torsdag, maj 19, 2016

Det är fler än "The Donald" som driver på Trumpifieringen...

Aftonbladet tycker att Finanspolitiska rådet ska läggas ned för att forskarna kritiserar regeringens ekonomiska politik. Krönikören Ingvar Persson påstår att ”Rådet är ett uttryck för en speciell subkultur, nämligen den nationalekonomiska. Den har kanske egentligen rätt lite med den ekonomiska vetenskapen att göra, men desto mer med små seminarier, råd och paneler där gossar i olika åldrar uppskattande grälar med varandra… Och allt är sant och objektivt. Det handlar ju om vetenskap gudbevars.”

Jag vet inte om Persson ringaktar vetenskaplig kritik i största allmänhet eller om det specifikt är nationalekonomi som är en nagel i ögat på honom. Det kan förvisso vara så att Persson bara anspelar på slitna nidbilder av nationalekonomer när deras budskap inte tilltalar honom, för Aftonbladet har tidigare hänvisat till och instämt i rådets kritik – när rådet har riktat udden mot borgerliga regeringar…

Men jag tror att det finns ytterligare en dimension av Aftonbladets raljanta kritik mot Finanspolitiska Rådet. Sverige har i likhet med många andra länder drabbats av att den politiska debatten har infantiliserats, vulgäriserats och fördummats. Det finns förvisso undantag, lyssna exempelvis till president Obamas uppmärksammade tal när han adresserar just denna fråga och varnar för  ”Trumpifieringen” av den amerikanska debatten inför presidentvalet i november.



“Let me be as clear as I can be: in politics and in life, ignorance is not a virtue. It’s not cool to not know what you’re talking about. That’s not keeping it real or telling it like it is. That’s not challenging political correctness. That’s just not knowing what you’re talking about. And yet we’ve become confused about this.”

Men det är uppenbart att det inte bara är Donald Trump och andra populister som driver på denna mycket olyckliga utveckling. Aftonbladet trista retorik och nedlåtande tonfall påminner väldigt mycket om Donald Trumps okunniga och fördomsfulla utfall mot alla som inte delar hans åsikter eller världsbild.

Frågan vi bör ställa oss är om det politiska samtalet gynnas av en fortsatt "Trumpifiering"?


Mathias Knutsson

Inga kommentarer: