måndag, augusti 14, 2023

Nyhetsbrev, augusti 2023 - del I: Inledning och försvarspolitik

Inledningsvis vill jag hälsa alla läsare välkomna till mitt nyhetsbrev. Mina nyhetsbrev fokuserar på politik och andra samhällsfrågor, men ibland smyger jag även in tankar och reflektioner om allt annat som kan vara av intresse. 

Nu märks det verkligen att sommaren går mot sitt slut. Det är lite höst i luften, vinden tar fart i de alltmer dovt färgade trädkronorna och framåt aftonen bjuds vi på syrsornas sång. Nätterna blir så där riktigt mörka som de bara kan bli de sista veckorna i augusti. Jag minns så väl barndomens sensomrar fyllda med glada återföreningar efter sommarsemestrar, långa cykelutflykter på torra grusvägar och ändlösa nätter under augustimånen vid kräftpremiären. 

Den oundvikliga utgångspunkten för sammanfattningen av sommaren 2023 är säkerhets- och försvarspolitiken. Det säkerhetspolitiska läget i både Sveriges närområde och världen har fortsatt att försämras. Samtidigt som Rysslands brutala attack mot Ukraina fortsatt och relationen mellan USA och Kina har blivit alltmer spänd så har flera konflikter i Afrika intensifierats, flera islamistiska diktaturer i Mellanöstern har blivit än mer repressiva och Nordkorea har trappat upp provokationerna mot grannländerna. Parallellt med dessa kriser drabbas hundratals miljoner människor av andra konflikter eller naturkatastrofer. Enligt FN är minst 110 miljoner människor är på flykt och runt 250 miljoner människor är i behov av akut hjälp. 

Låt mig få göra en kort tillbakablick på de senaste decenniernas försvars- och säkerhetspolitik.

Under nittiotalets finanskris jagade svenska regeringar besparingar och inledde en storskalig nedmontering av det svenska försvaret. Nedläggningar av regementen, förtidspensionering av många befäl och slopad värnplikt motiverades med att hotbilden mot Sverige hade minskat avsevärt, eller till och med försvunnit helt, efter Warszawapaktens kollaps. Så sent som 2013 beskrev ledande politiker  ”försvaret som ett särintresse” och konstaterade att ”det inte finns något militärt hot mot Sverige i dag som motiverar ett territoriellt täckande försvar”. Detta anmärkningsvärda uttalande kom några år efter att Ryssland på allvar börjat att mobilisera och även ockuperat delar av Georgien 2008. När Ryssland därefter gick in Ukraina 2014 genom att annektera Krim stod dock flera politiker, däribland dåvarande utrikesminister Carl Bildt, mer rakryggat stod upp mot den ryska aggressionen. 

Efter tio år av fortsatt rysk upprustning och aggression kombinerat med ett nytt kallt krig mellan USA och Kina befinner vi oss i en mycket utsatt situation. Det kommer att ta mycket lång tid och bli väldigt mödosam att återuppbygga och uppdatera vår försvarsförmåga. Lägg därtill att många svenska politiker har varit ”feltajmade” i försvars- och säkerhetspolitiska sammanhang under mycket lång tid.

Mot denna bakgrund vittnar ett tydligt ställningstagande för en kombination av stärkt svenskt försvar, utbyggt europeiskt säkerhetspolitiskt samarbete och svenskt Nato-medlemskap om att Sverige står bättre rustat för att  kunna möta morgondagens säkerhetspolitiska utmaningar. 

Bästa hälsningar,
Mathias Knutsson



twitter.com/mathiasknutsson
http://mathiasknutsson.blogspot.com 

Ni kan följa mig på Facebook, Twitter, YouTube och olika hemsidor/bloggar.