onsdag, augusti 29, 2007

Genuschock på löpsedeln

Flera tidningar, se exempelvis DN och SvD, uppmärksammar idag en stark kandidat till titeln ”Årets mest tendensiösa, populistiska och kontraproduktiva miljöpolitiska rapport”. Utredningen ”En studie om jämställdhet som förutsättning för hållbar utveckling” kommer från UD och består av besynnerlig (samman)blandning av vänsterorienterat genusperspektiv, utvecklingsmotstånd, obefintlig analys och avsaknad av källkritik. Rapportförfattarna tycks se ett egenvärde i att sätta män och kvinnor mot varandra istället för att identifiera relevanta problem och söka konstruktiva lösningar.

Så vad är nästa steg? Att författa en rapport som påvisar att blonda, blåögda och kristna européer är betydligt värre miljöbovar än mörkhåriga, brunögda och muslimska asiater? Eller att kvinnliga kaukasier har större effekt på klimatet än manliga afrikaner? Tämligen meningslöst eftersom dylik forskning bara skulle bekräfta en uppfattning som det råder konsensus om – att livsstilen och beteenden i västvärlden fram till idag har påverkat miljön mer än livsstilen i utvecklingsländerna - samt utifrån den slutsatsen försökt att koppla samman miljöproblematiken med vissa egenskaper och vissa grupper i befolkningen istället för att identifiera beteendet som skapar problemen. Dessa samband är ju helt ointressanta för oss som försöker att förbättra miljön istället för att bara problematisera. För är det någon som tror att miljön skulle bli bättre för att några tusen svenskar byter kön eller konvertera till hinduismen?

Mathias Knutsson

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tror aldrig vi varit mer överens tidigare...

Mvh Jens

Mathias Knutsson sa...

Bäste Jens,

Tack för din kommentar. Det gläder mig att du delar min uppfattning. Vår samsyn beror dock antagligen på att vi båda är patriarkala despoter som gladeligen förtrycker kvinnor, barn och fattiga människor samt våldför oss på vår gemensamma miljö.

Med vänlig hälsning
Mathias Knutsson

Ps Har du följt debatten i DN mellan Bo Rothstein och Eva Lundgren? DS

Anonym sa...

Visst är det så, den patriarkala vita medelklassens förkämpar, det är vi det. Skämt åsido. Bo Rothstein är både min guru från Lund och statsvetenskapen samt en hejare på att demaskera politisk korrekthet när den är som värst.

mvh Jens