onsdag, november 12, 2008

Den ekonomiska krisen del 2: Det händer väl inte här?

Under de senaste femton åren har många svenska sparare tjänat mycket pengar på den snabba ekonomiska utvecklingen i tillväxtekonomier som Ryssland, Indien, Kina och Brasilien. Alla konsumenter har dragit nytta av den prispress som skapats på många produkter till följd av ökad internationell konkurrens. Alla som har huslån borde ha insett att den gamla ekonomiska sanningen att räntan följer den internationella räntenivå faktiskt stämmer.

Det är uppenbart att ekonomin verkligen har blivit helt internationaliserad – vi lever i global ekonomi med gränslösa marknader. Det är få ekonomiska kriser som är isolerade till enbart en marknad eller ett land., men likväl så tycks få svenskar inse att även vi skulle drabbas av den omfattande finanskris som nu hemsöker hela världen.

Utvecklingen på bostadsmarknaden är ett tydligt exempel på denna problematik. För trots att bostadskrisen redan var ett faktum i USA, Spanien, England, Danmark och övriga västländer så fortsatte prisstegringen i Sverige - ”för det som händer i USA händer väl inte här”…



Jag antar att beteendet kan förklaras med diverse psykologiska försvars- och förträngningsmekanismer för alla information har entydigt pekat på att de svenska bostadspriserna kommer att falla under de kommande åren.

Diagrammet som bygger på SCB:s material visar hur hus- och lägenhetspriser har rusat i höjden utan att ekonomin har utvecklats i motsvarande takt. Nu kommer priserna inte bara att justeras utan antagligen störtdyka eftersom prisfallet på bostadsmarknaden sammanfaller med både ökad arbetslöshet och en utbudsökning av hus eftersom många äldre husägare antas vilja sälja sina hus under de kommande åren. Det skulle inte förvåna mig om krisen kommer att bli förhållandevis långvarig och resultera i prissänkningar med mellan 30 och 50 procent.

Mathias Knutsson

Inga kommentarer: