onsdag, december 19, 2012

Vill du bli ledare? En bra chef? Gå till stallet!

Hittade en mycket intressant uppsats av Lena Forsberg på LTU som bekräftar en gammal tes: stallet är en förträfflig plats för personlig utveckling och att lära sig ledarskap.

Från den engelska sammanfattningen - uppsatsen är på svenska: 

"Since the horse is not safe to handle the girls need to be determined, distinct and ready to take action. Through this they create a self image of courage, action and determination. The legitimacy of the culture is shaped by the discourses: Responsibility and Work, Care giving and Military discipline. Through these the girls learn that the milieu with horses means hard work and severe challenges, which they are expected to manage. In return they are seen and look upon themselves as industrious and responsible persons." 



Mina stora småttingar och deras fantastiska ridlärare Ingegerd under julfirandet på ridklubben!

"My conclusion is that girls in the stable have a place where they can create a gender identity, which is wider than the traditional norms about how girls should behave and look. In this place their drive to take action and be in the lead gets a meaning, they are heroes in a non compromise world.

Visst låter det spännande att tiden vi tillbringar i stallet verkligen stärker och utvecklar oss som människor!

Här hittar ni hittar uppsatsen!

Mathias Knutsson 

Lucka 19: En vintersaga

Vintern är i många avseenden fantasins, kreativitetens och - sagornas - årstid. För några år sedan släppte Sting "If On A Winter's Night..."

 

Musiken präglas mer av vinterns mystik och äldre musik än av traditionella julsånger, men skivan har trots - eller tack vare - detta varit en av de julskivor jag spelat allra mest.

 Mathias Knutsson

tisdag, december 18, 2012

Lucka 18: Everything but the...

När vi öppnar lucka 18 hittar vi en stark kandidat till titeln årets bästa "popjulskiva". Tracey Thorn från fantastiska Everything but the girl bjuder oss på underbart vemodiga "Joy".

 

 Tracey Thorns julskiva "Tinsel and Lights" är fylld med ljuvliga små poppärlor som vi utan tvekan kommer att lyssna till året om.

 Mathias Knutsson

onsdag, december 05, 2012

Lucka 5: Det enda vi vill ha...

När vi öppnar den femte luckan hittar vi en modern klassiker som har spelats in i mängder av versioner och tolkningar. Originalversionen med Maria Carey är fortfarande en oöverträffad och helt formidabel uppvisning i julstämning, nostalgi och "vokalgymnastik " men jag väljer ändå att bjuda er på en helt ny inspelning.

 

Ni får sålunda njuta av Maria Carey ackompanjerad av Jimmy Fallon och hans orkester (?) The Roots i en lite annorlunda tolkning av "All I Want for Christmas is You"...

 Mathias Knutsson

Lucka 4: Låt fler få uppleva juldrömmen!

Och när vi öppnar den fjärde luckan så hittar vi George Michael, men det är inte den härliga popklassikern Last Christmas utan den vintrigt vackra och lite vemodiga "December Song".

 

 Låt oss inte bara drömma om en varm och välkomnande jul för alla - utan vi kan faktiskt sträcka ut en hand och hjälpa våra medmänniskor. Läs gärna dagens Kristianstadsbladet angående kyrkans verksamhet för hemlösa och behövande.

 Mathias Knutsson

måndag, december 03, 2012

Lucka 3: Vågar vi tro på en vit jul i år?

Idag bjuder jag på ett videoklipp som egentligen borde kommit lite närmare jul, men eftersom snön redan faller så kan jag inte motstå Bing Crosby's fantastiska White Christmas.

 

 Njut av - och lek i - det underbara snölandskapet. Glöm bara inte att köra försiktigt om ni ger er ut på vägarna.

Mathias Knutsson

söndag, december 02, 2012

Lucka 2: Adventsfirande i Katarina kyrka

Första advent och vi njuter av Sofia Källgrens vackra tolkning av "Nu tändas tusen juleljus"

   

Jag önskar er alla er riktigt härlig och ljus adventshelg!

 Mathias Knutsson

 PS Och självklart ska skolor ha ett riktigt adventsfirande i kyrkan... DS

lördag, december 01, 2012

Lucka 1: Världsaidsdagen

Och nu börjar nedläggningen inför julen med min egen julkalender. Den första december uppmärksammar jag världsaidsdagen och UNICEF:s kamp mot sjukdomen i Zimbabwe.

   

 Följ gärna UNICEF:s arbetet på deras hemsida eller YouTube-kanal.

 Mathias Knutsson

måndag, november 26, 2012

En pennas väg till din hand...

En mycket sevärd och insiktsfull kortfilm om hur marknaden och samhället fungerar. I filmen beskrivs marknaden och dess dynamik genom att visa en vanlig pennas väg från skog och gruvor till din hand.



Det är allt för sällan vi reflekterar över hur det blir möjligt för oss att få tag på alla mer eller mindre oumbärliga ting vi behöver för att leva våra dagliga liv. I filmen ser vi hur viktig och betydelsefull den osynliga handen och dess kraft är för vår utveckling och välstånd.

Mathias Knutsson

lördag, november 10, 2012

Älvstoft är bättre än kaffe på morgonkvisten...

Lördagsmorgon och far tänkte ligga kvar några minuter i sängen. Barnen är uppe: leker, busar och är så ljuvligt :-) morgonpigga som de bara är på lördagar. 

När far väl stigit upp (klockan är ju ända 0708 så det är trots allt sovmorgon) så tittar jag förundrat på mig själv på i badrumsspegeln. Det är nästan samma trötta och orakade ansikte som alltid... Nästan samma rufsiga och grånande hår som vanlig... Men allt glittret i pannan, håret och öronen brukar inte vara där... 

"Pappa - det är älvstoft (från mammas lådor)! Vi är älvor och ville att du skulle flyga upp ur sängen och leka med oss."

Mathias Knutsson

onsdag, oktober 17, 2012

Konsten att våga vinna!

Det blev till slut en riktigt spännande - och rolig - fotbollskväll när Sverige och Tyskland spelade 4-4 i Berlin.


Efter en alltför försiktig, spänd och nervös start från svenskarnas sida så hade det pigga, effektiva och spelskickliga tyska laget fått en behaglig fyramålsledning. Men så fick Sverige äntligen in en boll i det tyska målet och matchen vände... Och som jag ser det så var det inte bara målet som vände matchen - utan att vi helt plötsligt såg en annan attityd, driv och glädje hos det svenska laget. 


Förändringen kunde redan skönjas direkt efter halvtidsvilan, men blev oerhört tydligt direkt efter det första svenska reduceringsmålet när målskytten Zlatan Ibrahimovic sprang och hämtade bollen i det tyska målet för att snabbt kunna fortsätta och hämta upp resten av underläget. Då var det mindre än en halvtimme kvar att spela av matchen och tre mål kvar att hämta upp, men Zlatan tänkte bara framåt och såg möjligheter! Han och det svenska laget ville, tänkte och skulle vinna matchen!  





Det var som om hela laget hade bytt inställning och nu vågade vinna. Nyckeln till framgång var att spelarna slutade vara rädda för att förlora och istället fokuserade sig på att vinna matchen! När vi vågar förlora eller misslyckas så vågar - och kan - vi även ta steg framåt och vinna! Svenskarna tog över matchen när tyskarna tappade sitt vinnarfokus och blev allt mer rädda för att förlora en match som de trodde att de redan vunnit... Det tyska lagets rädsla präglade spelet under den sista halvtimmen: minuten före den svenska kvitteringen så fick det tyska laget en frispark på svensk planhalva och tyskarna väljer att spela hem istället för att anfalla. Strax därefter vinner det svenska laget bollen - på tysk planhalva - och gör mål... 


Det som avgjorde matchen var sålunda inte bara lyckade spelarbyten - det som avgjorde matchen vara att det svenska laget gick ut till andra halvlek som vinnare. Vinnare som vågade förlora, kunde misslyckas och skulle vinna!

Mathias Knutsson

Läs gärna mer i SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN,

tisdag, oktober 16, 2012

Europas framtidshopp?

Storbritanniens premiärminister David Cameron framstår allt mer som den självklare ledaren för den europeiska högern. David Camerons fantastiska tal på tory-kongressen i Birmingham var inte bara en strålande retorisk uppvisning och manifestation av styrkan i Camerons ledarskap – det var ett linjetal för alla europeiska högerpolitiker!


För oavsett om vi tillhör de mer liberala krafterna eller är konservativt sinnade så måste vi identifiera ett tydligt positivt projekt och mål för högerns politiska strävan. Cameron sätter en tydlig agenda:

”And for us Conservatives, this is not just an economic mission – it’s also a moral one. It’s not just about growth and GDP…





…it’s what’s always made our hearts beat faster – aspiration; people rising from the bottom to the top.

Line one, rule one of being a Conservative is that it’s not where you’ve come from that counts, it’s where you’re going.”

Tänk om vi kunde föra en framåtsyftande borgerlig debatt i Sverige med målet att ge människor möjlighet att växa och utvecklas genom att verkligen främja entreprenörskap, bejaka klassresor och belöna företagsamhet.

Och tänk om vi inte bara nöjer oss med debatter, diskussioner och projekt utan att verkligen börjar att ta konkreta steg mot ett bättre samhälle!

tisdag, september 11, 2012

Inför Nya Iphone - Everything is just a few hundred clicks away...


Inför morgondagens presentation av Apples Nya Iphone vill jag påminna om klassikern "Macbook Wheel".








Mathias Knutsson

måndag, juli 23, 2012

Nytt grönt affärsprojekt: Green2Green!

Jag vill tipsa mina bloggläsare om ett nytt spännande projekt, Green2Green, som jag startat tillsammans med några andra studenter på kursen Technology Entrepreneurship på Stanford.


Jag hoppas att ni har tid att besöka vår Facebooksida och blogg (som båda är under uppbyggnad) och läsa mer om vårt arbete. Ni är alltid välkomna att ställa frågor, kommentera och diskutera vårt projekt! 


Soliga sommarhälsningar
Mathias Knutsson

fredag, juli 20, 2012

Nyhetstorka, återvinning och bikinivaxning


Mitt i högsommaren blir det ofta nyhetstorka - oavsett hur mycket regnet öser ner... Så när Aftonbladet än en gång lyfter frågan om bikinivaxning så återanvänder jag helt enkelt mitt blogginlägg från 2008. Som var lika aktuellt 1996, 2004 och säkerligen kommer att dyka upp - igen - i kvällstidningarna 2018.

Inlägget "Moralpanik och feministiska ramaskri är värre bikinivaxning" (26 augusti 2008)


I sedvanlig ordning väcker en ”nyhet” som rör flickor och deras kön (missriktad)moralpanik och feministiska ramaskri. Det är lätt att inse att varför flickor och unga kvinnor är besvärade över generande hårväxt eftersom bara tanken på att en tolvårig flicka skulle vaxa bikinilinjen skapar enorm uppståndelse och debatt. Läs mer i Barometern och Aftonbladet samt lägg märke till att artikeln är den mest kommenterade nyheten på Sveriges största nyhetsportal.

Jag är hälsosamt ointresserad av tolvåringars bikinilinje, men som medmänniska och pappa till en liten flicka blir jag bedrövad av att följa diskussionen. I motsats till så många andra debattörer känner jag mig varken manad eller ”kvalificerad” att ha synpunkter på när det är lämpligt för andra människor att börja klippa, raka eller vaxa sin kroppsbehåring. Jag tycker att den frågan ligger inom den strikt privata sfären och behöver inte ventileras i en offentlig diskussion.

Jag vill istället kommentera själva debatten med alla dess övertoner, inkonsekvens och felsteg. Det som förvånar mig är att så många debattörer tycks fördöma att just unga flickor tar bort oönskad kroppsbehåring. Minns inte alla dessa antagligen vuxna debattörer hur tufft det var att komma in i puberteten? Och vet de inte att barn inte gör som vi säger utan som vi själva gör? Så jag är inte det minsta förvånad över att en tolvåring som har könshår faktiskt gör precis som de flesta unga vuxna kvinnor: rakar, klipper, plockar, sliter och vaxar…

Diskussionerna präglas av besynnerlig inkonsekvens för det är så många som hävdar att det är så förfärligt att ta bort lite hår i underlivet samtidigt som ingen finner det problematiskt att ungdomar i samma ålder ändrar sitt utseende genom att exempelvis sminka sig, pyssla med håret på övriga kroppen, träna styrketräning, sola, fixa naglarna eller skaffa piercingar .

Debattörer som förfasar sig över bikinivaxningar och påstår att det leder till en sexualisering av ungdomar blir dock oss svaret skyldiga på frågan hur vi ska vända denna negativa utveckling. Jag tror faktiskt inte att det finns något samband mellan antalet bikinivaxningar och en ökad sexualisering av unga. Jag tror att det enklaste och bästa motmedlet mot att reduceras till (enbart) ett sexobjekt är gott självförtroende, försiktighet och kanske rentav återhållsamhet...

För mig är det uppenbart att reaktionen mot bikinivaxning faktiskt är en stor del av problemet – inte bara en reaktion eller ett symptom på problemet. Självklart så präglas barn och ungdomar av att en struntfråga som ”generande hårväxt” blåses upp och får gigantiska proportioner. Jag hoppas att fler inser att allt som är privat inte behöver eller bör blåsas upp till jättediskussioner i media. Låt de unga vara unga och fördöm inte tonårstjejer som plockar några hårstrån som sticker ut under bikinitrosan. Det finns betydligt viktigare jämlikhets- och rättvisefrågor att arbeta med…

Oviljan att arbeta med de verkligt viktiga och avgörande frågorna är tyvärr ett centralt problem i den svenska jämställdhetsdebatten. Debatten reduceras allt för ofta till att handla om små struntfrågor som bikinivaxning eller bara bröst i simhallar istället för barnäktenskap, utanförskap och könsstympning av både pojkar och flickor. Det är hög tid att förändra debatten och skifta fokus från vänsterfeminism, kvasivetenskapliga genusteorier och populism till att verka för ett jämlikt samhälle.

Mathias Knutsson

söndag, juli 08, 2012

Ett stort grattis till Köpenhamn!

Det är förvisso ingen stor sak, men SVT:s val av Malmö som värdstad för Eurovisionsschlagerfestivalen 2013 är både förvånande och olyckligt. Malmö är förvisso en trevlig liten stad med stora förtjänster, men Stockholm har betydligt fler och helt avgörande fördelar.

Stockholm och Solna har en nybyggd arena med mångdubbelt fler platser än Malmö arena, och huvudstaden har – i motsats till Malmö - det utbud som krävs för att både göra ESC13 till ett fantastiskt event och marknadsföra Sverige i världen. Valet att genomföra schlagerfestivalen i Malmö istället för Friends Arena innebär att ESC inte blir den otroligt härliga och stora folkfest som landets schlagerälskare hoppades på - antalet biljetter minskar från runt 35 000 till 15 000 per kväll varav några tusen alltid reserveras för inbjudna gäster.

SVT hävdar att det är ett medvetet val att krympa formatet och genomföra ESC i en mindre arena, vilket bara kan tolkas som om de inte förstår (eller vill förstå) att ESC faktiskt är ett gigantiskt stort schlagerspektakel som antagligen inte går att minska ner till ett mer behändigt, intimt och svenskt ”lagomformat”.

Malmö är dessutom en mycket liten stad som saknar det nöjes-, kultur- och upplevelseutbud som de flesta partyglada internationella schlagerbesökare efterfrågar vilket innebär att de flesta kommer att bo och vistas i Köpenhamn istället för Malmö. En inte allt för vågad gissning är att de flesta besökarna kommer spendera merparten av sin tid och sina pengar i Danmark istället för Sverige. De stora vinnarna kommer sålunda att bli hotellen, butikerna och nöjesföretagen i Köpenhamn. Denna utveckling var mycket tydlig under den starkt ifrågasatta skånska satsningen på kappseglingen Americas Cup 2005 då många – i synnerhet de mest kapitalstarka - besökarna i alla avseenden valde Köpenhamn istället för förorten Malmö.
Avslutningsvis så reagerar jag över SVT:s vd Eva Hamiltons uttalande att det ”mångkulturella Malmö är den idealiska staden för det här internationella evenemanget”. Om nu denna aspekt är betydelsefull så blir det än mer obegripligt varför SVT inte väljer Stockholm som är en betydligt mer kosmopolitisk och framtidsorienterad stad. Den stora skillnaden mellan Malmö/Skåne och Stockholm/Mälardalen avseende invandring och mångfald är ju inte andelen utrikes födda utan hur väl invandrare kommer in i samhället och på arbetsmarknaden. Om SVT och Eva Hamilton vill använda ESC för politiska syften och visa upp positiva exempel så finns det betydligt mer att hämta i Storstockholm där integration och inträde på arbetsmarknaden fungerar betydligt bättre än i Malmö.

Men oavsett detta så ser jag och familjen fram emot en härlig musikfest och jag är övertygad om att Malmö, givet sina (begränsade) förutsättningar, kommer att vara en riktigt bra och framgångsrik värdstad. Jag tror dock att en annan stad hade kunnat göra det så mycket bättre....

Så lycka till Malmö! Jag hoppas verkligen att ESC 2013 blir en oförglömlig upplevelse för både artister och besökare!

Mathias Knutsson

tisdag, juli 03, 2012

Lärarfacken har både rätt och fel...


Lärarkåren är med rätta upprörda över bedrövlig arbetsmiljö, absurt låga löner och obefintlig respekt för läraryrket, men lärarfackens senaste kampanjer och utspel kommer - trots berättigade krav och högt tonläge - knappast att förändra situationen.   

Jag håller helt med om att lärarna status, löner och arbetsvillkor måste förbättras, men oavsett hur berättigade lärarnas anspråk må vara så kommer de inte att få genomslag i den svenska debatten eller verkligheten ute i skolorna. En av de viktigaste förklaringarna är att lärarfacken inte sätter in skol- och lönefrågorna i ett vidare samhällsperspektiv med en svensk bildningskultur som successivt försvagats och en arbetsmarknad där den ekonomiska avkastningen på akademiska studier är mycket låg.


Den bistra sanningen är nämligen att de flesta svenska akademikerna hade tjänat på att söka arbete utomlands. Den svenska arbetsmarknaden kännetecknas inte bara av underbetalda akademiker utan även av små löneskillnader både mellan och inom branscher. Det spelar sålunda ingen större roll vilken utbildning du har - eller om du gör ett bra jobb – i Sverige ska alla ha i samma lön.

Så när lärarfacken lyfter fram löneskillnaderna mellan tyska och svenska lärare så väljer de att bortse från den bakomliggande problematiken. Även tidigare utspel har präglats av detta: lönejämförelser mellan svenska lärare, ekonomer, jurister och ingenjörer beaktade inte att inom de tre sistnämnda grupperna finns en mycket större spridning avseenden yrke, karriärutveckling och lönespridning. Det kan ju exempelvis vara så att en civilekonom och en lärare går lika många år på högskola, men det finns betydligt fler möjligheter för en ekonom att avancera i karriären.

Lärarkåren borde istället arbeta för att samla SACO och TCO för att driva frågorna om ökad lönespridning och ökad individuell lönesättning för samtliga akademikergrupper samt fler karriärvägar och fler alternativ på arbetsmarknaden för lärare. Då finns möjligheter att verkligen förändra situationen och förbättra villkoren för dagens – och morgondagens – lärare.

Mathias Knutsson

Läs gärna mer i SvD och DN.

lördag, juni 16, 2012

Försäkringskassan måste bli än mer antikrångel...

Planerar att ta ut föräldrapenning under sommaren och får beskedet att Försäkringskassan kommer att kontakta mig för att utreda min inkomst eftersom det är första gången jag tar ut föräldrapenning för just detta barnet. 

Men då jag har tagit ut föräldrapenning för tre andra barn så väcks frågan varför Försäkringskassan måste kontrollera min inkomst en gång per barn?!? Är det inte rimligare och mer "antikrångel" att fastställa föräldrarnas inkomst oavsett vilket barn föräldrarna ansöker om föräldrapenning för?

Men det är klart: varför göra det enkelt när det går att krångla till allting för alla?

Mathias Knutsson

tisdag, april 10, 2012

April Fools...

En fantastisk och tidlös sång med Dionne Warwick och Burt Bacharach.



Mathias Knutsson

onsdag, mars 21, 2012

Världspoesidagen 2012: Tomgång

Tomgång
Samma tid
Samma kamp

Avgångstid
Samma tid
Samma plats

Mot livet
Mot dig
Mig

Möt kampen
Möt livet
Möt allt
Mig



Mathias Knutsson

(Skrevs en tidig morgon på Pågatåget mellan Kristianstad och Hässleholm.)

tisdag, februari 14, 2012

Vad är det mest värdefulla du kan ge dem du älskar på alla hjärtans dag?


Vad är det mest värdefulla du kan ge dem du älskar på alla hjärtans dag?

Rosor? Choklad? Middag? Nej, det är faktiskt både enklare och svårare än så... Allt för ofta så glömmer vi bort att det viktigaste vi kan ge våra medmänniskor är att ge dem mer av vår tid.

När vi ger andra vår tid ger vi dem vår uppmärksamhet, vårt engagemang och visar vi hur otroligt mycket vi värdesätter dem! Genom att ge dem vår tid bekräftar vi verkligen dem och hur viktiga de är för oss. Att ge tid är att ge kärlek!

Visst låter det självklart? Men varför ger vi inte mer av det mest värdefulla vi har till de människor som är mest värdefulla i vårt liv? Varför hinner inte äkta par att tala med varandra längre – utom när de ska gräla om vem som ska ta hand om disken efter att barnen är nattade? Varför känner allt fler barn att varken mamma eller pappa har tid för dem längre? Varför sitter vi framför skärmen istället för att umgås, leka och ”bara” vara med våra älskade?

I förlängningen leder dessa tankar till en oerhört stor och viktigt politisk fråga som är ett helt avgörande vägval för hela vårt samhälle. Varför överger vi våra barn och låter fullständiga främlingar ta hand om dem på dagis, förskolor och fritids? Varför gömmer och glömmer vi så många familjemedlemmar på vårdhem och äldreboenden?

Så ta nu tillfället i akt på alla hjärtans dag och ge dem du älskar lite extra tid. Se dem, lyssna på dem och ta vara på tiden tillsammans med de som är allra viktigast för dig. 

Hoppas att ni alla får en riktigt härlig alla hjärtans dag!  

Mathias Knutsson



torsdag, januari 12, 2012

Håller ni era nyårslöften?


Några dagar in på det nya året vill jag påminna mina bloggläsare om era nyårslöften… 

Håller ni era löften? Eller blev det än en gång så att ert nya liv tog slut redan under trettonhelgen?

Jag är fullt medveten om att många anser att nyårslöften enbart är fromma förhoppningar och fagra löften som (kan) upprepas år efter år utan att vi verkligen förpliktar oss och binder oss själva vid våra löften.

Men missar vi då inte en stor möjlighet att verkligen förbättra oss? För ett nyårslöfte behöver inte vara stundens ingivelse som slentrianmässigt avges i all hast strax före det magiska tolvslaget utan kan vara så mycket mer. 

För nyårslöftet är ju egentligen inte ett löfte om att göra något i en fjärran avlägsen framtid utan en tydlig, rak och ärlig förklaring att JUST NU - i detta underbara ögonblick när det nya året inleds - ändrar vi attityd, beteende och börjar vårt nya liv. Vi lovar sålunda inte bara bot och bättring någon annan dag utan att vi just nu väljer att agera, sätta fart och ta det viktiga steget som blir det stora språnget!

Det underförstådda löftet om omedelbar handling är helt avgörande för att lyckas och nå framgång – både med våra nyårslöften och i det stora äventyr vi kallar livet. För rätt om målsättningen med våra löften ligger några veckor eller månader fram i tiden, exempelvis att komma i form inför badsäsongen, så vet vi att vi måste börja träna, leva sundare och må bättre redan nu i januari. Vi uppmanar ”helt enkelt” oss själva till handling och sätter fart – just nu!

Om vi ska lyckas så krävs tydliga mål, en framkomlig väg till målet och att vi faktiskt inleder resan mot målet. Vi ska inte skjuta saker och ting på framtiden utan välja att agera i nuet och vara handlingskraftiga. Vi kan – och ska – även sätta långsiktiga mål, men vi ska dela upp de långsiktiga målen i delmål som vi kan börja arbeta mot redan idag. Fundera gärna på vilket liv du vill leva om fem år, men fundera samtidigt på vad du behöver göra åren 2016, 2015, 2014, 2013 och 2012 för att nå målen du har satt upp för år 2017.

Så min uppmaning till er är enkel: sätt fart och gör något! För att citera Mahatma Gandhi: ”Vi måste bli den förändring vi vill se”. Ta nu chansen, fokusera på rätt saker, kanalisera er energi och tryck på er egen ”startknapp”.  Det är nu som är det rätta ögonblicket. Just nu.

Mathias Knutsson


Läs gärna mer: SvD, Sydsvenskan, SR

En pappas funderingar om medmänsklighet i vardagen


Då och då ställs vi inför situationer där våra val säger oss något om vilka människor vi är och vilka människor vi vill vara men kanske inte riktigt lyckats att bli.

