lördag, maj 09, 2015

Är vi beredda att gå lika långt i dag?

När jag nu tar helg så tänker jag osökt på Winston Churchills bevingade ord den 8 maj 1945: "We may allow ourselves a brief period of rejoicing; but let us not forget for a moment the toil and efforts that lie ahead."


Låt oss minnas alla som kämpande för fred och frihet, men även förstå att trots att de goda krafterna måhända vann kriget mot nazismen och fascismen så fortsatte kampen mot kommunismen och andra terrorideologier. Även i vår tid fortsätter kampen mot de som vill inskränka människors friheter och rättigheter - om det så är i Iran, Ryssland, Saudiarabien, Syrien eller Nordkorea. 

Frågan som vi måste ställa oss själva är hur långt vi är beredda att gå i kampen? Är vi beredda att gå lika långt som generationerna före oss? Det är hög tid att inse att om de inte hade gått så långt - vilka friheter och rättigheter hade vi haft att försvara i dag?

Mathias Knutsson

fredag, maj 08, 2015

Decemberöverenskommelsen mot bakgrund av det brittiska valet

Först vill jag gratulera det brittiska folket till att omvalt David Cameron som premiärminister och gett det konservativa partiet förnyat mandat att leda landet. Det finns mycket att diskutera kring de vägval som det brittiska valet innebär, men jag vill inleda med en kort reflektion över det brittiska valsystemet.

Majoritetsval i enmansvalkretsar ger upphov till effekter som väcker många frågor och jag kan inte låta bli att dra paralleller till den svenska debatten om decemberöverenskommelsen.

I det brittiska valet får Liberaldemokraterna och skotska nationalistpartiet SNP sammanlagt 3,8 miljoner röster, 12,6 procent och 64 mandat. Populistiska UKIP får 3,8 miljoner röster, 12,6 procent och ett mandat.

Tory får 36,7 procent och egen majoritet i brittiska underhuset. I Sverige fick (s) och (mp) 37,1 procent och kan efter decemberöverenskommelsen styra såsom de har egen majoritet.

I Sverige har vi ett proportionellt valsystem och i UK ett majoritetsvalsystem, men i praktiken får vi samma effekt efter decemberöverenskommelsen. Det räcker med drygt en tredjedel av rösterna för att få majoritet; vissa mindre partier får oproportionerligt stor inflytande, och vissa mindre partier marginaliseras. 

Mathias Knutsson