måndag, juli 31, 2006

Och så var sommarlovet slut!

Jag hoppas att alla bloggläsare har haft en trevlig och härligt lång sommar. Idag tog min egen semester slut, men det blev helt perfekt väder för att återvända till kontoret. Himlens portar öppnades och regnet öste ner. Det var dock inte perfekt väder för att upptäcka att paraplyet i bilen hade gått sönder...

Nu när juli går mot sitt slut är det bara 47 dagar kvar till valet och det känns som om ”den riktiga valrörelsen” snart sätter igång! Jag kommer att använda min blogg en hel del i valarbetet – det är en snabb, direkt och bra kommunikationskanal som fungerar perfekt när dygnets 28 timmar inte räcker till :-) och jag hoppas att ni kommer att uppskatta mina kommentarer

Mathias Knutsson

fredag, juli 07, 2006

Sommar, sommar och sol...


Nu väntar några veckors semester och jag kommer inte att ha möjlighet att uppdatera bloggen lika regelbundet som tidigare. Jag kommer dock att skriva kommentarer lite då och då så att det händer lite på sidan även under sommarledigheten. Ni kan anmäla er till sändlistan för mitt nyhetsbrev så får ni veta när bloggen uppdateras.

Jag vill även passa på att önska alla läsare en riktigt härlig och lång sommar!

Mathias Knutsson

torsdag, juli 06, 2006

Bryt utvecklingen mot ökad arbetslöshet, utslagning och bidragsberoende!

Idag presenterade jag och övriga kandidater i Skånecentern ett program för att utveckla och stärka den skånska arbetsmarknaden. Jag presenterade våra förslag tillsammans med Lars-Ivar Ericson och Per-Ingvar Johnsson vid en presskonferens i Skånehuset i Kristianstad.

Under det senaste decenniet har arbetsmarknaden i Skåne präglats av stagnation och tillbakagång. Allt för många skåningar förvägras ett riktigt arbete - under de senaste åren har ständigt runt 50 000 skåningar varit öppet arbetslösa och i konjunkturberoende arbetsmarknadsprogram. Det totala antalet personer som söker arbete eller står utanför arbetsmarknaden är dock betydligt fler än så, i april 2006 var drygt 87~000 personer arbetssökande enligt AMS. Antalet personer som står utanför arbetsmarknaden uppskattar vi med hjälp av SCB:s statistik till drygt 215~000 personer vilket motsvarar 30 procent av befolkningen i arbetsför ålder.
Centerpartiet vill bryta utvecklingen mot ökad arbetslöshet, utslagning och bidragsberoende. De arbetssökande som löper störst risk att slås ut från arbetsmarknaden ska snabbt erbjudas hjälp och stöd. Våra förslag syftar till att öka de arbetssökandes anställningsbarhet genom att förena stödinsatsen med krav, ekonomiska incitament och tydliga mål. Det finns en stor risk att stora grupper slås ut från arbetsmarknaden och tvingas till arbetslöshet och utanförskap. Skåne behöver mindre av toppstyrning, statliga stöd och kortsiktiga AMS-åtgärder och mer av ett system där makt, beslut och resurser ligger nära de människor som berörs.

I vårt program för en starkare utveckling på arbetsmarknaden i Skåne presenterar vi flera konstruktiva förslag för att minska arbetslösheten och öka de arbetslösas anställningsbarhet.

Centerpartiets förslag för fler jobb i Skåne:
· Inför en jobbgaranti
· Inför särskilda ungdomsavtal
· Avskaffa förmögenhetsskatten
· Introduktionsjobb, nystartsjobb och "ta steget jobb"
· Utveckla sektorn hushållsnära tjänster
· Arbetslotsar och mentorer
· Certifiering av arbete, fristående yrkesprov och lärlingsplatser
· Satsa på det skånska trafiksystemet
· Utveckla den privata vårdsektorn
· Inför avdrag för hushållsnära tjänster
· Satsa på fler gröna jobb
· Lokala distansarbetsplatser

Programmet kommer snart att finnas tillgängligt på min hemsida. I väntan på min nya kampanjsite så kan ni ta del av Kristianstadsbladets artikel och ledare om programmet.

Mathias Knutsson

måndag, juli 03, 2006

Till höger om höger...

Det är uppenbart att socialdemokraterna saknar det gamla självutplånande Centerpartiet från mitten av nittiotalet alldeles oerhört mycket. Nu senast är det biträdande partisekreteraren Håkan Juholt som i sossarnas husorgan Aktuellt i Politiken nostalgiskt blickar tillbaka på tiden då OJ och hans grabbar ledde centerpartiet.

Det som förvånar mig mest är inte att Juholt - i likhet med Aftonbladets krönikör Lena Askling - staplar slitna klichéer som Timbrohöger, nyliberaler och Mauderater på varandra eller att artiklarna i praktiken är karbonkopior av varandra (kommer båda direkt från den röda propagandapressen)? Nej, det som förvånar mig mest är vilka som Juholt och Askling tror ska läsa artiklarna och påverkas av deras trötta sosseretorik? Måhända kan en och annan av de få centerpartister som saknar nittiotalets medlöperi fastna för en formulering ”med Margret Thatcher som inspiratör och sossehat som arbetsmetod söker dagens centerparti sympatisörer bland storstadens högerungdomar, inte bland landsbygdens arbetare” men det är knappast dom som är kampanjens målgrupp. Nej – målgruppen är den allt större gruppen osäkra s-väljare som har tröttnat på socialdemokraternas maktfullkomlighet, skandaler och politiska tillkortakommanden.

Det är uppenbart att Centerpartiets starka, tydliga och framgångsrika oppositionspolitik besvärar det stora partiet. Jag ser socialdemokraternas reaktion som ett mycket tydligt tecken att vi är på rätt väg – om (s) hade varit nöjda och tillfreds med centerpartiet så hade jag varit mycket mer bekymrad över utvecklingen.

Mathias Knutsson

Som trivs bra till höger om höger, Timbro, Thatcher och Djingis Khan...

lördag, juli 01, 2006

Läsvärt...

Idag uppmärksammas rapporten ”Ett tryggt Kristianstad på äldre dar” av både Kristianstadsbladet och Norra Skåne. Nu väntar vi bara på responsen från övriga partier…

Mathias Knutsson