORA problemet… Varför? Antagligen för att de vill slippa ta tag i de stora och VERKLIGA utmaningarna och problemen i skolväsendet i Kristianstad.

Det är min förhoppning att vi under de kommande åren ska ändra inriktning och arbeta tillsammans för att skapa en skola med hög utbildningskvalitet som präglas av utveckling, valfrihet och stort lokalt inflytande. Jag välkomnar förslaget att starta en friskola i Trolle Ljungby och jag önskar initiativtagarna lycka till!

Läs gärna mer i Kristianstadsbladet, Kristianstadsbladet och NSK

Mathias Knutsson
(Som satt i BUN 2007-2008)

Inga kommentarer: