måndag, maj 26, 2008

Yazoo gör comeback ikväll!

Jag får erkänna att jag aldrig trodde att Yazoo skulle uppträda igen, men ikväll inleds deras världsturné med den första av två utsålda spelningar i Köpenhamn. Yazoo var banbrytande i början av åttiotalet och deras fantastiska sånger är små mästerverk som förenar Alison Moyets underbara soulröst med Vince Clarks geniala synthmelodier.



Mathias Knutsson

Helt rätt förslag om de behöriga lärarna verkligen är behöriga...

De senaste dagarna utspel från utbildningsminister Jan Björklund och hans utredare har väckt en hel del debatt. Läs exempelvis DN , DN , DN, SvD, Svd, samt Aftonbladets artiklar I och II.Förslagen att endast behöriga lärare ska få betygsätta elever och att obehöriga lärare inte ska få erbjudas fasta tjänster är förvisso intressanta men frågeställningarna väcker samtidigt en hel del frågor.

För trots att jag i femton års tid har förordat att behöriga lärare ska ha huvudansvaret för betygsättningen så är jag faktiskt tveksam till vilka effekter förslaget skulle få i dagens svenska skolväsende. För det första så krävs en tydlig definition av vem som är behörig och i vilka ämnen läraren är behörig. Redan idag förvanskas bilden av hur många lärare som är behöriga genom att ytterst få utbildningsanordnare följer upp och ser till att de behöriga lärarna är utbildade i de ämnen de undervisar i. Det finns mängder av exempel på hur skolor helt saknat exempelvis behöriga matematiklärare och likväl kunnat stoltsera med att samtliga lärare är behöriga eftersom lärarna är behöriga i kemi, fysik eller biologi…

Under alla år som jag har varit skolpolitiker har jag gång på gång ställt frågor om lärarnas behörighet i olika ämnen vilket förhoppningsvis har ökat medvetenheten och kunskapen om problematiken. Jag måste dock erkänna att jag aldrig upphör att förvånas över hur många politiker, tjänstemän och skolledare som aldrig har funderat på om de behöriga lärarna de facto har ”rätt behörighet”. Lärarfacken tycks dock har upptäckt problemen och visar att i vissa ämnen saknar tre av fyra lärare rätt kompetens, se exempelvis rapporten ”Alla har rätt till utbildade lärare” från Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet.

Utredarens och utbildningsministerns förslag måste sättas i relation till de problem som präglar både våra skolor och lärarutbildningen. Den svenska lärarutbildningen håller helt enkelt inte måttet, och den bistra sanningen är att många lärare inte klarar av sina arbetsuppgifter. Under så lång tid jag minns så har lärarutbildningarna karaktäriserats av låga antagningskrav och bedrövlig utbildningskvalitet. Utformningen av utbildningarna måste förändras och lärarhögskolorna måste satsa på att höja nivån på lärarnas kunskaper. Det är exempelvis orimligt att tro att utbildade gymnasielärare som efter endast en termins studie i ekonomi blir behöriga att undervisa i ekonomi på gymnasiet i alla avseenden skulle vara bättre ekonomilärare än civilekonomer med minst fyra års ekonomistudier bakom sig.

Lärarutbildningen har försvagats under decennier och nu är det hög tid att vända trenden. Utredarens förslag är intressanta och lovvärda, men för att förslagen ska bli framgångsrika så krävs att vi samtidigt löser både lärarutbildningens och skolans strukturella problem.

Mathias Knutsson

söndag, maj 25, 2008

Zeljko Joksimovic - Lane Moje



Schlagerbonus... Željko Joksimovićs fantastiska ballad "Lane Moje" var Serbien och Montenegros ESC-bidrag 2004.

Mathias Knutsson

Webbtips

Sent på söndagskvällen vill jag ge er två bra webbtips. Det första tipset är femklövern (m, c, fp, kd och mp) i Region Skånes egen eminenta hemsida. Den senaste uppdateringen på sidan är ett reportage som skildrar helgens stora begivenhet: femklöverlagets tappra insats i Humlestafetten runt Skånes största sjö Ivösjön...
Vår förträffliga webbredaktör Linda Andersson gör ett fantastiskt jobb och uppdaterar hemsidan kontinuerligt.

Det andra webbtipset är en mycket läsvärd blogg, "Hjennys" som jag hoppas -och tror -att mina egna bloggläsare kommer uppskatta.

Mathias Knutsson

torsdag, maj 22, 2008

Saco om familjeförsörjarens plikt, möda och slit...

Idag presenterar fackförbundet Saco en ”ny” rapport om hur löneskillnaderna mellan kvinnor och män påverkas av valet av bostadsort och familjeförhållande. Rapporten presenteras i DN och trots någorlunda goda intentioner så saknar rapporten både intressanta slutsatser och förankring i dagens verklighet eftersom de färskaste siffrorna är tio gamla… Ni finner mer kommentarer i Aftonbladet och på Svt.

Materialet presenteras dessutom som något unikt i svensk forskning, vilket förhoppningsvis är en grotesk överdrift. Det enda tänkbara alternativet - att all forskning avseende familjebildning, löneutveckling och jämställdhet under de senaste åren har varit så genusteoretiskt tillrättalagd och politiskt korrekt är dock både värre och betydligt mer sannolikt. Den som läser artikeln och rapporten kan ju för ett kort ögonblick pröva att befria kvinnor från den påtvingade offerrollen och fundera på varför Saco inte vänder på resonemanget och basunerar ut att det är horribelt att alla stackars män fortfarande belastas med ansvaret att vara familjeförsörjare och tvingas att ge upp tiden med barnen i vårt jämställda samhälle?

Grundproblemet är att Saco i likhet med så många andra undviker att se familjen som den primära enheten utan istället väljer att studera de enskilda individerna i familjen. Detta s-märkta perspektiv har (tyvärr) varit helt förhärskande inom svensk debatt, politik och forskning under de senaste decennierna. När två vuxna människor bildar familj så sker fördelas vissa uppgifter inom familjen och påfallande ofta så blir det just den som tjänar mest pengar – oavsett om det är en man eller kvinna – som stannar hemma minst med barnen.

Dilemmat är att de svenska skatte- och pensionssystemen bygger på tanken att båda föräldrarna ska yrkesarbeta heltid även när barnen behöver sina föräldrar som mest. I många andra länder finns betydligt mer generösa skatteavdrag för familjer och möjligheter för föräldrarna att överlåta pensionen till varandra.

Saco-rapporten är dessuom behäftad med andra brister, exempelvis felsteget att klumpa ihop alla akademiker och deras arbetsmarknader, men studien tydliggör ändå flera stora svagheter i den förda politiken. Jag hoppas att vi kan reformera den svenska familjepolitiken och befria den från alla genusteorier, politisk klåfingrighet och social ingenjörskonst. Och vem vet: vi kanske rent av kan utforma den så att den faktiskt till och med värnar om barnen…

Mathias Knutsson

onsdag, maj 21, 2008

Den som ertappas med TATP på utsidan av påsen har knappast fyllt den med rent mjöl…

Det som aldrig kan hända tenderar att inträffa allt oftare… Idag ertappades en medarbetare på kärnkraftverket i Oskarhamn med spår av sprängmedlet TATP på en påse som han tog med till sin arbetsplats. Läs mer i DN, SvD, Aftonbladet, KvP och Barometern. Det högexplosiva ämnet TATP benämns även ”ungdomsdynamit (!)” och har använts vid flera terrordåd, exempelvis sprängningar i Londons tunnelbana 2005 och mängder av attacker i Mellanöstern. Det välkända terrornätverket al-Qaida använder ofta TATP och när australiensiska myndigheter 2005 avvärjde en attack mot ett kärnkraftverk så var det just TATP som den militanta terrorcellen hade i sitt vapenförråd.

Så trots att det ”bara” är spår av TATP som påträffats på den anställdes tillhörigheter så bör polisen utreda frågan vidare. TATP framställs visserligen av lättillgängliga ämnen, men föreningen är så högexplosiv, svårhanterlig och farlig att medlet benämns ”The Mother of Satan”. Den bistra sanningen är att allt pekar på att den misstänkte har samröre med terrorister eller själv planerar en terrorattack - det finns helt enkelt inga rimliga och godtagbara förklaringar till varför en tillfälligt anställd svetsare på kärnkraftverket i Oskarshamn ska bära på spår av terroristernas favoritsprängmedel.

Avslutningsvis vill jag påtala det orimliga i att det ska ta mellan fyra och fem timmar för polisens bombenhet att komma till Oskarshamn. Ett kärnkraftverk är en högriskanläggning och dess säkerhet måste vara så pass högt prioriterad att polisen kan säkra verket mycket snabbt.

Mathias Knutsson