Denna morgon såg jag – på håll - en ensam liten flicka i rosa jacka springa över torget. Jag uppskattar hennes ålder till 6-8 år, men hon kan ha varit nästan 10 år. Hon sprang – hade bråttom och hennes skolväska hoppade på hennes rygg.  Jag tog för givet att hon sprang till någon som väntade runt nästa hörn, men när jag själv gått samma väg så såg jag fortfarande bara den lilla flickan med ryggsäcken.


Jag insåg att då att hon antagligen gick helt ensam till skolan genom hela staden mitt i morgontrafiken och jag tänkte instinktivt att jag borde springa ifatt henne för att hjälpa henne.

Men jag gjorde inte det… Och nu sitter jag och funderar varför jag inte gjorde det... Det är ju egentligen helt självklart att vuxenvärlden ska finnas där för barnen. För om jag - en fyrabarnspappa – inte ”rycker ut” och hjälper en liten flicka så undrar jag vem som ska göra det? Hade du sprungit ifatt henne och hjälpt henne?

Mathias Knutsson 

måndag, januari 02, 2012

Vi behöver förändring och utmaningar för att växa som människor

Årsskiften är måhända de mest naturliga brytpunkterna som finns i våra liv. Vi vänder blad - kanske rentav avslutar ett helt kapitel i våra liv - och går vidare mot nya utmaningar. När jag nu läser artikeln ”Att våga lyfta blicken” om mig som publicerades som nyårskrönika i Kristianstadsbladet för tre år sedan så känns förvisso mycket fortfarande bekant och aktuellt, men över tiden har vissa minnen bleknat och vissa händelser har fått en helt annan betydelse.

Jag känner igen mina drivkrafter, mitt stora samhällsintresse och min starka övertygelse, men idag väljer jag att kanalisera mitt engagemang genom mina företag, föreläsningar och sociala projekt. De senaste tre åren har varit en mycket spännande tid då jag har återvänt till en ”helt civil karriär” utanför politiken och haft förmånen att få pröva på nya verksamheter och yrkesroller.

Denna tid har verkligen bekräftat den välkända sanningen att vi behöver förändring och nya utmaningar för stärkas, utvecklas och växa som människor. Mot denna bakgrund kan jag bara uppmana fler att göra samma sak: våga ta språnget och utmana er själva! 


Så inled det nya året med att tänka nytt och fritt! Testa er egna gränser! Gå utanför de gränser ni har satt upp för er själva! Upptäck hur fantastiskt starka och duktiga ni är!

Under 2012 kommer ni att kunna följa mig när jag utmanar mig själv, exempelvis när jag ska springa mitt första marathon i början av juni och flera andra spännande projekt. Ni får gärna komma med stöd och uppmuntran när jag tar mina språng, och även dela med er av era erfarenheter när ni utmanar er själva och växer som människor under 2012.

Mathias Knutsson

söndag, januari 01, 2012

Gott nytt år!

Jag vill inleda bloggåret 2012 med att önska alla gamla och nya läsare ett riktigt gott nytt år!

Jag hoppas att ni – i likhet med mig - fick uppleva ett festligt och härligt slut på 2011 tillsammans med nära och kära. Mitt eget nyårsfirande inleddes med att jag och mina äldsta barn uppvaktade min syster som nyligen fyllt femtio år. Efter några timmars trevlig samvaro med släkt och vänner uppe i Småland begav vi oss sedan hemåt för att fira nyår med övriga familjen i Kristianstad.   

När jag nu på årets första dag sjunker ner i favoritfåtöljen och blickar tillbaka på det gångna året så återupplever jag ett fantastiskt år som gett mig så mycket glädje, nya idéer och spännande utmaningar. Jag känner främst enorm lycka, tacksamhet och stolthet över min lille son som kom till världen i slutet av mars och som härom dagen fyllde nio månader. 

Ute i den stora världen präglades 2011 i hög grad av alla otänkbara och ofattbara händelser: katastroferna i Japan, svälten på Afrikas horn, den arabiska våren, vansinnesdåden i Norge och att den allt djupare ekonomiska krisen. Jag är övertygad om att även 2012 kommer att bli ett händelserikt år fyllt av både väntade - och fullständigt oväntade – händelser som påverkar och förändrar våra liv.

Oavsett om det är stora världsomvälvande nyheter eller vardagsnära skeenden så kommer jag att reflektera och kommentera på min blogg. Det är min förhoppning att mina läsare även fortsättningsvis kommer att uppskatta min blogg och jag ser fram emot ett givande utbyte av tankar och idéer!

Mathias Knutsson