måndag, december 09, 2013

Endast Sverige svenska pseudodebatter har…

Söndagens Dagens Nyheter innehöll en annons om svensk migrationspolitik som gav upphov till en livlig debatt om både annonsens innehåll och DN:s publicistiska val att ta in annonsen. Annonsen för boken ”Invandring och mörkläggning” av Karl-Olov Arnstberg och Gunnar Sandelin väckte allt från den sedvanliga hysterin i sociala medier och slentrianmässigt avfärdande av annonsen som rasistpropaganda till genuin bestörtning över att DN:s agerande och krav på bojkott av landets största morgontidning.

Frågan är varför? Artikeln innehåller nämligen inga rasistiska angrepp eller främlingsfientliga attacker utan består enbart av en korrekt och ganska torr uppräkning av officiell statistisk från SCB och andra tillförlitliga källor. Faktaurvalet är tveklöst vinklat för att lyfta fram annonsörens kritik mot den svenska migrations- och integrationspolitiken, men det är helt orimligt att definiera denna kritik som rasistisk. På samma sätt som jag inte är en barnhatare för att jag kritiserar svensk utbildningspolitik efter att tagit del av den senaste PISA-undersökningen, så blir ingen rasist för att de ifrågasätter den svenska migrationspolitiken utifrån invandrares svårigheter att etablera sig på arbetsmarknaden.

Det är synnerligen olyckligt att den svenska migrationspolitiska debatten så ofta fastnar i ett resonemang om vilka åsikter som är tillåtna, hur åsikterna får presenteras eller om åsikten kommer från ”rätt” person istället för att öppet, sakligt och konstruktivt diskutera centrala framtidsfrågor. Fokus borde vara på de stora utmaningarna, exempelvis om det är möjligt att förenar en generös migrationspolitik med höga inträdesbarriärer på arbetsmarknaden eller hur fler invandrare ska komma in i samhället och kunna bygga en framtid i vårt land.


Mathias Knutsson

Läs gärna mer i DN, SvD

Inga kommentarer: