tisdag, april 14, 2009

Ett oacceptabelt förtryck!

En ny rapport beställd av Stockholms stad vittnar om hur utbrett hedersförtrycket är bland stadens och förorternas familjer. Nästan var fjärde flicka och sju procent av pojkar drabbas hårt av ”hederskultur” och tillåts exempelvis inte umgås med jämnåriga av motsatt kön, får ej bestämma själva vem de ska gifta sig med och förbjuds att delta i delar av skolundervisningen.

Rapporten pekar på hur oerhört – och ofattbart - utbrett förtrycket av främst barn, ungdomar och kvinnor är i dagens Sverige. Det är upprörande att tiotusentals medborgare kränks dagligen i Sverige och att förövarna enkelt ”kommer undan” genom att hänvisa till religiösa, kulturella eller etniska seder och traditioner.

Rapporten sätter fingret på en mycket öm punkt i den politiska debatten i Sverige: oförmågan att hantera värdeladdade konflikter och situationer när olika rättigheter kolliderar. Det är hög tid för svenska politiker att inse det orimliga i att barn och ungdomar i dagens Sveriges av religiösa eller kulturella skäl utsätts för systematiska kränkningar och tvingas in i ett könssegregerat samhälle.

Det är hög tid för oss att initiera en bred och övergripande debatt om jämlikhets-, rättvise- och frihetsidealen i Sverige och om hur vi ska hantera de konflikter som uppkommer när olika friheter och rättigheter kommer på kollisionskurs. Hederskultur, barnäktenskap och könsstympning (både kvinnlig och manlig) är tydliga exempel på frågor där individers fri- och rättigheter ständigt sätts på undantag för att tillgodose religiösa eller kulturella krav.

Nu måste vi skifta fokus och sätta allas fri- och rättigheter i främsta rummet samtidigt som vi respekterar religionsfriheten och kulturella särdrag. I ett civiliserat, öppet och liberalt samhälle kan vi inte tillåta ett systematiskt förtryck och ständiga kränkningar oavsett styrka i de religiösa eller kulturella argumenten.

Läs mer i Aftonbladet, och SvD

Mathias Knutsson

Inga kommentarer: