måndag, maj 18, 2009

Den ofrivillige brottslingen (?)

Idag rapporterar båda lokaltidningarna Kristianstadsbladet och Norra Skåne om två vitt skilda händelser som var för sig illustrerar hur lätt det är att bryta mot upphovsrättslagen.

Det första ”fallet” är den välkände kristdemokratiske politikern Tuve Skånberg, som kopierade en tidningsartikel från Kristianstadsbladet om Skånberg och publicerade den i dess helhet på sin blogg. Det andra fallet är ironiskt nog självaste Polismyndigheten som publicerade en bild på sin egen hemsida utan att inhämta tillstånd från upphovsmannen.

Dessa två exempel vittnar om hur enkelt det är att bryta mot upphovsrättslagen. Skånberg kommer till slutsatsen att han antagligen bör avstå från att citera tidningsartiklar – trots att han är noga med att ange källa och den aktuella artikeln huvudsakligen består av hans egna ord.

Polisen har antagligen bara tagit en bild de har hittat på nätet och använt den utan att ens reflekterar över det upphovsrättsliga intrånget. Den som tog bilden har helt enkelt gjort som alla andra gör, och när till och med polisen begår detta misstag så inser de flesta hur lätt det är att bryta mot upphovsrätten.

Tänk då hur lätt det är att som vanlig ”surfare” bryta mot upphovsrättslagen. Det är ofta svårt (läs omöjligt) att veta om ett verk, exempelvis en bild eller text, sprids med upphovsmannens goda minne eller om varje nedladdning är ett lagbrott.

Jag är i grunden en varm anhängare av en stark upphovsrätt, men frågan är om det är rimligt att övervältra allt ansvar på den vanlige ”surfaren” att avgöra vilket material som är tillåtet att använda på nätet. Jämför med att ni går in i en vanlig livsmedelsaffär och istället för att snabbt och enkelt kunna fylla korgen så måste ni tillbringa timmar med att säkerställa att butiksägaren verkligen äger varorna som säljs i butiken. Och att inte ens en försäkran från butiksägaren räcker för att du ska kunna använda varorna. För även om du har handlat dina varor i god i tro så kan den rätte ägaren kräva ersättning av dig om butiksägaren inte äger varorna som säljs i butiken…

I fallet med Skånberg innebär lagstiftningen att om jag hade velat diskutera hans inlägg och använt materialet på hans blogg så hade den rätte upphovsmannen, journalisten på Kristianstadsbladet, kunnat kräva ersättning av mig. Tänk då hur oerhört enkelt det är att råka ladda ner fel material på nätet och bryta mot upphovsrätten...

Det är bra att vi skyddar och tillvaratar upphovsmännens rättigheter, men vi får inte gå från ett läge där en grupp, upphovsmännen, saknar tillräckligt skydd och rättigheter, till ett läge där det stora flertalet medborgare inte vet eller kan veta om de begår ett brott eller inte.

Läs gärna även Tuve Skånbergs kommentar på hans egen blogg

Mathias Knutsson

Inga kommentarer: