söndag, november 22, 2015

Varför utvecklar vi inte kärnkraften?

I kvällens Agenda på SVT diskuterades Sveriges miljöpolitiska målsättningar och arbete inför klimatmötet i Paris. I sedvanlig ordning diskuterades olika skattehöjningar på bensin och diesel för att pressa ner våra redan extremt låga koldioxidutsläpp ännu mer.
Det som alltid förvånar mig att så många miljöengagerade politiker inte tycks (vilja) reflektera över att det är tack vare kärnkraften och vattenkraften som Sverige har så relativt låga koldioxidutsläpp. Varför ska vi avveckla kärnkraften och sannolikt öka vårt beroende av olja, kol och gas?
Vore det inte bättre att utveckla kärnkraften istället för att avveckla den?
Nu tänker säkert någon på riskerna med kärnkraft... Ja, det finns risker och problem, men frågan är om kärnkraften verkligen är värre än alternativen.
Låt mig få ställa följande fråga: hur många människor har dött på grund av kärnkraften? Hmm... Jag har ingen exakt siffra men om vi summerar alla offer från Fukushima och Tjernobyl till de som skadats vid verken eller i urangruvorna så är det säkert hundratusentals människor som påverkats.
Men om vi jämför med de 4,3 miljoner människor som enligt WHO dör varje år på grund av luftföreningar i hemmet från spisar och öppna eldar så är kärnkraften varken osäker eller farlig.
Kärnkraften är en relativt ren, synnerligen effektiv och mycket utvecklingsbar energikälla. Nya satsningar på kärnkraft kombinerat med energieffektiviseringar och vidareutveckling av sol-, vind- och vattenkraft är sannolikt de klokaste gröna investeringar vi kan göra.

Mathias Knutsson

Inga kommentarer: